Mogen er nog creditcardtoeslagen berekend worden?

Begin 2019 is de PSD2 wet aangenomen. Hiermee is er een verbod gekomen op het rekenen van creditcardtoeslagen. Dit geldt echter enkel bij betalingen die gedaan worden met particuliere creditcards van Visa en Mastercard. Bij andere creditcardbetalingen mogen de toeslagen nog wel worden berekend. 

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan snel verder! 

Wat is de PSD2 wet? 

PSD staat voor Payment Service Directive. Het is een Europese richtlijn die gaat over de betaaldiensten binnen de Europese Unie. In 2007 werd de eerste PSD wet ingevoerd en in februari 2019 kwam de tweede, de PSD2 wet. Beide wetten zijn erop gericht om nieuwe manieren van betalen mogelijk te maken en om het betalingsverkeer zo veilig mogelijk te houden. 

De invoering van PSD2 heeft er onder andere voor gezorgd dat er geen toeslagen meer berekend mogen worden als je betaalt met:

  • Betaalpas (pinpas)
  • Creditcard (van Visa en Mastercard)
  • Automatische incasso
  • Overschrijving

Voor betalen achteraf, bijvoorbeeld met Klarna, mag er wel toeslag berekend worden, ook als je dan alsnog met creditcard betaalt. Voor betalingen met PayPal en iDeal is dit ook het geval. Deze kosten mogen één-op-één doorberekend worden aan de consument.

Creditcardtoeslag uitzonderingen

Zoals je hebt kunnen lezen mag er nooit creditcardtoeslag berekend worden als je betaalt met een particuliere Visa- of Mastercard creditcard. Voor creditcards die niet officieel als consumentenbetaalmiddel staan geregistreerd, is de toeslag nog wel toegestaan. Dit zijn:

  • Creditcards van American Express en Flying Blue American Express.
  • (Prepaid) creditcards van Diners Club en JCB.
  • Zakelijke creditcards op naam van een bedrijf.

Daarnaast mag er creditcardtoeslag berekend worden als de creditcard buiten de Europese Unie is uitgegeven. Dit geldt ook voor de kaarten van Visa en Mastercard, als zijn de toeslagtarieven flink gezakt.

Wordt er toch (onterecht) een toeslag berekend?

Het kan voorkomen dat een verkoper jou een (te hoge) toeslag wil laten betalen, terwijl dit wettelijk gezien niet toegestaan is. Wijs hem in dat geval op de PSD2 wet en/ of laat hem aantonen dat de kosten redelijk zijn. Weigert de verkoper het bedrag alsnog te wijzigen en heb je een creditcard van ICS, dan kan je de toeslag betwisten. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je er met de verkopende partij niet uitkomt.

Op zoek naar de perfecte creditcard?

Wil je een creditcard aanvragen, waarmee je wel of geen toeslag hoeft te betalen? Op onze website kan je direct alle creditcards met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen! 

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wanneer mag je gespreid betalen met een creditcard?

Wanneer mag je gespreid betalen met een creditcard?

Iris Kooi
Deze creditcards bieden een gratis tweede kaart

Deze creditcards bieden een gratis tweede kaart

Iris Kooi
Zo kan je eenvoudig met jouw Apple Watch met creditcard betalen

Zo kan je eenvoudig met jouw Apple Watch met creditcard betalen

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie