Mag je iemand anders zijn creditcard gebruiken?

Het antwoord op deze vraag is kort: Nee, je mag niet de creditcard van iemand anders gebruiken, bijvoorbeeld van jouw ouders. Toch gebeurt vooral dit laatste erg vaak, als een eigen creditcard aanvragen (nog) niet mogelijk is.

Maar hoe onveilig is het uitlenen van jouw kaart eigenlijk? En wat zijn de alternatieven? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Mag je een creditcard uitlenen?

Volgens de algemene voorwaarden van vrijwel elke creditcardmaatschappij mag je de pincode van jouw eigen creditcard met niemand delen. Jouw creditcard uitlenen is dus illegaal en doe je altijd op eigen risico. Zo hoeft de creditcardmaatschappij nooit op te draaien voor diefstal of fraude.

Leen daarom ook nooit jouw kaart uit aan personen die je niet kent. De kans op misbruik zoals het witwassen van geld en het plegen van identiteitsfraude is groot. Ben je een ouder en gaat jouw minderjarige kind naar het buitenland, dan is het uitlenen van jouw creditcard relatief veilig, mits er goede afspraken worden gemaakt.

Wat gebeurt er als iemand jouw creditcards gebruikt zonder toestemming?

Gebruikt iemand jouw kredietkaart zonder jouw toestemming, dan pleegt deze persoon identiteitsfraude. Hij doet zich immers voor als de eigenaar van de kaart en kan hiervoor vervolgd worden.

Ben jij hier slachtoffer van, rapporteer dit dan zo snel mogelijk bij de uitgever van jouw creditcard. Doe daarnaast direct aangifte bij de politie. Wacht je hier te lang mee, dan kan je zelf alsnog aansprakelijk worden gesteld.

Wat zijn de risico’s als je creditcards uitleent?

Leen je jouw kredietkaart toch uit, hou dan rekening met de volgende risico’s:

Risico’s voor de creditcardeigenaar

Je weet nooit zeker of de lener zich houdt aan de afgesproken uitgaven. Is hij over budget gegaan, maar heeft hij wel zwart op wit toestemming gekregen om jouw kaart te gebruiken, dan draai je zelf op voor de gevolgen.

Risico’s voor de lener

In veel gevallen weet de persoon tegenover jou niet of jij daadwerkelijk toestemming hebt gekregen om andermans kredietkaart te gebruiken. Je zou zomaar diefstal en/of fraude kunnen plegen. Logisch dus dat je dan berecht wordt.

Daarnaast kan de kaarteigenaar zeggen dat hij jou geen toestemming heeft gegeven, ondanks dat hij dit misschien wel heeft gedaan. Je loopt dus altijd risico om op te draaien voor extra kosten.

De oplossing is eenvoudig: Zorg dat je, of je nu de kaarteigenaar of lener bent, altijd de gemaakte afspraken in detail op papier zet, inclusief handtekeningen.

Wat kan je beter doen?

Wil je liever alle risico’s ontlopen, dan heb ik hier wat alternatieven voor je op een rij gezet. Let wel op, want voor al deze alternatieven geldt dat de tweede persoon minimaal 18 jaar oud moet zijn.

Stap 1

Vraag een tweede kaart aan

Heb je zelf een creditcard, dan kan je bij dezelfde uitgever vaak een extra card aanvragen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De tweede persoon moet minimaal 18 jaar oud zijn.
  • Jij blijft kaarthouder, de tweede kaart komt ook op jouw naam.
  • Jullie delen hetzelfde bestedingslimiet als waar jij al gebruik van maakt.
  • Er komen jaarlijkse kosten bij voor de extra kaart. Bij enkele creditcards is dit gratis, zoals bij die van American Express (AMEX).
Stap 2

Sta borg voor een echte creditcard

Als iemand niet voldoet aan de aanvraagvoorwaarden, dan kan deze persoon toch een creditcard aanvragen als jij borg wil staan. Borg staan betekent dat de creditcardmaatschappij bij jou mag aankloppen als bijvoorbeeld de rekening(en) niet betaald worden. Met de meeste creditcards is dit mogelijk.

Via een zogenoemd borgstellingsformulier geef jij hiervoor toestemming. Je hoeft enkel een handtekening te zetten en wat gegevens in te vullen.

Stap 3

Schaf een prepaid creditcard aan

Een prepaid creditcard kan vrijwel altijd aangevraagd worden, ook als de persoon in kwestie niet aan de aanvraagvoorwaarden voldoet. Het werkt als volgt:

  1. Aanvragen – Een prepaid creditcard aanvragen kan onder andere via onze vergelijkingspagina, dit is vaak binnen tien minuten al geregeld. Er zijn enkele aanvraageisen: De persoon in kwestie moet minimaal 18 jaar oud zijn, een geldige Europees legitimatie kunnen overleggen en een Nederlands woonadres hebben.
  2. Tegoed storten, kaart gebruiken – Vaak heb je binnen een week jouw prepaid creditcard in huis, inclusief gekoppeld rekeningnummer. Via de website of app moet je eerst zelf geld op de kaart storten, dit kan vaak eenvoudig via iDeal. Daarna kan je er direct uitgaven mee doen.
  3. Opnieuw opwaarderen – Heb je al het geld opgemaakt dat op de kaart staat, dan kan je hem (tijdelijk) niet meer gebruiken totdat je een nieuwe storting hebt gedaan. Je koopt daarmee nooit op krediet en kan dus niet in de schulden komen.

Let op: In principe werkt een prepaid card hetzelfde als een reguliere creditcard, op een paar uitzonderingen na. Zo kan je er meestal geen auto mee huren of hotelkamers en vluchten mee boeken. Daarnaast rekenen sommige creditcarduitgevers extra kosten voor bijvoorbeeld het opladen, afzeggen of langere tijd niet gebruiken van de kaart.

Op zoek naar een passende creditcard?

Of je nu op zoek bent naar een reguliere creditcard of prepaid card, wij kunnen je helpen. Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Veelgestelde vragen

Volgens de creditcardvoorwaarden mag dit niet en is dit zelfs illegaal, ook al ben jij de ouder. Gelukkig zijn er meerdere handige alternatieven, mits het kind minimaal 18 jaar oud is.

Volgens de creditcardvoorwaarden mag dit niet en is dit zelfs illegaal. Gelukkig zijn er meerdere handige alternatieven, zoals een extra kaart of prepaid card aanvragen.

Volgens de creditcardvoorwaarden mag dit niet en is dit zelfs illegaal.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen
creditcard met mannen en vrouwen symbool

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen

Iris Kooi
De 3 grootste misverstanden over een creditcard ontkracht
creditcard klm

De 3 grootste misverstanden over een creditcard ontkracht

Iris Kooi
Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine
Creditcard gebruikt voor benzine tanken

Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie