Let op deze verschillen in de aankoopverzekeringen van een creditcard

Met een aankoopverzekering zijn al jouw aankopen tot 365 dagen verzekerd tegen diefstal, schade en verlies. Elke creditcardmaatschappij mag hierbij echter zijn eigen voorwaarden bepalen. Tussen de creditcarduitgevers zijn er daarom ook veel verschillen te vinden wat betreft de precieze voorwaarden van die aankoopverzekering. 

Meer weten hierover? Lees dan snel verder! 

Wat is een aankoopverzekering?

Bij vrijwel elke reguliere creditcard zit een aankoopverzekering inbegrepen. Hiermee zijn al jouw aankopen 90 tot 365 dagen na betaling verzekerd tegen diefstal, schade en verlies. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenland en voor online- en offline aankopen.

Heb je een prepaid creditcard, dan kan je vaak geen gebruik maken van de aankoopverzekering. Er is echter wel een uitzondering, namelijk de ICS GO Card. Met deze prepaid creditcard zijn jouw aankopen wél 180 dagen verzekerd. 

Meer weten over de aankoopverzekering? Lees dan ons artikel: ‘Aankoopverzekering van de creditcard’. 

Misverstanden van de aankoopverzekering

Er zitten wat haken en ogen aan de aankoopverzekering van een creditcard. We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Niet elke productgroep wordt vergoed. Dit geldt bijvoorbeeld voor voertuigen, planten en cadeaubonnen.
  • Voor duurdere producten geldt vaak een maximumvergoeding. Hier vallen ook producten onder die je gemakkelijk mee kan nemen naar buiten, zoals een telefoon of laptop. Ook per jaar is er een maximale vergoeding mogelijk. 
  • Het aanspreken van de aankoopverzekering gaat niet zomaar, enkel als er echt geen andere regeling waar je aanspraak op kan maken. Ook moet er uitgebreid bewijs aangeleverd kunnen worden van de verzekeringsgebeurtenis.
  • Je betaalt in veel gevallen een eigen risico, bijvoorbeeld van 25 tot 50 euro per verzekerde gebeurtenis. Het product wordt dus vrijwel nooit volledig vergoed. 

Verschillen in de aankoopverzekering

De aankoopverzekering kan erg verschillen per creditcardmaatschappij en type creditcard. We hebben de belangrijkste verschillen voor je op het digitale papier gezet.  

Lengte 

Bij de ene aankoopverzekering heb je 90 dagen recht op de vergoeding, bij de ander 365. Alles daartussenin is ook mogelijk.

Tussen de verschillende creditcardmaatschappijen zijn er geen relevante verschillen te vinden in de lengte van de aankoopverzekering. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de jaarlijkse bijdrage van de creditcard, hoe langer de aankoopverzekering.

Eigen risico en dekking

Per gebeurtenis betaal je in de meeste gevallen een eigen risico. Visa en Mastercard hanteren hiervoor een vast bedrag van 50 euro. American Express is de enige creditcardmaatschappij die geen eigen bijdrage vraagt. 

Als we kijken naar de maximumvergoeding per jaar, dan zijn duidelijke verschillen te zien tussen de creditcardmaatschappijen. Zo wordt er bij de goedkopere American Express Blue Card jaarlijks maximaal 2.300 euro vergoed, terwijl Visa een maximumbedrag hanteert van 50.000 euro. Mastercard heeft helemaal geen maximum en vergoedt daarmee onbeperkt. 

Productgroepen

Niet elke productgroep wordt vergoed met een aankoopverzekering. Wat er wel en niet verzekerd is, is ook per creditcardmaatschappij weer verschillend. 

Voor alle creditcardmaatschappijen geldt dat logische aankopen, zoals cadeaubonnen, entreebewijzen, planten en voertuigen, niet vallen onder de aankoopverzekering. Wat precies onder die logische aankopen valt, is dan wel weer verschillend bij Visa, Mastercard en American Express. 

Bij Visa en Mastercard worden fietsen en drones bijvoorbeeld niet gedekt, terwijl dit bij American Express wel het geval is. Ook bij sieraden en horloges zijn verschillen te zien. Deze vallen bij Visa en Mastercard wel onder de verzekering, maar bij American Express niet. 

Lees de creditcardvoorwaarden

Zoals je hebt kunnen lezen kunnen aankoopverzekeringen flink van elkaar verschillen, zowel per creditcardmaatschappij als per type creditcard. Wij raden je dan ook aan om altijd eerst de creditcardvoorwaarden door te lezen voor je een creditcard aanvraagt. 

Zo weet je in de toekomst precies waar je aan toe bent en kan je een creditcard uitkiezen die het beste bij jouw verzekeringswensen aansluit. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.  

Op zoek naar een creditcard met de perfecte voorwaarden?

Wil je een creditcard aanvragen met een aankoopverzekering die bij je past, dan kunnen wij helpen. Op onze website kan je direct alle creditcards met elkaar vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen! 

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Zo kan je eenvoudig met jouw Apple Watch met creditcard betalen

Zo kan je eenvoudig met jouw Apple Watch met creditcard betalen

Iris Kooi
Wat als je een bestelling niet hebt ontvangen, maar je betaald hebt met creditcard?

Wat als je een bestelling niet hebt ontvangen, maar je betaald hebt met creditcard?

Iris Kooi
Onderzoek: Revolut wordt steeds groter in Nederland

Onderzoek: Revolut wordt steeds groter in Nederland

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie