Auto huren met een creditcard

Bij het huren van een auto wordt bijna altijd om je creditcard gevraagd, in ieder geval bij de grote internationale autoverhuurbedrijven. Daarbij moet jij als hoofdbestuurder ook nog eens de hoofdeigenaar zijn van de kaart.

Toch zijn er ook verschillende alternatieven voor het huren van een auto als jij niet in het bezit bent van zo’n kaart.

Wil je alles weten over het een auto huren met én zonder creditcard? Wij vertellen je er in dit artikel alles over!

Hoe werkt een auto huren met creditcard?

Hieronder volgen alle stappen die je doorloopt als je met jouw creditcard een auto gaat huren.

Stap 1. Een huurauto reserveren

Aan te raden is, vooral als je in het buitenland een auto huurt, om voor je reis de huurauto alvast te reserveren via een tussenpersoon of via de website van de verhuurder zelf.

Door op internet van te voren alvast onderzoek te doen, heb je alle tijd om verhuurbedrijven te vergelijken. Zo vind je de meest geschikte en voordelige huurauto.

Bij het doen van een reservering wordt er vaak al gevraagd naar je creditcardgegevens en soms betaal je al een klein deel van de autohuurprijs.

Stap 2. Auto ophalen

Als je de auto ophaalt heb je jouw creditcard nodig, welke gebruikt wordt als garantie voor de autoverhuurder. Deze wordt hiermee gemachtigd om achteraf extra gemaakte kosten af te schrijven.

Het verhuurbedrijf doet een pre-autorisatie (‘deposit’) op de kaart, waarbij de huurprijs en waarborg worden gereserveerd. Er wordt hiermee nog geen geld afgeschreven, maar er wordt gekeken of er voldoende bestedingsruimte is.

De hoogte van de borg is meestal een vast bedrag van enkele honderden euro’s of bijvoorbeeld twee of drie keer de autohuur.

Controleer daarom altijd voor je vertrek de volgende punten:

  • Of de creditcard op naam staat van de hoofdbestuurder.
  • Of je de fysieke creditcard bij je hebt.
  • Of je de pincode nog goed in het geheugen hebt.
  • Of je voldoende bestedingslimiet hebt voor de waarborg.

Voldoe je niet aan bovenstaande punten, dan krijg je vaak ook geen auto mee.

Stap 3. Controleer de huurauto op schade

Voordat je de auto meeneemt, controleer dan goed op zaken als beschadigingen, bandenprofiel, brandstofinhoud, de werking van de auto en aanwezigheid van gereedschap. Noteer alles en maak foto’s van eventuele schade.

Zijn er noemenswaardigheden en staan deze niet op het schadeformulier of huurcontract? Dan kan de autoverhuurder onterecht een deel van de borg inhouden op jouw creditcard.

Stap 4. Huurauto inleveren en afrekening

Na inleveren van jouw huurauto bij de autoverhuurder vindt de afrekening plaats. De reservering wordt dan gedeeltelijk van jouw kredietkaart afgeschreven.

Bij eventuele schade wordt een bedrag aan eigen risico in rekening gebracht. De waarborgsom wordt automatisch weer verwijderd, waardoor enkel de autohuur en schadekosten van het bestedingslimiet afgaan.

Er zijn creditcards op de markt met een doorlopende autohuur-verzekering. Daarmee wordt, tot een bepaald bedrag, het eigen risico bij schade betaald door de creditcardmaatschappij.

Is er geen schade? Dan wordt de borg volledig teruggestort en blijft alleen het huurbedrag en eventuele extra kosten openstaan.

Stap 5. Controleer de afschrijving

Kort na inlevering van de auto worden de huur en eventuele extra kosten van creditcard afgeschreven. Controleer of dit klopt met het afgesproken bedrag.

Klopt dit voor jouw gevoel niet? Neem dan contact op met de creditcardaanbieder, dus de bank of financiële instelling. Via hen kan je een bezwaar indienen en het onterecht afgeschreven bedrag terugvorderen.

Kun je een auto huren zonder creditcard?

Een auto huren zonder creditcard is meestal niet mogelijk. Vaak kan dit alleen bij bepaalde kleine autoverhuurbedrijven en de lokale wagenparkaanbieder, tegen strikte voorwaarden.

Kan je een auto huren met een prepaid creditcard?

Nee, dit is meestal niet mogelijk, omdat je niet rood kan staan met de kaart en er zelf geld op moet zetten. Hierdoor hebben verhuurbedrijven minder zekerheid, omdat er mogelijk niet genoeg geld op de kaart staat. Daarnaast is het niet mogelijk om borg terug te storen op een debit card.

De Bunq Travel Card is de enige prepaid creditcard waarmee je wel een huurauto mee kan krijgen. Let wel op dat er voldoende geld op staat om de borgsom van de autohuur te kunnen voldoen.

De verwachting is dat er meerdere creditcardaanbieders in de toekomst prepaid creditcards gaan ontwikkelen waar je huurauto’s mee kunt huren.

Kan je een auto huren met de creditcard van iemand anders?

Nee, de naam van de hoofdbestuurder moet op de creditcard staan. Dit geeft extra zekerheid over de identiteit van de bestuurder en is een garantie voor het autoverhuurbedrijf bij fraude, schade en diefstal.

Online reserveren en betalen kan wel met andermans kaart, maar het ophalen niet.

Alternatieven zonder creditcard

Een auto huren zonder creditcard is in sommige gevallen mogelijk.

Zowel in Nederland als in het buitenland kan je soms bij de lokale wagenparkaanbieder garant staan met je pinpas, iDeal of zelfs met contant geld. Een groot internationaal autoverhuurbedrijf doet hier vrijwel nooit aan mee, dus check dit altijd van te voren.

Borg betalen is bij hele kleine verhuurders soms helemaal niet nodig, maar let hierbij goed op de huurvoorwaarden, want sommigen eisen wel dat je het eigen risico afkoopt.

Deelauto

Particulieren met een eigen auto of bepaalde bedrijven kunnen hun auto’s verhuren via een verhuurplatform voor een aantrekkelijke prijs. Hierbij wordt er geen waarborg ingehouden. Enkele bedrijven die dit doen zijn Connectcar en Greenwheels.

Welke kosten worden er van je creditcard afgeschreven?

De volgende kosten kunnen door het verhuurbedrijf afgeschreven worden:

  • Bij schade wordt het eigen risico of schadebedrag ter plekke betaalt, verrekend met de borgsom of achteraf doorbelast op de creditcard.
  • Dit geldt ook voor extra accessoires of services als kinderzitjes en GPS.
  • Had je bij ophalen een volle tank en mist er brandstof bij inleveren, dan wordt dit samen met servicekosten doorberekend op je kaart.
  • Dit geldt ook voor bekeuringen met bijbehorende administratiekosten.
  • In een huurauto zit een tolkastje, waarmee je kan doorrijden bij tolwegen. Na de huurperiode worden tolkosten belast op je kaart.

Kort samengevat

Het huren van een auto is het makkelijkste met een creditcard. Bij het ophalen van de auto dient de creditcard op naam van de hoofdbestuurder te staan en wordt er borg en autohuur ingehouden.

Bij inleveren wordt de borg teruggestort op je kaart, na aftrek van eventuele schadekosten en andere extra kosten. Controleer altijd of alles goed is gegaan bij de afrekening of neem contact op met de creditcarduitgever.

Een auto huren zonder creditcard is vaak alleen mogelijk bij de kleine lokale wagenparkaanbieder en kost daarom meer moeite. Het huren van een deelauto is ook een alternatief als je liever met je pinpas wil betalen.

Heb je een auto nodig en wil je hiervoor snel een creditcard aanvragen? Vergelijk creditcards en vraag er gelijk één aan!

Veelgestelde vragen over auto huren met creditcard

Hoe werkt auto huren met creditcard?

Bij het ophalen van de auto dient de creditcard op naam van de hoofdbestuurder te staan en wordt er waarborg en autohuur ingehouden.
Bij inleveren wordt de waarborg teruggestort op je kaart, na aftrek van eventuele schadekosten en andere extra kosten. Controleer altijd of alles goed is gegaan bij de afrekening of neem contact op met de creditcarduitgever.

Welke creditcard dekt een huurauto?

Met elke reguliere creditcard kan je bij alle autoverhuurbedrijven een huurauto krijgen. Ook met de bunq travelcard (prepaid creditcard) is dit mogelijk.

Waarom auto huren met creditcard?

Meestal heb je een creditcard nodig voor het huren van de auto. Dit is voor verhuurders een garantie bij fraude, schade of diefstal. Zo kunnen achteraf gemaakte extra kosten op jou verhaald worden.

Kan ik een auto met creditcard kopen?

Ja, dit is mogelijk.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *