We beginnen dit artikel met een feitje, want in de afgelopen jaren werd nog geen half procent van de kassabetalingen in Nederland gedaan met een creditcard. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van De Nederlandsche Bank.
Het aantal creditcardaanvragen in ons land is daarentegen al jaren stijgende. Blijkbaar gebruiken we de kaart voornamelijk in het buitenland, waar hij bijna onmisbaar is geworden.
Dat de creditcard geen populair betaalmiddel is in ons land, is mede veroorzaakt door hardnekkige misvattingen die van persoon op persoon worden doorgegeven. Ben je nieuwsgierig naar welke dit zijn? Lees dan snel verder!
1. Betalen met een creditcard = schuld opbouwen
Tot op zekere hoogte klopt dit natuurlijk. Als je iets koopt met jouw creditcard, dan wordt het bedrag pas later van de bankrekening afgeschreven. Tot die tijd heb je zogenoemde kortlopende schulden.
Echter ben je met de meeste creditcards verplicht om aan het eind van elke maand deze kortlopende schulden volledig af te betalen. Zo bieden creditcardmaatschappij American Express en ICS, de grootste creditcarduitgever van ons land, enkel nog creditcards aan met deze strikte voorwaarde.
Als gespreid terugbetalen al mogelijk is, dan zijn ook hier strenge regels aan verbonden. De conclusie is dus dat je nooit lang in de schulden zal blijven, het wordt simpelweg niet toegestaan.
Wil je helemaal niet in de schulden komen?
Wil je helemaal niet in de schulden komen, ook niet kortlopend, dan is dat mogelijk. Ten eerste kan je een prepaid creditcard aanvragen. De werking van deze kaart is vrijwel gelijk aan die van een reguliere creditcard, je dient er alleen eerst zelf geld op te storten voor je hem kan gebruiken. Is het gestorte bedrag op, dan is de kaart (tijdelijk) onbruikbaar.
Een tweede optie is om zelf geld te storten op je reguliere creditcard. Je bouwt zo een positief saldo op. Doe je alleen je aankopen van dit positieve saldo, dan zal je logischerwijs ook nooit een schuld opbouwen. Een bijkomend voordeel: sommige creditcards keren rente uit als er voor langere tijd een bepaald bedrag in de plus op jouw creditcard staat. Een win-win situatie dus.
2. Met creditcard betalen = extra kosten
Dit is een groot misverstand, maar wel met een kleine kern van waarheid. Betalen met een creditcard kost vrijwel nooit extra, mits je betaalt in euro’s. Het is in Europa al jaren verboden om bijkomende kosten te berekenen bij een creditcardbetaling.
Echter is deze Europese wetgeving niet geldig voor zakelijke creditcards en voor creditcards van American Express. Aan te raden is dan ook om een kaart van Visa of Mastercard aan te schaffen, als je er vooral in ons eigen land gebruik van wilt maken.
Kom je buiten Europa en betaal je in vreemde valuta, dan liggen de zaken ook iets anders. Bij het betalen in vreemde valuta betaal je namelijk zogenoemde wisselkoersopslag. Dit zijn de kosten om het bedrag in vreemde valuta om te rekenen naar het bedrag in euro’s.
De wisselkoersopslag van creditcards is vrijwel altijd hoger dan die van onze oude vertrouwde pinpas. In die zin maak je dus extra kosten met een creditcard, maar enkel als je buiten de eurozone verblijft.
3. Een creditcard hebben is duur
Heb je een creditcard, dan betaal je altijd een jaarlijkse bijdrage aan de creditcarduitgever. Dit doe je echter ook met jouw bankrekening en pinpas. Hoe hoog de kosten van jouw creditcard zijn, kan ontzettend verschillen per type creditcard en per creditcarduitgever.
Zo krijg je bij sommige grote banken zelfs een gratis creditcard als je een uitgebreid betaalpakket aanschaft. Daar tegenover staan de luxe kaarten, zoals de Visa World Card Platinum, waar je bijna € 200,- per jaar voor moet neerleggen.
Betaal je een hogere jaarlijkse bijdrage, dan krijg je vaak ook meer extra’s. Zo kan je vaak gratis gebruik maken van een aankoopverzekering, (uitgebreide) doorlopende reisverzekering en cashback- of spaarprogramma’s. Bij jouw oude vertrouwde bankrekening hoef je niet op deze voordelen te rekenen.
Wil je geen geld kwijt zijn aan jouw creditcard?
Wil je wel een creditcard, maar heb je er geen geld voor over, dan zijn er ook gratis creditcards op de markt. (Virtuele) prepaid creditcards zijn bij de kleinere online banken vaak gratis aan te vragen. De werking van deze kaart is vrijwel gelijk aan die van een reguliere creditcard, je dient er alleen eerst zelf geld op te storten voor je hem kan gebruiken.
Let wel op: Sommige uitgevers van prepaid creditcards rekenen extra kosten als je de kaart bijvoorbeeld op wilt laden, wilt opzeggen of langere tijd niet gebruikt. Lees altijd goed de kleine lettertjes in de creditcardvoorwaarden.
Op zoek naar de perfecte creditcard?
Ben je door dit artikel overtuigd geraakt en wil je een creditcard aanvragen? Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!