Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen

Vrouwen komen van Venus, mannen komen van Mars. Een grappig gezegde met een kern van waarheid. Mannen en vrouwen verschillen veel van elkaar, in elk opzicht. 

Wist je namelijk dat mannen vaker dan vrouwen hun creditcard gebruiken aan de Nederlandse kassa? Zo niet, dan lees je daar alles over in dit artikel! 

Creditcardgebruik onder mannen en vrouwen

De Nederlandsche Bank doet onder andere onderzoek naar ons betaalgedrag aan de Nederlandse kassa’s. Jaarlijks worden de gegevens hiervan uitgewerkt in het rapport ‘Betalen aan de kassa’. Wat blijkt, nog geen half procent van de aankopen aan onze kassa’s wordt afgerekend met een creditcard. 

Als we verder het rapport in duiken, dan blijkt dat de mannen onder ons het grootste deel van die creditcardbetalingen voor hun rekening nemen. En dat geldt niet alleen voor het afgelopen jaar, ook de jaren ervoor laten deze trend zien. Het verschil tussen het aantal creditcardbetalingen van man en vrouw heeft in de afgelopen jaren geschommeld tussen de één tot twee procent. 

Waarom gebruiken mannen vaker een creditcard?

Waarom mannen vaker een creditcard gebruiken dan vrouwen, dat is niet te vinden op het wereldwijde web. Wel denken wij dat een deel van de oorzaak ligt in de genderongelijkheid in ons land. Een paar voorbeelden van het College voor de Rechten van de Mens:

  • Ongeveer de helft van de vrouwen is financieel afhankelijk. Zij verdienen dus onder het minimumloon. Bij de mannen is dit slechts 23%.
  • In 2021 verdienden vrouwen ongeveer 13% per uur minder dan mannen.
  • Vrouwen hebben minder kans om door te stromen naar managementfuncties dan mannen. 

Deze punten worden onder andere veroorzaakt door de genderstereotypen in onze samenleving: vrouwen zorgen en mannen werken.

Het gevolg hiervan is…

Vrouwen houden zich dus ook vaak minder bezig met de financiën. En als ze dat wel doen, dan is een creditcard op eigen naam aanvragen in veel gevallen niet mogelijk. Hun inkomen is simpelweg te laag. Logisch dus dat de vrouwen minder vaak een creditcard (kunnen) gebruiken.

Daarnaast zie je dat werkgevers vaak creditcards uitgeven aan werknemers met hoge functies, helemaal als ze regelmatig op zakenreis gaan. Aangezien de hogere functies voornamelijk door mannen worden ingenomen, is het gevolg daarvan dat mannen ook vaker een (zakelijke) creditcard zullen gebruiken.

Op zoek naar de perfecte creditcard?

Of je nou een man of een vrouw bent, bij ons kan je de perfecte creditcard aanvragen voor jouw situatie. Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Deze creditcard beloont beweging!

Deze creditcard beloont beweging!

Iris Kooi
Geen magneetstrip meer op de nieuwe Mastercard creditcards

Geen magneetstrip meer op de nieuwe Mastercard creditcards

Iris Kooi
ICS Go Card: Een creditcard voor mensen met een laag inkomen
creditcard op een laag inkomen loonstrook

ICS Go Card: Een creditcard voor mensen met een laag inkomen

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie