Inchecken bij het openbaar vervoer kan vanaf nu met je creditcard

De frequente reiziger zal het vast niet ontgaan zijn: Sinds eind januari 2023 is het mogelijk om met jouw pinpas, creditcard of telefoon in te checken in het openbaar vervoer. Er zitten overigens wel eisen aan verbonden, zo moet je altijd zonder korting in de tweede klas reizen.

Wil jij jouw creditcard inzetten voor het openbaar vervoer? Lees dan verder voor de mogelijkheden!

Wat is OVpay precies?

Het inchecken in het openbaar vervoer met jouw pinpas, creditcard of mobiele telefoon wordt ook wel OVpay genoemd. Gebruik je OVpay, dan reis je altijd tweede klas en zonder korting.

Na jaren van testen is het op 31 januari 2023 officieel geïntroduceerd voor alle reizigers van NS. Inmiddels ondersteunen vrijwel alle banken en OV-bedrijven in Nederland deze functie. 

En wat zijn de voordelen?

Er zitten verschillende voordelen aan het reizen met jouw creditcard. Zo is het bijvoorbeeld even veilig als contactloos betalen, mits je zorgvuldig met je betaalpas omgaat. Daarnaast hoef je geen aparte (OV-chip)kaart meer te kopen, mee te nemen of op te laden. Jouw creditcard fungeert immers hetzelfde.

Sinds 2019 worden er al testen gedaan met OVpay en zowel de reizigers als betrokken instanties zijn positief. Ook de resultaten liegen er dus niet om, inchecken met een betaalpas lijkt de toekomst te worden.

Wanneer kan ik wel en niet inchecken met mijn creditcard?

Check je in het openbaar vervoer in met jouw creditcard, dan reis je altijd tweede klas en zonder korting. Je kan dus niet in elke situatie jouw betaalpas gebruiken om in te checken. In de volgende situaties moet je altijd jouw oude vertrouwde OV-chipkaart gebruiken:

  • Als je met een abonnement reist.
  • Als je reist met korting.
  • Als je gebruik maakt van diensten, zoals het huren van een OV-fiets of het krijgen van reizigerskorting op een P+R terrein.
  • Als je een betaalpas hebt van Van Lanschot of Handelsbanken.

Zoals je kan lezen geeft nog niet elke bank of (creditcard)uitgever betaalpassen uit die bruikbaar zijn voor het openbaar vervoer. Twijfel je, neem dan van te voren contact op met de betreffende financiële instelling. Dit geldt ook als je een buitenlandse creditcard of betaalpas wil gebruiken.

Hoe werkt het inchecken met mijn creditcard?

Wil je reizen met jouw creditcard, dan hoef je daar verder niets voor te doen of in te stellen. Inchecken met jouw creditcard is daarnaast ook heel eenvoudig, ik heb de stappen voor je op een rijtje gezet:

  1. Houd jouw creditcard bij de hand als je wil gaan in- en uitchecken. Zorg dat je nog voldoende bestedingslimiet hebt en dat de pas niet verlopen of geblokkeerd is. Gebruik je jouw telefoon, houd de Google- of Apple Pay app dan gereed.
  2. Houd bij het inchecken de creditcard of mobiele telefoon tegen de kaartlezer aan. Als het goed is zie je nu ‘IN Creditcard’ staan.
  3. Wordt je tussendoor gecontroleerd, geef dan de door jouw gebruikte creditcard aan de conducteur. Deze fungeert nu als jouw OV-chipkaart.
  4. Wil je uitchecken, doe dit dan op dezelfde manier en met dezelfde betaalpas als bij het inchecken. Als het goed is zie je nu ‘UIT Creditcard’ staan.
  5. De reiskosten die je gedurende de dag maakt, worden de volgende dag in één keer van jouw rekening of bestedingslimiet afgeschreven. Dit herken je aan het betaalkenmerk NLOV, gevolgd door veertien cijfers en letters.

Extra tips om zorgeloos te kunnen reizen

Zoals eerder benoemd is het in- en uitchecken met jouw creditcard helemaal veilig, mits er zorgvuldig gehandeld wordt. Zorg er daarom altijd voor dat je jouw betaalpas uit de portemonnee of pashouder haalt voordat je in- en uitcheckt. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk een andere pas gebruikt en op extra kosten gejaagd wordt. 

Op ‘Mijn NS’ en de app van OVpay kan je jouw reisgeschiedenis en -kosten in de gaten houden en eventuele gemaakte fouten opsporen. Via de websites van NS en OVpay kan je deze vervolgens melden en (een deel van) je geld terugvragen.

Op zoek naar de perfecte creditcard voor jouw reis?

Wil je een creditcard aanvragen om het reizen met het openbaar vervoer nog gemakkelijker te maken? Vergelijk dan direct alle creditcards op onze website en vraag er snel en gemakkelijk één aan!

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen
creditcard met mannen en vrouwen symbool

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen

Iris Kooi
De 3 grootste misverstanden over een creditcard ontkracht
creditcard klm

De 3 grootste misverstanden over een creditcard ontkracht

Iris Kooi
Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine
Creditcard gebruikt voor benzine tanken

Onderzoek: Creditcard wordt het meeste gebruikt voor horeca en benzine

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie