Auto huren met een creditcard, ben je dan beter verzekerd?

Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: nee, je bent niet beter verzekerd als je jouw autohuur met een creditcard betaald. Bij sommige creditcards zit echter een aparte autohuurverzekering inbegrepen.

Wil je weten welke creditcards dit zijn, en of het een musthave is op jouw reis? Lees dan snel verder! 

De autohuur betalen met jouw creditcard

Huur je een auto, dan ben je vaak verplicht om te betalen met jouw creditcard. Dit is een veiligheidsmaatregel van de autoverhuurder, die zo de grootste kans heeft om zijn geld te ontvangen. Op een creditcard kan hij namelijk waarborg ‘reserveren’ en daar eventuele schadeposten vanaf trekken als dat nodig is. Met andere betaalmiddelen is dat op deze manier niet mogelijk. 

Wil je meer weten over het huren van een auto met of zonder creditcard? Lees dan ons artikel: ‘Auto huren met een creditcard: Alles wat je moet weten!

Voor jou als autohuurder heeft betalen met een creditcard eigenlijk weinig voordelen. Het enige is dat de kosten pas eind van de maand van jouw bankrekening worden afgeschreven, waardoor je meer te besteden hebt op jouw reis. 

Je bent in de meeste gevallen niet extra verzekerd als je de autohuur betaalt met creditcard.  Bij sommige creditcards zit er echter een gratis autohuurverzekering inbegrepen. Betaal je met die specifieke kaart, dan ben je wél extra verzekerd. 

Wat houdt zo’n autohuurverzekering in? 

Als je een auto huurt, dan krijg je automatisch een standaard autoverzekering. Wat deze precies dekt is wisselend, maar er geldt altijd een eigen risico. Het eigen risico is het deel van de kosten dat je zelf moet betalen als er schade is veroorzaakt aan het voertuig. Deze bedragen kunnen oplopen tot wel 1.000 euro. 

Een autohuurverzekering via een creditcard dekt dit eigen risicobedrag tot een bepaald bedrag. De volledige huur moet daarvoor wel betaald zijn met die creditcard. 

Daarnaast kan je met sommige creditcards aanspraak maken op een rechtsbijstandverzekering. Deze dekt onder andere juridische kosten na een ongeval of verkeersgeschil. In de polisvoorwaarden van de verzekering kan je precies zien welke kosten gedekt worden. 

Uitsluitingen en beperkingen

Uiteraard worden niet altijd alle kosten gedekt, er zijn uitzonderingen. Dit is bij elke creditcarduitgever weer anders. We hebben wat algemene punten voor je op een rij gezet:

  • Je kan geen aanspraak maken op je verzekering als je tijdens een ongeval dronken of onder invloed van drugs of medicatie bent geweest.
  • Heb je met opzet of nalatig gehandeld, dan heb je geen recht op vergoeding.
  • In landen met een negatief reisadvies kan je geen aanspraak maken op de verzekering.
  • Schade aan het interieur of aan de spiegels zijn vaak niet verzekerd. 
  • Bepaalde landen zijn uitgesloten van de verzekering, zoals delen van Afrika en soms zelfs Nederland.
  • Er kan een maximumaantal reisdagen van toepassing zijn. Na die tijd is de verzekering niet meer geldig. 

Wil je precies weten in welke situaties je geen vergoeding krijgt, kijk dan in de kleine lettertjes van de verzekeringsvoorwaarden. 

Welke creditcards hebben een autohuurverzekering? 

In de tabel hieronder zie je welke creditcards een autohuurverzekering hebben:

Type creditcardMeer weten?Kosten per jaarMaximale dekking eigen risicoVerkeers-rechtbijstand inbegrepen?
ANWB Visa Silver CardMeer informatie34,95 euro750 euroNee
ANWB Visa Gold CardMeer informatie46,95 euro1.500 euroJa
ABN AMRO Gold CardMeer informatie46,80 euro500 euroJa
ING Platinum CardMeer informatie52,20 euro500 euroNee
Mastercard BlackMeer informatie204 euro50.000 euroJa
American Express Flying Blue PlatinumMeer informatie660 euroOnbeperktJa
American Express Platinum CardMeer informatie780 euroOnbeperktJa

Al deze creditcards hebben een autohuurverzekering, maar toch kunnen de voorwaarden aanzienlijk verschillen. Zo mag elke creditcarduitgever zijn eigen beperkingen en uitzonderingen bepalen op de verzekering. Lees daarom altijd de kleine lettertjes in de verzekeringsvoorwaarden.

Is een autohuurverzekering noodzakelijk?

Of je een autohuurverzekering echt nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke (reis)situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel kilometers je gaat rijden, waar je reisbestemming ligt en hoe jouw rijstijl is. Wij kunnen daarom geen eenduidig antwoord op deze vraag geven. 

De verzekering ontneemt je echter wel veel zorgen, helemaal als je regelmatig met een huurauto op pad gaat. Daarnaast bieden de creditcards ook andere handige voordelen en verzekeringen, zowel voor op reis als thuis. 

Op zoek naar de perfecte creditcard voor op reis?

Ben je overtuigd en wil je een creditcard aanvragen? Op onze website kan je direct alle creditcards met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Misverstanden over de aankoopverzekering van je creditcard
6 creditcards in een hand

Misverstanden over de aankoopverzekering van je creditcard

Iris Kooi
Dit zijn alle creditcards met een uitgebreide reisverzekering
creditcard met reisverzekering mee op reis

Dit zijn alle creditcards met een uitgebreide reisverzekering

Iris Kooi
Heb je nog wel een creditcard nodig? 
creditcard in Oostenrijk op een berg

Heb je nog wel een creditcard nodig? 

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie