N26 vs Bunq: Wat zijn de verschillen?

Weet jij nou nog niet helemaal zeker of je voor N26 of Bunq wilt kiezen? Laat ons jou helpen om de juiste keuze te maken. In dit artikel bekijk je de voor en nadelen van beide partijen. Zo maak jij de beste keuze voor jouw situatie!

Ons advies: Kies voor Bunq!

Wij hebben alle voor en nadelen voor je op een rij gezet in dit artikel. Onze conclusie is dat je beste af bent bij Bunq. Waarom? Ze zijn duurzaam, hebben een uitstekende klantenservice, scherp geprijst en zijn ook nog eens opgericht in Nederland. Oers Hollands dus!

bunq Mastercard

Geschikt voor autohuur

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • warning Virtuele of fysieke creditcard
 • truck-fast Binnen 10 minuten actief
 • calculator Geen inkomenseis

N26 en Bunq

Deze twee online banken zijn relatief nieuw op de Nederlandse markt. Beide banken bieden gratis creditcards aan zonder BKR-toetsing, plus een aantal andere bankproducten. Je regelt al je bankzaken via de app op je smartphone of tablet. Wat zijn belangrijkste verschillen tussen deze banken?

N26- Duitse bank met gratis bankrekening

N26 is in 2013 is opgericht in Berlijn. In 2015 kwamen de eerste financiële producten op de markt in Duitsland. Inmiddels zit de bank in 25 Europese landen en er zijn meer dan 8 miljoen actieve gebruikers. Naast bankrekeningen kun je bij N26 terecht voor een hypotheek of verzekeringspakket.

Sinds 2016 kun je in Nederland een online bankrekening of business account openen en een N26 creditcard aanvragen. N26 is populair door de gratis online bankrekening met creditcard en bankpasje, zonder maandelijkse kosten.

Met de creditcard kun je wereldwijd betalingen doen tegen zeer gunstige voorwaarden. Deze bank valt onder het Duitse depositogarantiestelsel met een garantie tot €100.000 per persoon.

Bunq – Bekend van de Bunq Travel Card

Bunq is een Nederlandse bank die in 2012 in Amsterdam werd opgericht door IT-ondernemer Ali Niknam. Met de slogan “Bank of the free” presenteert Bunq zich als het hippe alternatief voor jonge hardwerkende digitale nomaden. Bij Bunq regel je al je bankzaken digitaal via een app, ook in vreemde valuta. Voor ondernemers is er een goedkope business account.

Bunq heeft een Europese bankvergunning. Het geld op de bankrekeningen valt onder het Europese depositogarantiestelsel met een garantie van maximaal €100.000 per persoon. Bij een faillissement ben je dus niet zomaar je geld kwijt.

Deze bank werd mede populair door de Bunq Travel Card. Dit was een goedkope creditcard die was gekoppeld aan je eigen bankrekening. Zo kon je overal ter wereld betalen tegen zeer lage kosten, zonder pincodes en pinpas. De Bunq Travel Card is inmiddels vervangen door de Credit Mastercard.

Kosten en tarieven van Bunq en N26

De kosten voor een creditcard zijn bij een online bank veel lager dan bij reguliere bank. In onderstaande overzicht hebben we de kosten van de N26 Credit Card en de Bunq Mastercard vergeleken.

N26 CreditcardBunq Mastercard
Aanschafkosten€10 (verzendkosten)€0,00
Oplaadkosten€0,00€0,00
Kosten geldopname€0,00 (vanaf 4e keer p.m €2,00)€0,99 (vanaf 6e keer p.m €2,99)
Wisselkoersopslag€0,00, opname contant geld 1,70%1,5% + 0,5% netwerkkosten
Inactiviteitskosten€0,00€0,00
Opzegkosten€0,00€0,00
Prijs per jaar€0,00€35,88

Vreemde valuta en internationale transacties: Bunq en N26

Met een creditcard betaal je heel eenvoudig in vreemde valuta. Met deze pas kun je in het buitenland een auto huren en borg regelen bij een verhuurbedrijf, afrekenen in buitenlandse winkels of hotelovernachtingen betalen. Beide banken bieden een creditcard aan.

N26 Standard debit Mastercard

De N26 Standard card is een wereldwijd geaccepteerde debit mastercard van Maestro. Bij een aankoop wordt het bedrag meteen afgeschreven, net als bij een pinpas. Het maakt niet uit of je kiest voor shoppen in Dubai of een auto huren in Portugal waarvoor je borg moet betalen. N26 brengt namelijk geen wisselkoersopslag in rekening en past de actuele wisselkoers toe.

Omdat het bedrag direct wordt afgeschreven, is het belangrijk dat je regelmatig checkt of je voldoende saldo hebt. Je kunt het saldo aanvullen met Google Pay, Apple Pay of een creditcard.

Internationale transacties

 • Betaling ontvangen via SWIFT (gratis tot €150, daarboven €12,50 + 0,1% van het bedrag)
 • Versturen van internationale betalingen met Wise
 • SEPA Instant Transfer (kosten: €0,99)

De mogelijkheden voor internationale transacties zijn bij N26 beperkter dan bij Bunq, die veel verschillende opties aanbiedt.

Bunq Mastercard

De Bunq Mastercard is een prepaid creditcard die je opwaardeert via iDEAL, een andere creditcard of je betaalrekening. Dat verschilt van de debit card van N26, die je niet van tevoren opwaardeert. De goedkoopste versie is de Maestro debit card waarmee je in de eurozone gratis contactloos kunt betalen.

Buiten de eurozone berekent Bunq 1,5% koersopslag plus 0,5% netwerkkosten per transactie. Daardoor ben je buiten Europa met Bunq duurder uit dan met N26, die geen wisselkoersopslag berekent.

Internationale transacties

Bij Bunq heb je de volgende mogelijkheden voor internationaal bankieren:

 • Ontvangen en versturen van betalingen via iDEAL, SOFORT, SWIFT of Bancontact
 • Versturen/ontvangen van betaalverzoeken via debit card of creditcard (2,5% kosten per verzoek)
 • Versturen van internationale betalingen via Wise
 • Stortingen via Barzahlen, viacash of Paysafe Cash (2.5% van het gestorte bedrag en €100 aan gratis stortingen per maand).

Bunq biedt veel meer mogelijkheden om geld over te maken naar banken in het buitenland dan N26.

De gebruikerservaring en interface: Bunq vs N26

Bunq en N26 hebben allebei een app die je kunt downloaden via de App store of Google Play. Via deze app kun je online bankieren met je account, bedragen overmaken en verschillende bankrekeningen beheren. Soms heb je daar zelfs geen bankpasje of pincodes meer voor nodig.

De app van N26

Met de N26 app regel je al je bankzaken met je smartphone. Je kunt transacties doen via de Visa en Mastercard netwerken en betalen met iDEAL. De app is er voorlopig alleen in het Engels en Duits.

De N26 app oogt modern en heeft een mooi ontwerp. Inloggen doe je met een wachtwoord, vingerafdruk, gezichtsherkenning of patroon die je kunt koppelen aan je rekening. Daarna kom je in een simpel transactieoverzicht met je saldo. In het gedeelte Mijn account vind je alle informatie die je nodig hebt, zoals het IBAN nummer van je rekening en de BIC code.

N26 heeft een paar vernieuwende functies. Bij verlies van je creditcard kun je via je account zelf je kaart blokkeren of een nieuwe bestellen. Na elke transactie krijg je een pushmelding waarmee je direct ziet wat er van je rekening afgeschreven wordt. Je kunt limieten instellen, zodat je niet teveel uitgeeft. Bovendien krijg je inzicht in je uitgaven met de handige N26 statistics.

Daarnaast krijg je in deze app de mogelijkheid om snel bedragen over te maken naar vrienden die ook N26 rekeningen hebben. Met Money Beam maak je binnen een paar seconden het bedrag over naar andere banken, zonder rekeningnummer. Ook in het weekend. Via Google Pay en Apple Pay betaal je overal via je telefoon.

inlogscherm van n26 app

De app van Bunq

Met de app maak je vanuit je account geld over naar de rekeningen van iedereen die in je adresboek staat. Je hebt daarvoor geen IBAN-nummer nodig. De overboeking loopt via een e-mailadres of telefoonnummer. Dit is vergelijkbaar met de Money Beam functie van N26.

Betaal je graag met je smartphone? Dan kun je direct online afrekenen met iDEAL, iets wat met de N26-app ook mogelijk is. Bij gedeelde uitgaven kun je overwegen om die te delen met andere gebruikers van de app. Daarnaast kun je tegen betaling meerdere pinpassen koppelen aan één rekening.

Automatisch incasso’s regel je ook via de app voor online banking. Je ontvangt eerst een melding, daarna geef je toestemming en het bedrag wordt geïncasseerd. Je kunt maximaal € 50.000 overboeken. Net als bij N26 is het mogelijk om limieten in te stellen voor overboekingen.

Inloggen gebeurt met een e-mailadres, telefoonnummer en een veiligheidscode, of via gezichtsherkenning en een vingerafdruk. Je ontvangt ook een melding als er twijfel bestaat over de juistheid van een transactie.

bunq inlogscherm

Bunq vs N26: wie heeft de beste app?

De twee apps hebben veel dezelfde functies. Beide banken bieden online banking met handige grafieken en bestedingsinzichten, waardoor je heel makkelijk ziet waar je geld blijft. In beide apps kun je extra rekeningen openen voor verschillende spaardoelen.

De app en website van Bunq zijn in het Nederlands. De site en app van N26 zijn niet verkrijgbaar in het Nederlands. Dat is een groot verschil en voor sommige mensen een nadeel.

Qua vormgeving dan heeft Bunq de beste app. Grafisch ziet die er gewoon beter uit, terwijl de app van N26 gewoon doet wat je ervan verwacht. Bunq vinden we net wat beter, omdat je deze app ook gewoon in het Nederlands kunt downloaden.

Al een keuze kunnen maken?

Ga naar de website van de aanbieder met de knoppen hier onder!

Extra functies en voordelen van Bunq en N26

Naast creditcards en bankrekeningen bieden Bunq en N26 allerlei extra functies en voordelen.

Bunq

 • Je kunt zelf kiezen hoe de bank jouw geld investeert
 • Gratis proefperiode van 30 dagen bij elke rekening
 • Mogelijkheid om meerdere Europese IBAN’s te openen
 • 1% cashback voor elke betaling met je Credit Mastercard (alleen bij een Easy Green of Easy Money rekening)

N26

 • Samen sparen op een gedeelde bankrekening via Saved Spaces
 • Handelen in cryptovaluta met de app
 • Gratis zakelijke rekening
 • 50/30/20 calculator voor het opsplitsen en toewijzen van je inkomen

Door deze extra features ontvang je nog meer voordeel en kun je meer uit de apps halen.

Hoe denken de klanten over Bunq en N26

Wat zijn de ervaringen tot nu toe met Bunq vs N26?

Reviews Bunq

Als we een kijkje nemen op Trustpilot dan scoort Bunq gemiddeld 3,5 van de 5 sterren. Gebruikers zijn dus redelijk tevreden over deze bank.

Klanten waarderen vooral de betrouwbaarheid, klantenservice en het feit dat de rente wekelijks wordt gestort. Ze zijn soms minder te spreken over het proces bij het openen van een rekening en het functioneren van de app.

N26

Klanten waarderen N26 gemiddeld wat lager dan Bunq. Deze bank krijgt 3,1 sterren van de 5.

Klanten zijn vooral positief over de klantenservice, de mogelijkheden van de creditcard, de app en de koppeling met Apple Pay of Google Pay. Klanten vinden het registratieproces minder goed geregeld.

Veelgestelde vragen

Ja, want je geld is gegarandeerd door het Duitse depositogarantiestelsel. Het registratieproces verloopt helaas nog niet altijd vlekkeloos.

Ja. Je geld is 100% veilig en wordt gedekt door het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank tot € 100.000.

Een spaarrekening bij deze bank kost niets. Je ontvangt een uitstekende rente op je spaargeld.

N26 is een Duitse bank met een gratis betaalrekening en creditcard. N26 is populair door de gratis betaalrekening.

bunq Mastercard

Geschikt voor autohuur

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • warning Virtuele of fysieke creditcard
 • truck-fast Binnen 10 minuten actief
 • calculator Geen inkomenseis

N26 Standard

Inclusief gratis betaalrekening

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • truck-fast 3 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • bitcoin Ondersteunt 200 cryptovaluta

N26 Smart


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • Sub accounts + kortingen bij bekende merken

Bunq metal card


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • shield-check 90 dagen aankoopverzekering

N26 Metal


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • truck-fast 2 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

N26 Business You

Inclusief gratis zakelijke bankrekening

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Onbeperkt
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • shield-check Inclusief reisverzekering

N26 Business Mastercard


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Onbeperkt
 • truck-fast 2 dagen
 • calculator Geen inkomenseis
 • 0,1% cashback op al jouw transacties.

N26 Business Metal


 • Type creditcard
  Fysiek
 • truck-fast 2 dagen levertijd
 • calculator geen inkomenseis
 • shield-check inclusief reisverzekering