Creditcardmisbruik, of creditcardfraude, is sinds de invoer van de creditcard flink geëvolueerd. Fraudeurs zijn slim, slinks en weten zelfs de meest oplettende mensen om de tuin te leiden. Belangrijk dus dat aan dit onderwerp genoeg aandacht aan wordt besteed.
Wil je weten hoe jij kan ontkomen aan creditcardfraudeurs? Lees dan snel verder!
Wat is creditcardfraude precies?
Kortgezegd betekent creditcardfraude dat een verloren of gestolen creditcard wordt gebruikt voor ongewenste aankopen. Een ander betaalt dus met jouw creditcard. Dit kan zijn met de kaart zelf in fysieke bedrijven, of online met alleen de kaartgegevens. Het grootste percentage van alle frauduleuze creditcardzaken wordt gedaan zonder de fysieke kaart in handen te hebben.
Er zijn verschillende manieren waarop creditcardfraude kan worden gepleegd. Deze lees je verderop in het artikel.
Creditcardfraude: Hoe gebeurt het?
Er zijn dus twee varianten: Fraudeurs stelen jouw fysieke kaart of ze stelen enkel de creditcardgegevens die nodig zijn om online betalingen te doen. Hieronder vind je de meest gebruikte methodes:
1. Verloren of gestolen fysieke creditcards
Als jouw creditcard verloren of gestolen is, kunnen fraudeurs hier eenvoudig mee betalen. Blijven ze namelijk onder een bepaald bedrag, dan hoeven ze geen pincode in te voeren. Over het algemeen wordt deze manier van frauderen snel opgelost.
2. Skimming van betaalkaarten
Skimmers zijn apparaatjes die de magneetstrip van jouw betaalpas lezen en vervolgens kopiëren. Met deze informatie kunnen fraudeurs jouw creditcard namaken en er betalingen mee verrichten. Skimmers worden geplaatst in geld- en betaalautomaten, voornamelijk buiten. Soms wordt er ook een minuscuul cameraatje boven het toetsenbord gehangen om jouw pincode af te kijken.
Er wordt door de grote creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard veel gedaan om skimming te voorkomen. Echter is het, ondanks dat, nog steeds een veel gebruikte vorm van betaalpasfraude.
3. Social Engineering
De term ‘social engineering’ staat voor elke vorm van oplichting die erop is gericht om slachtoffers nietsvermoedend persoonlijke informatie aan jou door te laten geven. De twee belangrijkste vormen van social engineering worden hieronder besproken.
3.1 Malware
Malware staat voor kwaadaardige software en wordt onder andere gebruikt om creditcardgegevens te achterhalen. Er zijn vele voorbeelden van malware, waarvan het bekendste voorbeeld virussen zijn. Deze worden vaak eenvoudig via websites en e-mails verspreid.
3.2 Phising
Bij phising wordt het slachtoffer vaak zelf benaderd door de fraudeur. Dit gaat via telefoonoproepen, e-mails of tekstberichten, waarbij de fraudeur zich in de meeste gevallen voordoet als een belangrijke instantie. Denk hierbij aan een bank, koeriersdienst, overheidsinstantie of specifieke afdeling van het bedrijf waar je werkt. Zelfs online webshops, goede doelen en openbare wifi-hotspots kunnen in handen zijn van oplichters.
Bij phising wordt het slachtoffer aangemoedigd tot het doen van een bepaalde handeling, die vaak met spoed moet worden uitgevoerd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jou wordt verteld dat je met spoed jouw creditcardgegevens moet vernieuwen, omdat jouw bankrekening anders geblokkeerd wordt. Deze gegevens worden vervolgens gestolen en gebruikt om betalingen mee te verrichten in jouw naam.
Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben van creditcardmisbruik?
Ben je slachtoffer geworden van creditcardfraude, of heb je dat vermoeden, dan is het belangrijk om snel te handelen. Door de slinkse oplichtingtrucs die worden gebruikt, kan het iedereen overkomen.
Op de website van de politie staat beschreven welke stappen je moet nemen:
- Neem direct contact op met de creditcarduitgever, leg de situatie uit en volg de aanwijzingen op. Op de pagina van ‘Veilig Bankieren’ kan je snel de gegevens vinden.
- Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie, mits de creditcarduitgever dit niet zelf oppakt. Aangifte doen is verplicht, ook als je alle schade al vergoed krijgt.
- Pas direct al je wachtwoorden aan.
Hoe voorkom ik creditcardfraude?
Voorkomen is beter dan genezen, al is voorkomen in dit geval nooit helemaal mogelijk. Let je op de volgende zaken, dan maak je de kans in ieder geval zo klein mogelijk dat je gefraudeerd wordt:
Op zoek naar een betrouwbare creditcard?
Heb je alle veiligheidstips tot je genomen en wil je een creditcard aanvragen? Vergelijk dan direct alle creditcards op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!