Bunq VS ABN Amro: Wat zijn de verschillen?

Bunq en ABN Amro zijn beide Nederlandse banken met ook de fysieke kantoren gevestigd in ons kikkerlandje. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Maar bij welke kan jij het beste een rekening openen? En wat zijn de kosten hier dan van? En hoe zit het met de algemene tevredenheid van de huidige klanten? Dit alles en meer lees je in onze review.

bunq vs abn amro

bunq Mastercard

Geschikt voor autohuur

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • warning Virtuele of fysieke creditcard
 • truck-fast Binnen 10 minuten actief
 • calculator Geen inkomenseis

Bunq metal card


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • shield-check 90 dagen aankoopverzekering

ABN AMRO Creditcard


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 2.500
 • warning ABN AMRO betaalrekening verplicht
 • calculator Inkomenseis €1.150
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

ABN AMRO Studenten Creditcard


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 1.000
 • warning ABN AMRO betaalrekening verplicht
 • calculator Inkomenseis €500,-
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

ABN AMRO Gold card


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €1.150
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

ABN Amro Business Creditcard 


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 2.500
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

Bunq en ABN Amro

Zoals eerder gezegd zijn zowel Bunq als ABN Amro van origine Nederlandse banken. Ondanks wat je misschien denkt zijn beide banken internationaal actief. Zo is ABN ook gevestigd in onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De bank is opgericht in 1991 en bestaat ondertussen dus al meer dan 30 jaar. Het is dan ook één van de grote banken van Nederland.

Bunq bestaat nog relatief kort in verhouding met ABN Amro: sinds 2012. De bank investeert veel in milieu en is één van de duurzaamste banken actief in Nederland, naast de ASN bank en SNS bank. Zo worden er bij het Easy Green abonnement, waar we later op terug komen, voor iedere 100 euro een boom geplant. Bunq is ook internationaal actief in maar liefst 30 Europese landen.

Kosten en tarieven van Bunq en ABN Amro

Laten we aftrappen met de kosten/tarieven bij beide banken. Dit is natuurlijk één van de belangrijkste factoren wanneer je een betaalrekening wil openen.

Bunq

Bij Bunq heb je de keuze uit vier verschillende abonnementen. Deze zijn er ook voor zakelijke klanten, dan betaal je net iets meer. Hieronder een overzicht van de kosten voor particulieren:

 • Easy Savings: dit is een spaarrekening. Volledig gratis.
 • Easy Bank: dit kost je €2,99 per maand.
 • Easy Money: dit abonnement is €8,99 per maand waarmee je kan sparen, budgetteren en in meer dan 15 valuta’s kan betalen.
 • Easy Green: een speciale, duurzame rekening waarmee je binnen 2 jaar CO2 neutraal wordt. De kosten hiervan zijn €17,99 per maand.

Je kan dus een gratis spaarrekening openen en een betaalrekening vanaf €2,99 per maand. Extra betaalrekeningen zijn niet mogelijk, maar extra bankpassen wél. Verder betaal je bij Bunq geen wisselkoersopslag bij betalingen in vreemde valuta. De eerste 6 geldopnames zijn gratis, daarna betaal je 99 cent voor de eerstvolgende 5 geldopnames.

ABN Amro

De ABN Amro is één van de grootste banken in Nederland. Je hebt dan ook diverse opties om uit te kiezen zoals je bij een traditionele bank mag verwachten. Hieronder een overzicht van de kosten voor het openen van een betaalrekening:

 • Voor jezelf: dit kost €2,95 per maand voor het basispakket.
 • Voor jou en jouw partner: Een gezamenlijke rekening openen met twee betaalpassen kost €4,95 per maand.

Ook kan je nog aanvullend een gratis rekening openen voor jouw kind. Verder is het ook mogelijk om een extra betaalrekening te openen. Hiervoor betaal je een meerprijs van €1,40 per maand.

Bij de ABN Amro betaal je over jouw betaling in het buitenland soms wél een wisselkoersopslag. Met behulp van de calculator op hun website weet jij precies om welk percentage dit gaat.

Valuta en internationale transacties: Bunq en ABN Amro

Beide banken zijn dus ook actief in het buitenland. Als klant kan jij daar je voordeel mee doen, omdat je dus in meerdere landen (of zelfs wereldwijd) kan betalen). Hoe zit dat precies en met welke kosten dien je rekening te houden?

ABN Amro

Bij de ABN kan je met behulp van een calculator berekenen hoeveel wisselkoersopslag je moet betalen. Betalingen in het buitenland komen dus niet gepaard zonder extra kosten. Betalen met je pinpas is gratis wanneer het gaat om euro’s. Bij een vreemde valuta is dit € 0,15 en 1,2% koersopslag per keer. Wanneer je geld pint bij automaten is dit bedrag hoger: €2,25 per transactie+ 1,2% koersopslag.

Bunq

In tegenstelling tot ABN Amro en veel andere traditionele banken zoals de Rabobank betaal je mij Bunq geen wisselkoersopslag. Ook krijg je niet te maken met transactiekosten bij betalingen in het buitenland en kan je dus in verschillende valuta’s betalen zonder je zorgen te maken om extra kosten.

De gebruikerservaring en interface: Bunq vs ABN Amro

De gebruikerservaring maakt of breekt een goede app/website. Dan kan de service nog zo goed zijn, maar zonder een duidelijke en overzichtelijke interface sla je dan de plank mis. Hoe zit het dan met de gebruiksvriendelijkheid van de app en website bij deze banken?

Bunq

Wat meteen opvalt aan de Bunq website is de dominante zwarte kleur. Dit zorgt ervoor dat alle informatie op de site goed leesbaar is dankzij het contrast tussen de zwarte achtergrond en de witte tekst. Verder wordt het je behoorlijk makkelijk gemaakt een Bunq account aan te maken.

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met de klantenservice via zowel de website als de app. Wat betreft de app geldt eigenlijk hetzelfde verhaal: het biedt een duidelijk overzicht en geeft direct inzicht in jouw inkomsten en uitgaven. Je kan hier ook aparte potjes voor aanmaken met ieder een andere kleur. Handig voor het overzicht.

ABN Amro

Door de website van ABN Amro kan je makkelijk navigeren én er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen zakelijke klanten en particulieren. Verder kan je ook hier binnen een paar minuten een account aanmaken en kan je simpel contact opnemen met de klantenservice. Toch is de website wat eentonig omdat de kenmerkende groene kleur van de bank eigenlijk in alles wordt doorgevoerd.

Hetzelfde geldt voor de app. Ook hier veel groen en weinig contrast met andere kleuren. Ondanks dat je meerdere spaarpotjes kan aanmaken voor het overzicht lijken deze wel heel erg veel op elkaar. Het onderscheid hiertussen is dus echt minder duidelijk. Verder is alle tekst ook bij de ABN goed leesbaar door de witte achtergrond en zwarte letters.

Al een keuze kunnen maken?

Ga naar de website van de aanbieder met de knoppen hier onder!

Extra functies en voordelen van Bunq en ABN Amro

Wat maakt ieder van deze bank nou zo uniek? Bij beide kan je contactloos betalen, online aankopen doen, automatische incasso’s instellen en betalen met o.a. Apple Pay. Hoe moet je dan kiezen? Wij leggen de unieke voordelen van beide banken aan je uit.

Bunq

Bunq noemt zichzelf de ‘bank of the free’ en dat merk je ook terug in de dienstverlening. Wanneer jij graag reist kan je profiteren van maar liefst 3% cashback op jouw boekingen én betaal je dus geen wisselkoersopslag. Omdat de bank zich behoorlijk inzet voor duurzaamheid kan jij met het Easy Green abonnement je steentje bijdragen aan het milieu.

Er wordt dan namelijk bij iedere 100 euro die je uitgeeft een boom geplant. Ook is online bankieren super eenvoudig via de app en website. De app is op zo’n manier vormgegeven dat jij goed overzicht kan bewaren tussen jouw uitgaven. Ook is er dan nog een handige auto-slice functie waarmee de kosten automatisch worden gedeeld door het aantal mensen waarmee je op pad bent.

ABN Amro

Bij ABN kan jij in principe terecht voor betaalrekeningen voor het hele gezin. Voor jou, jouw partner en jouw kind. Daarnaast is het ook mogelijk om voor een kleine meerprijs een extra betaalrekening te openen. Verder zijn ze heel erg gericht op het bieden van een goede klantenservice. Zo kan jij hulp krijgen bij beleggen als je je hier nog niet in verdiept hebt.

En dat niet alleen, want je kan ook advies krijgen bij het afsluiten van een hypotheek of vermogensbeheer. Kortom: voor vrijwel iedere vraag kan je bij de bank terecht. En dat maakt ze uniek. Ook bieden ze daarnaast als online bank allerlei handige extra’s in de app zoals automatisch sparen en en budgetbeheer. Een rekening openen is zo klaar, en ook daar kan je hulp bij krijgen.

Hoe denken de klanten over Bunq en ABN Amro

Tot slot kunnen we natuurlijk niet de algemene tevredenheid van de huidige klanten vergeten. Dit is vaak een goede graadmeter om de betrouwbaarheid van een bedrijf in te schatten. Hiervoor hebben we de reviews van Trustpilot als vergelijkingsmateriaal genomen.

ABN Amro

Bij ABN Amro scoort het bedrijf een 1,3 uit 5 sterren met rond de 1200 reviews. Dat klinkt niet erg positief. Er wordt vooral geklaagd over de slechte bereikbaarheid van de klantenservice. En dat niet alleen, want er lijkt ook het één en ander fout te gaan met het regelen van online zaken en rekeningen openen.

Toch zijn er ook aardig wat positieve reviews te lezen. Hierin wordt lovend gesproken over de uitgebreide hulp die je krijgt bij financiële zaken. Denk aan een hypotheek of vermogensbeheer. Ook de terugbelservice wordt positief aangeprezen.

Bunq

Bij Bunq lijken de reviews positiever, maar dit is moeilijk met elkaar te vergelijken. Het bedrijf heeft namelijk aanzienlijk meer reviews: zo’n 5.500. Dit zorgt voor een gemiddelde beoordeling van 3,5 uit 5 sterren. Het afsluiten van een rekening is volgens de klanten enorm makkelijk en de rente die je krijgt bij de gratis spaarrekening is erg aantrekkelijk.

Veelgestelde vragen

ABN Amro is echt een traditionele bank in Nederland en bestaat al ruim 30 jaar. Bunq is veel jonger en richt zich ook duidelijk meer op duurzaamheid dan ABN dat doet.

bunq Mastercard

Geschikt voor autohuur

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • warning Virtuele of fysieke creditcard
 • truck-fast Binnen 10 minuten actief
 • calculator Geen inkomenseis

Bunq metal card


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • shield-check 90 dagen aankoopverzekering

ABN AMRO Creditcard


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 2.500
 • warning ABN AMRO betaalrekening verplicht
 • calculator Inkomenseis €1.150
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

ABN AMRO Studenten Creditcard


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 1.000
 • warning ABN AMRO betaalrekening verplicht
 • calculator Inkomenseis €500,-
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

ABN AMRO Gold card


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €1.150
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

ABN Amro Business Creditcard 


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 2.500
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Geen inkomenseis
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering