Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine

Dat de creditcard wereldwijd het populairste betaalmiddel is, dat is een welbekend feit. Je kan er vrijwel alles, zowel online als bij een fysiek bedrijf, en vrijwel overal mee betalen. Het is dan ook niet zo gek dat het aantal creditcardaanvragen in Nederland al een aantal jaar stijgende is. 

Wat echter al jaren niet of nauwelijks omhoog gaat, is het aantal kassabetalingen dat in Nederland met een creditcard worden gedaan. Als er wel met een creditcard wordt betaald, dan is dat in de meeste gevallen in de horeca of bij het tanken. 

Wil je meer weten over het creditcardgebruik in ons land? Lees dan snel verder! 

Hoe wordt er betaald in Nederland?

De Nederlandsche Bank doet continu onderzoek naar het betaalgedrag bij de Nederlandse kassa’s. Jaarlijks worden de uitkomsten hiervan verwerkt in het rapport ‘Betalen aan de kassa’. Hieruit blijkt dat er in het jaar 2022 ruim 165 miljard euro is uitgegeven in zowel de detailhandel als in andere sectoren. 

Slechts drie procent van dit bedrag is betaald met een creditcard en dit percentage is ook al tien jaar hetzelfde. De creditcard lijkt dus niet zo’n populair betaalmiddel te zijn in ons land. Wat daarentegen wel een populair betaalmiddel is, is contactloos betalen met de pinpas. Bijna de helft van alle kassabetalingen wordt op deze manier gedaan. 

Wat wordt het vaakst betaald met creditcard?

Kijken we verder in het rapport, dan kunnen we zien dat we onze creditcard vooral gebruiken als we duurdere aankopen doen boven de 100 euro. Het verschil is klein, maar toch kunnen we concluderen dat hoe duurder de aankoop is, hoe sneller we betalen met een creditcard.

Als we kijken naar de verschillende branches in zowel de detailhandel als daarbuiten, dan zien we dat er in de horeca het meest met creditcard wordt betaald. Vijf procent van de totale uitgaven in de horeca wordt gedaan door middel van creditcardbetalingen. Ook bij het benzinestation betalen wij gemiddeld vaker met een creditcard dan in de andere branches. Hier wordt drie procent van de totale uitgaven gedaan met de kaart. 

Hoe zit het met autoverhuur?

Een branche die niet wordt meegenomen in het rapport van de Nederlandsche Bank, maar die wel meestal met creditcard wordt betaald, is de autoverhuur. Wil je een auto huren, dan betaal je namelijk een zogenoemde waarborg. In de meeste gevallen kan je deze waarborg enkel met een creditcard betalen, uit veiligheid voor het autoverhuurbedrijf. Na de overeengekomen huurperiode wordt het definitieve bedrag pas in rekening gebracht. 

Wil je meer weten over het huren van een auto met creditcard? Lees dan ons artikel: ‘Auto huren met een creditcard’.

Meer leuke feitjes over het creditcardgebruik in Nederland

Hier volgen nog een aantal leuke weetjes over het creditcardgebruik in ons land in 2022:

  • Mannen betaalden ruim één procent vaker met een creditcard dan vrouwen.
  • Gezinnen met een hoger inkomen betaalden vaker met een creditcard dan gezinnen met een lager inkomen.
  • Door personen in de leeftijdscategorieën 25-34 jaar en 55-64 jaar werd het vaakst met een creditcard betaald. 
  • Personen die zeer moeilijk of juist zeer gemakkelijk rond konden komen betaalden gemiddeld vaker met een creditcard dan personen in de tussengelegen categorieën.
  • In de supermarkt wordt voor nog geen één procent aan waarde met een creditcard betaald. Een belangrijke reden hiervan is dat veel supermarkten (nog) geen creditcards accepteren.

Op zoek naar de perfecte creditcard?

Wil je een creditcard aanvragen waarmee je moeiteloos kan betalen aan de Nederlandse kassa’s? Op onze website kan je direct alle creditcards met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Deze creditcard beloont beweging!

Deze creditcard beloont beweging!

Iris Kooi
Geen magneetstrip meer op de nieuwe Mastercard creditcards

Geen magneetstrip meer op de nieuwe Mastercard creditcards

Iris Kooi
ICS Go Card: Een creditcard voor mensen met een laag inkomen
creditcard op een laag inkomen loonstrook

ICS Go Card: Een creditcard voor mensen met een laag inkomen

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie