Knab vs bunq: Voor- en nadelen van beide partijen

Weet jij nou nog niet helemaal zeker of je voor Knab of Bunq wilt kiezen? Laat ons jou helpen om de juiste keuze te maken. In dit artikel bekijk je de voor en nadelen van beide partijen. Zo maak jij de beste keuze voor jouw situatie!

Ons advies: Kies voor Bunq!

Wij hebben alle voor en nadelen voor je op een rij gezet in dit artikel. Onze conclusie is dat je beste af bent bij Bunq. Waarom? Ze zijn duurzaam, hebben een uitstekende klantenservice, scherp geprijst en zijn ook nog eens opgericht in Nederland. Oers Hollands dus!

bunq Mastercard

Geschikt voor autohuur

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • warning Virtuele of fysieke creditcard
 • truck-fast Binnen 10 minuten actief
 • calculator Geen inkomenseis

Bunq en Knab

Bunq en Knab worden in Nederland steeds populairder. Ook niet gek, aangezien zij een hele andere aanpak hanteren dan de traditionele grootbanken. Zo is Knab opgericht in 2012 en focussen ze zich uitsluitend op ZZP’ers/ kleine ondernemers. Het is onderdeel van de Nederlandse verzekeraar Aegon. Je kan er niet alleen terecht voor een bankrekening, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen.

Bunq is daar tegenover een Nederlandse bank die internationaal opereert. De oprichting was in 2012 én dit begon allemaal in Amsterdam. Ze noemen zichzelf de ‘bank of the free’ en beloven mee te werken aan een groene, inclusieve en diverse toekomst voor iedereen.

Ofwel: er zit behoorlijk wat verschil tussen beide banken. Wat ook opvalt is dat het relatief jonge banken zijn in vergelijking met bijvoorbeeld Rabobank en ING. Welke past dan het beste bij jou? In deze Bunq vs Knab review bespreken wij onder andere de kosten, gebruikerservaring, extra functies én voordelen. Zo weet jij na het lezen van dit artikel precies welke bank de beste keuze is voor jou.

Kosten en tarieven van Bunq en Knab

De kosten zijn misschien wel één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een bank. Hieronder benoemen wij per bank onder andere de abonnementskosten en transactiekosten.

Bunq

Een nieuwe bankrekening openen bij Bunq? Dan heb je de keuze uit vier abonnementen, ongeacht of het gaat om een zakelijke rekening of particuliere rekening. De prijs verschilt echter wél. Onderstaand een overzicht.

Particuliere rekening

 • Easy Savings: dit is een spaarrekening. Volledig gratis.
 • Easy Bank: dit kost je €2,99 per maand .
 • Easy Money: dit abonnement is €8,99 per maand waarmee je kan sparen, budgetteren en in meer dan 15 valuta’s kan betalen.
 • Easy Green: een speciale, duurzame rekening waarmee je binnen 2 jaar CO2 neutraal wordt. De kosten hiervan zijn €17,99 per maand.

Zakelijke rekening

 • Easy Savings: dit is een spaarrekening. Volledig gratis met rente op bedrijfskapitaal.
 • Easy Bank: dit kost je €6,99 per maand
 • Easy Money: dit abonnement is €12,99 per maand waarmee je kan sparen, budgetteren en in meer dan 15 verschillende vreemde valuta kan betalen.
 • Easy Green: een speciale, duurzame rekening waarmee je binnen 2 jaar CO2 neutraal wordt. De kosten hiervan zijn €22,99 per maand.

In principe kan je het dus zo duur (of goedkoop) maken als je zelf wil. Zo is het Easy Bank abonnement een goed alternatief bij een laag budget. De transactiekosten zijn volledig afhankelijk van het abonnement dat je kiest.

Knab

En hoe zit dat dan bij Knab? Voor €6 per maand kan jij een bankrekening openen. Dit mer een onbeperkt aantal spaarrekeningen én sparen tegen rente. Je kan er ook voor kiezen een gezamenlijke rekening te openen met twee passen en één betaalpakket. Dat kost €7 per maand. Ook krijg je jaarlijks 500 gratis transacties. Kom je hierboven, dan betaal je €0,10 per transactie.

Valuta en internationale transacties: Bunq en Knab

Ga jij regelmatig op reis? Dan is het wel zo handig dat jij ook in het buitenland kan betalen met jouw nieuwe betaalpas. Hoe zit dat dan bij een jonge bank als Knab en Bunq?

Knab

Buiten de eurozone betaal je bij Knab 1% koersopslag. Dit zijn de kosten voor het omrekenen van de vreemde valuta naar de euro. Wereldwijde geldopnames zijn verder gratis.

Bunq

Bij Bunq betaal je daarentegen helemaal geen wisselkoersopslag. Ook kan je zelfs buitenlandse bankrekeningen openen. Op al jouw horecauitgaven kan je daarnaast 1% cashback krijgen.

De gebruikerservaring en interface: Bunq vs Knab

Ook de gebruikerservaring van de Knab en Bunq app zijn natuurlijk belangrijk om mee te nemen in je overweging. Evenals de online platforms. Het is fijn als jij je zonder al teveel moeite kan navigeren om zo simpel en snel jouw bankzaken te kunnen regelen.

Bunq

Bij Bunq kan jij binnen 5 minuten een rekening openen. Dit zowel via jouw telefoon als laptop of computer. Ook kan je bijvoorbeeld eenvoudig via de Bunq app jouw pincode veranderen of een nieuwe betaalpas aanvragen. Vrijwel alle zaken kan je met slechts een paar klikken op de knop regelen.

Knab

Ook bij de Knab kan je al jouw zaken eenvoudig regelen via de app én online. De interface is simpel en hierdoor eenvoudig in gebruik. Wanneer jij de Knab app gebruikt kan je ook instellen dat de BTW automatisch wordt overgeboekt naar een aparte spaarrekening. Verder kan je ook in de app contact opnemen met de klantenservice én betalen met Apple Pay.

Al een keuze kunnen maken?

Ga naar de website van de aanbieder met de knoppen hier onder!

Extra functies en voordelen van Bunq en Knab

Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de unieke functies en voordelen van deze kleinere banken. Wat maakt de Bunq bank zo bijzonder? En waarom zou je kiezen voor Knab?

Knab

De traditionele banken richten zich niet specifiek op één doelgroep. Knab wél. Als ZZP’er kan jij hier terecht voor al jouw financiële zaken. Denk aan het openen van een betaalrekening, maar ook een spaarrekening. En dat niet alleen: jij kan ook jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering hier afsluiten. Sterker nog, je kan zelfs starten met beleggen voor bijvoorbeeld je pensioen.

Kortom: als ZZP’er krijg jij alles wat je nodig hebt voor een vliegende start. Daarnaast is de app super gebruiksvriendelijk en kan jij de BTW automatisch laten afschrijven naar een aparte rekening. Zo raak jij niet in de knoei wanneer je belasting moet betalen.

En om dan nog maar te spreken over de uitstekende klantenservice van Knab. Je kan zowel via de app als online contact met ze opnemen. Menselijke service staat hierbij bovenop. Zo kan je via de app met ze chatten en iedere werkdag bellen. Voor zakelijke rekeningen en startende ondernemers is Knab dus een goede optie tussen alle online banken.

Bunq

Vrijwel geen één bank houdt zich zo bezig met duurzaamheid als Bunq. Ze staan dan ook echt bekend als een duurzame bank en boksen hiermee eigenlijk alleen op tegen de traditionele bank ASN. Ze zijn overigens de enige ter wereld waarbij jij zelf kan kiezen hoe jouw geld geïnvesteerd wordt.

Ook hier kan je een volwaardige zakelijke rekening openen voor een kleine meerprijs ten opzichte van de particuliere rekeningen. En in combinatie met een normale bankpas kan je ook een creditcard aanvragen. Verder is er ook nog 24/7 online support beschikbaar. Handig wanneer je in een andere tijdszone zit bijvoorbeeld.

Hoe denken de klanten over Bunq en Knab

Tot slot bespreken we dan nog de mening van diverse klanten van zowel Bunq als Knab. Hoe denken de huidige klanten over deze online banken? En kunnen ze opboksen tegen de grote banken? Hiervoor kijken we onder andere naar de reviews op het objectieve reviewplatform Trustpilot.

Bunq

Laten we eerst even kijken naar Bunq. De gemiddelde score is 3,5 uit 5. Daarbij zien we zowel hele positieve reviews als behoorlijk negatieve. Zo wordt er gesproken over ene goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook wordt de veiligheidsmaatregelen die de bank neemt aangeprezen.

Toch klinken er best wat negatieve geluiden over de communicatie. Zo spreken de medewerkers elkaar tegen volgens meerdere klanten en worden de eerdere gesprekken en/of klachten door de bank ook niet geregistreerd.

Knab

Bij Knab zien we een stuk minder reviews dan bij Bunq. Ook hier zijn de meningen weer erg verdeeld. Zo werkt de app goed en kan je eenvoudig meerdere rekening aanmaken. Ook is de overzichtelijkheid iets wat klanten heel erg lijken te waarderen.

Klanten zijn vooral positief over de klantenservice, de mogelijkheden van de creditcard, de app en de koppeling met Apple Pay of Google Pay. Klanten vinden het registratieproces minder goed geregeld.

Toch is de klantenservice niet zo goed bereikbaar als ze zelf aangeven volgens meerdere klanten. Zo is de wachttijd behoorlijk lang en moet je meerdere keren bellen voordat je een medewerker aan de lijn krijgt.

Veelgestelde vragen

Welke bank beter is hangt uiteindelijk volledig af van jouw voorkeur. Zo is Bunq erg duurzaam. Als je dat belangrijk vindt is dit een goede bank. Knab richt zich volledig op ZZP’ers en probeert zoveel mogelijk financiële zaken uit handen voor ze te nemen. Als zelfstandige is dit dan juist een beter alternatief.

Als we kijken naar ons eigen onderzoek en de reviews van huidige klanten is Knab een prima bank, zeker voor ZZP’ers. Je kan er allerlei zaken regelen: van een zakelijke rekening tot aan beleggen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Aan de hand van ons eigen onderzoek en de meningen van eerdere klanten is ook Bunq een goede bank om je bij aan te sluiten. De maandelijkse kosten zijn wel ietwat hoger, ook in vergelijking met de grootste banken. Je hebt dan wel meerdere abonnementen om uit te kiezen en je kan een gratis creditcard aanvragen/