Aankoopverzekering van de creditcard

op basis van 0 beoordelingen

Wil je weten wat er wel én niet vergoed wordt en hoe je een schadeclaim kan indienen? Lees dan snel verder!

persoon met een creditcard met aankoopverzekering
|

Heb je een (online) betaling gedaan met je creditcard, dan zijn jouw aankopen verzekerd tegen diefstal, schade en verlies. De aankoopverzekering geldt voor 90 tot 365 dagen na aankoop, afhankelijk van het type creditcard en de creditcardmaatschappij.

Wat wordt vergoed door de aankoopverzekering?

(Online) aankopen met een creditcard zijn standaard verzekerd als ze gestolen of verloren worden of als ze beschadigd zijn. De hoogte van en voorwaarden van deze vergoeding verschilt per type creditcard en per creditcardaanbieder.

Wil je precies weten wat er vergoed wordt, dan kan je het beste kijken in de algemene voorwaarden of polisvoorwaarden van jouw creditcard.

Eigen risico

Vrijwel altijd geldt er een eigen risico voor je aanspraak kan maken op de aankoopverzekering. Dit bedrag betaal je dus zelf en wordt afgetrokken van het te vergoeden bedrag. Meestal is dit een bedrag van € 25 of € 50 euro.

Wat wordt niet vergoed door de aankoopverzekering?

Er zijn situaties waarin de creditcardhouder geen recht heeft op een (volledige) vergoeding van de verzekeraar. Voorbeelden hiervan zijn:

 • warning Er is sprake van normale slijtage van de aankoop.
 • warning Het gebruik van het product wordt niet belemmerd door de schade.
 • warning De aankoop is onbeheerd en/ of onbeveiligd achtergelaten (in een openbare ruimte)

Uitzonderingen

Niet alle aankopen vallen onder de dekking van de aankoopverzekering. Een aantal uitzonderingen zijn:

 • warning Dieren en planten
 • warning Cadeaubonnen en seizoenskaarten
 • warning Entreebewijzen en andere verhandelbare documenten
 • warning Voertuigen (land, zee, lucht), inclusief toebehoren en accessoires
 • warning Betaalmiddelen (online en offline)

In sommige gevallen kan de winkelier of dienstverlener je verder helpen als er iets met je product aan de hand is.

Wanneer je op reis bent kan in plaats van een aankoopverzekering juist een reisverzekering van je creditcard uitkomst bieden in geval van calamiteiten. Bijvoorbeeld wanneer je pech met een huurauto hebt.

Extra voorwaarden en de maximale vergoeding

Bij de meeste creditcarduitgevers geldt er bij bepaalde aankopen een maximale vergoeding, die wisselt per type artikel. Zo wordt er bij American Express bijvoorbeeld maximaal € 700 euro vergoed voor een laptop en maximaal € 250 euro voor mobiele telefoons.

Daarnaast gelden er vaak extra voorwaarden voor de aankoopverzekering. Om precies te weten welke regels er gelden voor jouw creditcard bij beschadiging of als hij gestolen of verloren is, kan je het beste in de polisvoorwaarden van de verzekeraar kijken.

Hoe lang geldt een aankoopverzekering?

In de meeste gevallen ben je voor 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en schade, wat ingaat op de dag van aankoop.

Naast 180 dagen, is het ook mogelijk dat er een aankoopverzekering geldt van 90 dagen of 365 dagen. De exacte duur is wederom wisselend per creditcardmaatschappij en per type creditcard.

Hoe kan je een claim indienen?

Wil je jouw aankoopverzekering aanspreken? Volg dat de volgende stappen:

 1. Controleer of de kosten door een andere verzekering worden gedekt, bijvoorbeeld de inboedelverzekering.
 2. Controleer bij de creditcardaanbieder en/ of in de polisvoorwaarden of je aankoop in aanmerking komt voor een vergoeding.
 3. Stuur het aankoopbewijs naar de aanbieder voor controle.
 4. Vul het schadeformulier in en stuur deze ook op naar de aanbieder.
 5. Wacht af. Het kan een aantal weken duren voor je bericht krijgt over de afhandeling van jouw claim.

Het indienen van een claim klinkt eenvoudig, maar in de praktijk kan dit tegenvallen. Zo kan de verzekeraar eisen stellen zoals het, op eigen kosten, opsturen van de beschadigde aankoop of van een volledige schriftelijke beschrijving van de geleden schade.

Aangifte bij diefstal

Bij diefstal is het belangrijk om binnen 48 uur aangifte te doen bij de politie, ook bij diefstal in het buitenland. De creditcardaanbieder wil altijd een kopie van de aangifte zien.

Kort samengevat

Een (online) aankoop met je creditcard is met de aankoopverzekering voor 90 tot 365 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Vaak geldt er een eigen risico van € 25 of € 50 euro per aankoop.

Er zijn uitzonderingen waarbij je geen recht hebt op een vergoeding. Daarnaast wordt niet altijd het volledige bedrag vergoed en gelden er vaak extra voorwaarden voor de kaarthouder. Al deze zaken zijn wisselend per creditcardmaatschappij en zijn te vinden in de polisvoorwaarden.

Heb je alle informatie verzameld en wil je een creditcard aanvragen? Vergelijk creditcards en vraag er eenvoudig en snel één aan op onze website!

Veelgestelde vragen

Bijna alle creditcardaankopen zijn met de aankoopverzekering verzekerd voor ten minste 90 dagen. Wel geldt er meestal een eigen risico, zijn er maximale vergoedingen per aankoop/ jaar en worden niet alle soorten aankopen vergoed.

Bijna alle creditcardaankopen zijn met de aankoopverzekering verzekerd voor ten minste 90 dagen. Wel geldt er meestal een eigen risico, zijn er maximale vergoedingen per aankoop/ jaar en worden niet alle soorten aankopen vergoed.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie