Wanneer heb je een creditcard nodig?

Of jij een creditcard nodig hebt, is heel persoonsafhankelijk. Met een creditcard kan je immers flink in de schulden komen, dat weten we allemaal. 

Maar wist je dat er ook veel situaties zijn waarin een creditcard bijna onmisbaar is? In dit artikel heb ik er zes voor je uitgewerkt! 

1. Als je regelmatig in het buitenland verblijft

Verblijf je regelmatig in het buitenland, dan overnacht je wellicht ook regelmatig in hotels. Hotelovernachtingen boek je over het algemeen ruim van te voren, om er zeker van te zijn dat je niet misgrijpt. Echter worden na jouw verblijf pas de exacte kosten berekend en betaald. 

Om er zeker van te zijn dat het hotel ook echt zijn geld krijgt, moet je vaak jouw creditcardgegevens overhandigen. Zo kan het hotel, ook als jij bijvoorbeeld niet komt opdagen, gewoon zijn geld innen. Met een reguliere pinpas is dit niet mogelijk.

Daarnaast zijn er nog een paar handigheden die een creditcard in het buitenland biedt:

  • Een creditcard wordt wereldwijd vrijwel overal geaccepteerd. Een pinpas daarentegen is buiten de eurolanden vaak geen geldig betaalmiddel.
  • Vreemde valuta wordt automatisch omgerekend, zo hoef je niet te klungelen met contant geld van valuta die je wellicht niet eens kent. 
  • Een creditcard komt vaak met verschillende verzekeringen, zoals een (aanvullende) reisverzekering en medische verzekering. Dit kan veel (onvoorziene) kosten schelen op reis.

2. Als je regelmatig (zakelijke) vliegreizen maakt

Voor het boeken van een vliegticket geldt hetzelfde principe als voor het reserveren van een hotelkamer: Het kan vaak alleen gedaan worden met een creditcard. Daarnaast komen creditcards soms met verschillende verzekeringen die jouw vliegreis iets zorgelozer maken. Denk aan een vluchtvertragingsverzekering of een bagageverzekering. 

Maar dat is niet het enige, want met de creditcards van American Express en American Express Flying Blue kan je ook nog eens punten sparen. Deze punten kan je vervolgens inwisselen voor onder andere vliegtickets, huurauto’s en hotelovernachtingen. Samen met de verzekeringen kan jou dit flinke (onvoorziene) kosten uitsparen.

3. Als je regelmatig op de buitenlandse wegen te vinden bent

Als je regelmatig op de buitenlandse wegen te vinden bent, dan huur je misschien ook wel eens een auto. Weer geldt hetzelfde principe als bij het boeken van een hotelkamer, je kan vaak alleen betalen met een creditcard. Zo maakt de autoverhuurder het risico zo klein mogelijk dat hij zijn geld niet volledig terugkrijgt. 

Daarnaast is een creditcard op tolwegen en bij buitenlandse tankstations en parkeerterreinen ook ontzettend handig. Betalen kan snel en eenvoudig, soms zelfs zonder het intoetsen van je pincode. Zo ben je eerder (weer) op jouw reisbestemming.

4. Als je regelmatig koopt in buitenlandse webshops

In Nederlandse webwinkels kan je vaak eenvoudig met jouw pinpas via iDEAL betalen. Gaan we echter kijken naar buitenlandse webshops, dan is afrekenen vaak alleen mogelijk met creditcard of via PayPal. 

Aangezien we steeds meer aankopen online doen en steeds vaker in buitenlandse webshops bestellen wordt een creditcard essentieel om te hebben. Daarnaast is betalen met creditcard in webwinkels inmiddels even veilig al niet veiliger dan betalen met een pinpas. Wordt jouw bestelling namelijk niet of verkeerd geleverd, dan krijg je via jouw creditcard vaak het aankoopbedrag (grotendeels) terug. Let wel op, want er zijn uitzonderingen op de regel.

5. Als je regelmatig grote aankopen doet

Waar bij een pinpas betalingen direct van de bankrekening worden afgeschreven, krijg je met een creditcard pas eind van elke maand de rekening. Zo heb je meer tijd om het geld, voor bijvoorbeeld grote aankopen, bij elkaar te sprokkelen. Daarnaast kan je soms ook gespreid afbetalen, tegen een bepaald rentepercentage. 

Let op: Je bouwt hier wel kortlopende schulden mee op, dus doe alleen dure aankopen als je het zeker weten ook weer terug kan betalen.

Bij veel creditcards krijg je gratis een aankoopverzekering. Jouw producten zijn dan na aankoopdatum 90 tot 365 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en schade. Dit kan een prettig idee zijn als je dure producten koopt. Er zijn wel uitzonderingen op de regel, zo valt elektronica bijvoorbeeld bij veel creditcards buiten de aankoopverzekering.

6. Als je regelmatig in noodgevallen terecht komt

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Een wasmachine die stuk gaat of een beenbreuk in het buitenland, het zijn voorbeelden van situaties waarbij je ineens op flinke kosten gejaagd wordt. 

Door het achteraf- en gespreid betalen kan je, zoals in het vorige kopje beschreven, dure kosten makkelijker opvangen. Zo is de kans kleiner dat je in de financiële problemen komt. Daarnaast bieden veel creditcards gratis medische hulp, waardoor je bijvoorbeeld voor dat spontane ziekenhuisbezoek soms nauwelijks tot niets hoeft te betalen.

Overtuigd van het nut van een creditcard? 

Een creditcard is in veel situaties dus een ontzettend handig betaalmiddel. Ben jij ook overtuigd en wil je een creditcard aanvragen? Op onze website kan je snel en eenvoudig alle creditcards vergelijken en wordt je direct naar de juiste aanvraagpagina doorverwezen!

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen
creditcard met mannen en vrouwen symbool

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen

Iris Kooi
De 3 grootste misverstanden over een creditcard ontkracht
creditcard klm

De 3 grootste misverstanden over een creditcard ontkracht

Iris Kooi
Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine
Creditcard gebruikt voor benzine tanken

Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie