Deze creditcards bieden noodgeld voor op reis

Is jouw betaalpas verloren of gestolen op reis, dan kan je bij veel banken en financiële instellingen noodgeld aanvragen. Dit is contant geld wat met spoed naar een bankkantoor in jouw buurt wordt verstuurd. Zo hoef je niet op stel en sprong weer naar huis. 

Met welke creditcards je in aanmerking komt voor dit noodgeld, dat lees je in het artikel!

Wat is noodgeld?

Noodgeld wordt ook wel emergency cash genoemd. Het is een contant geldbedrag wat je kan aanvragen als jouw creditcard, of één van jouw andere betaalpassen, is verloren of gestolen op reis. Het geld wordt door de bank of financiële instelling voorgeschoten en met spoed naar een bankkantoor in jouw buurt verzonden. 

Niet elke creditcarduitgever biedt noodgeld aan en ook de maximale hoeveelheid ervan kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Daarnaast zijn er landen in de wereld waarin je geen of maar beperkt noodgeld kan afhalen. Dit is voor alle creditcarduitgevers gelijk. Binnen Europa zijn dit Estland, Luxemburg en Servië.

En hoe werkt het aanvragen van noodgeld?

Het aanvragen van noodgeld is bij elke creditcarduitgever vrijwel gelijk:

  1. Neem contact op met de alarmlijn van jouw creditcarduitgever.
  2. Leg jouw situatie uit en verstrek alle gevraagde (creditcard)gegevens.
  3. Er worden controles gedaan, onder andere of je aan alle voorwaarden voldoet en of er geen blokkades op de creditcard staan.
  4. Zorg ervoor dat je jouw creditcardnummer bij de hand hebt, zodat je betaalpas direct geblokkeerd kan worden in het geval van diefstal of verlies.
  5. Is alles gelukt, dan wordt het noodgeld met spoed naar het dichtstbijzijnde bankkantoor verstuurd. Hier kan je het binnen enkele werkdagen afhalen.

Omdat noodgeld voorgeschoten wordt door de creditcarduitgever, gaat het volledige bedrag van jouw bestedingslimiet af. Het is dus noodzakelijk dat jij daarin nog voldoende ruimte hebt. Daarnaast kunnen er, afhankelijk van de uitgever, nog extra voorwaarden en/of beperkingen worden gesteld aan het aanvragen van noodgeld.

Met welke creditcards krijg je noodgeld?

Of je nu jouw creditcard hebt aangevraagd via een bancaire of non-bancaire financiële instelling, in veel gevallen kom je in aanmerking voor noodgeld. De grotere fysieke banken, zoals Rabobank, SNS en ING, hebben bijvoorbeeld de noodgeldservice ingebouwd in hun bankrekeningpakketten. Je krijgt dan ook noodgeld als je jouw pinpas verliest. In veel gevallen betaal je hier direct of indirect wel extra voor. 

De kleinere online banken, zoals Bunq, Knab, MoneYou en Triodos Bank bieden in geen enkel geval noodgeld aan. Ook niet als je er een creditcard hebt aangevraagd.

Heb je een creditcard van een non-bancaire financiële instelling, zoals Visa, Mastercard of American Express, dan kom je vaak ook in aanmerking voor noodgeld of -hulp op reis. Twee voorbeelden:

  • ANWB Visa – De ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card bieden beide respectievelijk € 1.000,- en € 2.000,- noodgeld aan. Dit is aan te vragen via de noodlijn van Visa zelf.
  • American Express (Flying Blue) – Bij alle creditcards van American Express krijg je Global Assist. Hiermee kom je niet alleen in aanmerking voor noodgeld, maar ook voor noodhulp, bijvoorbeeld in de vorm van een vervangende creditcard. American Express is er niet geheel duidelijk over in welke situatie je welke hulp krijgt.

Hoe kom je op andere manieren aan noodgeld?

Ga je op reis, dan is het dus aan te raden om van te voren op te zoeken voor welke noodhulp je in aanmerking komt. Is het te laat en heb je toch echt met spoed geld nodig, dan zijn er gelukkig meer manieren om aan noodgeld te komen. 

Zo kunnen vrienden en familie bijvoorbeeld ook met spoed geld overmaken naar een bankkantoor in jouw buurt. Western Union is hier een bekende van. Hier zijn over het algemeen wel flinke kosten aan verbonden. 

Daarnaast kan een (doorlopende) reisverzekering soms ook uitkomst bieden als het om noodgeld gaat. Bij veel creditcards is deze al inbegrepen, maar wellicht heb je een losse afgesloten voor jouw reis. De moeite waard om naar te kijken.

Op zoek naar een creditcard voor op reis?

Ga je op reis en wil je een creditcard aanvragen waarmee je zeker weten in aanmerking komt voor noodgeld? Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen
creditcard met mannen en vrouwen symbool

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen

Iris Kooi
De 3 grootste misverstanden over een creditcard ontkracht
creditcard klm

De 3 grootste misverstanden over een creditcard ontkracht

Iris Kooi
Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine
Creditcard gebruikt voor benzine tanken

Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie