Een betaalverzoek met creditcard betalen

Een betaalverzoek is een heel handig middel als je nog geld (terug) moet krijgen van bijvoorbeeld vrienden of familie. Toch is er één nadeel: Je moet ze vrijwel altijd via iDEAL betalen.

Wil je een betaalverzoek met jouw creditcard betalen? Lees dan snel verder voor de mogelijkheden!

In het kort: Wat is een betaalverzoek?

Een betaalverzoek maak je aan als je geld van anderen wil krijgen, om wat voor reden dan ook. Om zo’n verzoek aan te maken gebruik je een speciale dienst, zoals Tikkie of de bankierenapp van jouw bank.

Een betaalverzoek aanmaken is vaak heel eenvoudig. Je vult het bedrag en een omschrijving in en klikt op aanmaken, waarna er een QR-code en link tevoorschijn komt. Deze laat je scannen door, of verstuur je naar, de ontvanger. De ontvanger kan vervolgens het geld eenvoudig overmaken via iDEAL.

Betaalverzoeken worden ingezet voor zowel particulier- als zakelijk gebruik. In dit artikel richten we ons enkel op het particuliere gebruik.

Betaalverzoek via Tikkie

Tikkie is inmiddels een hele populaire app onder de Nederlanders. Met deze gratis dienst van ABN AMRO kan je eenvoudig betaalverzoeken aanmaken en versturen. Tikkie werkt met alle banken samen en je kan eenvoudig één of meerdere van jouw rekeningnummers aan de app koppelen.

Ondanks dat je de betaalverzoeken aanmaakt in de app, verlopen betalingen gewoon via internet in een webbrowser. Let daarbij altijd goed op: Een echte Tikkie begint altijd met https://www.tikkie.me/pay/[code] en de betaling verloopt altijd via iDEAL.

Kan je dit betaalverzoek betalen met creditcard?

Nee, je kan (nog) geen Tikkie betalen met een creditcard. Betalen kan tot op heden enkel via iDEAL. Waarom ABN AMRO alleen deze betaalmethode geïntegreerd heeft is onbekend, net zoals of dit gaat veranderen in de toekomst. Ik acht de kans klein, omdat er sinds de start van Tikkie vrijwel niets veranderd is aan de app.

Betaalverzoek via de bank

De meeste (grote) banken hebben hun eigen dienst om betaalverzoeken te versturen. Zo kan je vaak eenvoudig via de bankierenapp van jouw bank, bijvoorbeeld Rabobank of ING, een betaalverzoek aanmaken en versturen. Hoe dit precies werkt is per bank verschillend, maar over het algemeen staat er een duidelijke knop met ‘Betaalverzoek’ in de app.

Ondanks dat je de betaalverzoeken aan kan maken in de app, verlopen betalingen gewoon via internet in een webbrowser. Let daarbij altijd goed op: Een echt betaalverzoek, bijvoorbeeld van de Rabobank, begint altijd met: https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek. De betaling zelf verloopt altijd via iDEAL.

Kan je dit betaalverzoek betalen met creditcard?

Nee, je kan dit betaalverzoek niet betalen met jouw creditcard. Zoals hierboven beschreven wordt enkel iDEAL ondersteund als betaalmethode. Dit geldt echter enkel voor privégebruik.

Heb je een zakelijke rekening, dan kan je vaak wél betaalverzoeken laten betalen met een creditcard. De bankierenapp heeft in dat geval andere functies.

Zijn er alternatieven om toch met creditcard te kunnen betalen?

Een particulier betaalverzoek betalen met jouw creditcard is dus niet mogelijk. Wat wel mogelijk is, om geld via jouw creditcardrekening over te maken naar de bankrekening van een ander. Hier zijn echter wel altijd extra kosten aan verbonden. Er zijn twee opties:

  • PayPal – Zijn jouw creditcardrekening en de bankrekening van de ontvanger beide gekoppeld aan PayPal, dan kan je eenvoudig geld overboeken. De kosten hiervoor zijn relatief laag.
  • Geldtranferdienst – Een transferdienst fungeert als tussenpersoon en kan geld van jouw creditcardrekening overmaken naar de bankrekening van de ontvanger. Bekende voorbeelden zijn Wester Union en Wise. De kosten voor geldtransfers zijn relatief hoog.

Zo kan je veilig betaalverzoeken versturen en betalen

Maak je regelmatig gebruik van betaalverzoeken, dan heb ik hier nog wat tips om jezelf optimaal te beschermen tegen fraude en oplichting. Op de website van de politie vind je ook veel informatie over deze zogenoemde betaalverzoekfraude.

  • Wil je een betaalverzoek betalen, let dan altijd op dat je op de juiste website zit. In het geval van Tikkie is dit ’tikkie.me’. Oplichters maken vaak gebruik van namen die op het origineel lijken, zoals ’tikki.me’.
  • Maak nooit een héél klein bedrag over naar een onbekende. Via deze betaalverzoeken problemen oplichters in te breken op jouw netwerkapparaten om gevoelige informatie te achterhalen.
  • Typ nooit gevoelige informatie in bij het betalen van een betaalverzoek. Pincodes of bankgegevens zullen bij betrouwbare betalingen nooit gevraagd worden.
  • Check altijd of je gebruik maakt van een veilige verbinding. Dit kan je zien aan het slotje en/of de tekst ‘https://’ vooraan in de URL balk.
  • Ben je toch slachtoffer geworden van oplichting? Waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en doe aangifte.

Op zoek naar de perfecte creditcard?

Op zoek naar een creditcard voor andere zaken dan betaalverzoeken? Op de onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Veelgestelde vragen

Nee. Een particulier betaalverzoek kan je nooit met creditcard betalen, enkel via iDEAL.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Deze creditcard beloont beweging!

Deze creditcard beloont beweging!

Iris Kooi
Geen magneetstrip meer op de nieuwe Mastercard creditcards

Geen magneetstrip meer op de nieuwe Mastercard creditcards

Iris Kooi
ICS Go Card: Een creditcard voor mensen met een laag inkomen
creditcard op een laag inkomen loonstrook

ICS Go Card: Een creditcard voor mensen met een laag inkomen

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie