Wanneer mag je gespreid betalen met een creditcard?

Een aantal jaar geleden was gespreid betalen met veel creditcards heel gewoon. Langzaamaan zijn steeds meer creditcarduitgevers gestopt met deze service, met name voor nieuwe klanten. Heb je nog een oud contract, dan is de kans groot dat je nog een tijdje gespreid kan betalen, al stopt ICS hier in oktober 2024 ook mee voor bestaande klanten.

Meer weten over de regels per aanbieder? Lees dan snel verder! 

Gespreid betalen: De voor- en nadelen ervan

Doe je aankopen met jouw creditcard, dan bouw je kortlopende schulden op die je eind van de maand weer terugbetaalt. Soms kan je echter gespreid terugbetalen, dan betaal je iedere maand een deel terug van het totale bedrag wat je hebt uitgegeven. Inmiddels is dit voor nieuwe creditcardbezitters niet meer mogelijk.

Gespreid betalen heeft voordelen, maar helaas ook een hoop nadelen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

  • Je bent niet in één keer een groot bedrag kwijt en kan dus grotere (benodigde) aankopen doen. Het heeft een positief effect op onze koopkracht.
  • Winkeliers hebben er baadt bij, omdat consumenten meer geld uit kunnen geven dan dat ze daadwerkelijk op hun rekening hebben staan. Ze hoeven het hele bedrag immers niet direct te betalen.
  • Als je gespreid betaalt, krijg je een positieve registratie bij het BKR. Ontwikkel je een betalingsachterstand, dan wordt de registratie negatief, wat invloed kan hebben op de aanvraag van andere leningen.
  • Je betaalt maandelijks een percentage aan rente, wat voor hoge extra kosten kan zorgen. Tussentijds kan dit percentage ook verhoogd worden.
  • De maandelijkse schuld blijft ook staan als je onverwachts geen geld hebt om hem te betalen, bijvoorbeeld in het geval van werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid. Het brengt dus risico met zich mee.

Wat zijn de (nieuwe) regels?

Alle uitgaven die je met jouw creditcard doet, moeten eind van de maand terugbetaald worden aan de creditcarduitgever. Dit kan via automatische incasso of via overschrijving. Vaak moet dit binnen vier weken nadat je jouw maandafschrift hebt gekregen.

Doe je dit niet, dan kan de creditcarduitgever hiervoor een boete opleggen, rente in rekening brengen of jouw creditcard blokkeren. Wat de gevolgen van wanbetaling precies zijn, is bij elke uitgever weer anders.

Deze regels zijn in principe opgesteld om de consument te beschermen tegen onverwachte hoge kosten. De rentepercentages bij gespreid betalen zijn namelijk vaak gelijk aan de maximaal wettelijk toegestane rente. Deze is op dit moment wel 15%.

Creditcarduitgever ICS

ICS is de grootste creditcarduitgever van ons land en geeft creditcards uit van onder andere Visa, Mastercard, de ABN Amro, de SNS, de ASN Bank en de ANBW. Voorheen kon je met een zogenoemde ‘Gespreid Betalen Faciliteit’ tegen een bepaald rentepercentage gespreid betalen. 

In 2021 zijn ze daar echter mee gestopt voor nieuwe klanten en ook senioren van 70 jaar en ouder konden niet meer gebruik maken van deze overeenkomt. In oktober van dit jaar stopt de ICS helemaal met gespreid betalen en worden alle bestaande contracten beëindigd. 

Creditcarduitgever ING

Er zijn ook creditcards die niet verstrekt worden door ICS, zoals die van de ING. In principe hanteren ze dezelfde regels en kunnen alleen nog bestaande klanten met de juiste overeenkomst gespreid betalen met hun creditcard. Echter stopt ING, in tegenstelling tot ICS, nog niet met deze service. 

Je betaalt bij ING maandelijks vijf procent van het openstaande saldo, met een minimum van 45 euro. Dit percentage omvat niet alleen rente, maar je lost ook automatisch een stukje af.

Creditcarduitgever American Express

Bij creditcardmaatschappij American Express is gespreid betalen helemaal niet mogelijk. Bij wanbetaling wordt jouw creditcard echter niet direct geblokkeerd. De uitgever legt eerst drie maanden lang, elke maand een boete op van tweeënhalf procent, met een minimum van 15 euro per keer. Ook brengt American Express geen rentekosten in rekening als je een betalingsachterstand hebt. Dit doet ICS bijvoorbeeld wel. 

Andere creditcarduitgevers

Ook Rabobank geeft zijn eigen creditcards uit. Bij deze bank kan je, net als bij American Express, helemaal niet gespreid betalen. 

Daarnaast zijn er nog een boel prepaid creditcards op de markt, zowel van grote financiële instellingen als kleine online banken. Met deze kaarten kan je nooit een schuld opbouwen, omdat je er eerst geld op moet zetten voordat je het kan uitgeven. Je zal eind van de maand dus nooit een rekening krijgen.

Op zoek naar de perfecte creditcard?

Gespreid betalen mag niet meer, maar wellicht wil je toch een creditcard aanvragen om de vele andere voordelen. Op onze website kan je direct alle creditcards met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen! 

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Mogen er nog creditcardtoeslagen berekend worden?

Mogen er nog creditcardtoeslagen berekend worden?

Iris Kooi
Deze creditcards bieden een gratis tweede kaart

Deze creditcards bieden een gratis tweede kaart

Iris Kooi
Zo kan je eenvoudig met jouw Apple Watch met creditcard betalen

Zo kan je eenvoudig met jouw Apple Watch met creditcard betalen

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie