Hoe werken Visa Secure en Mastercard SecureCode?

op basis van 0 beoordelingen

Tijdens het doen van online betalingen wordt er door de meeste creditcardmaatschappijen een persoonlijk wachtwoord gevraagd, een 3D Secure wachtwoord. Dit is een extra stap om online fraude tegen te gaan.

Alles weten over de werking van 3D Secure? Lees dan snel verder!

visa code en 3d secure wachtwoord
|

Wat is 3D Secure wachtwoord?

Sinds 2021 zijn creditcardmaatschappijen verplicht gebruik te maken van 3D Secure, zoals Visa Secure en Mastercard SecureCode, dit is een voorbeeld van de beveiligingscodes van Mastercard en VISA. Het is een gratis persoonlijk wachtwoord, net als de pincode, die niet op je betaalpas staat.

Wil je online betalen met je creditcard, dan wordt dit wachtwoord gevraagd voor je je betaling af kan ronden. Dit is dus een extra controle om jou te verifiëren als kaarthouder en daarmee frauduleuze transacties tegen te gaan.

‘Verified By Visa‘ is de start geweest van 3D Secure, daarna zijn meer creditcardaanbieders gevolgd met hun eigen versie. De exacte werking van 3D Secure kan verschillen per aanbieder, maar het doel is bij allemaal hetzelfde: veilig verschillende dingen kopen met creditcard.

Hoe werkt een 3D Secure wachtwoord?

Online transacties doen met de 3D Secure code gaat als volgt:

  1. Klik op ‘afrekenen’ in de online winkels, kies voor ‘betalen met creditcard’ en vul de benodigde creditcardgegevens in zoals gebruikelijk.
  2. Klik op ‘betalen’ en laat het betalingssysteem de kaartgegevens controleren.
  3. Is 3D Secure actief, dan wordt je doorgestuurd naar de pagina van de betreffende creditcardmaatschappij. Hier kan je je wachtwoord invullen en/of jezelf verifiëren met een SMS code of E-mail code of via de bankieren app.
  4. Vul het wachtwoord en/of de code in en je betaling wordt afgerond. Je wordt daarna teruggestuurd naar de webshop.

Let op: Een SMS code en E-mail code worden eenmalig verstuurd naar het bij de aanbieder bekende telefoonnummer en e-mailadres. De code of het zelfgemaakte wachtwoord worden nooit opgeslagen of bekeken door de webshop en blijven anoniem.

Vaak is het ook mogelijk om jezelf te verifiëren met jouw bankieren app. Je kan de pincode van de app invoeren of jouw vingerafdruk of gezichtsherkenning gebruiken.

Aanmaken

In de instructies van jouw nieuwe creditcard staat vaak beschreven hoe je jouw persoonlijke wachtwoord kan aanmaken. Meestal kan dit op de website van de creditcardmaatschappij waar je naar wordt doorverwezen, de eerste keer dat je online aankopen doet met 3D Secure.

Wachtwoord vergeten

Op diezelfde website kan je jouw wachtwoord ook wijzigen, door te klikken op ‘ik ben mijn wachtwoord vergeten’ en de stappen te volgen.

Voor- en nadelen van 3D Secure.

Een 3D Secure wachtwoord biedt extra authenticatie en dus bescherming tegen online misbruik en fraude. Verkopers zijn daarnaast niet langer aansprakelijk voor betalingen en terugvorderingen, omdat de kaarthouder geverifieerd wordt door de creditcardaanbieder. Deze wordt daarmee eindverantwoordelijk.

De extra stap tijdens het betalen kost wel meer tijd, wat klanten kan afschrikken. Daarnaast kan de bank een transactie afwijzen bij risico op fraude, ook als dat onterecht is.

Er zijn ook nadelen, namelijk dat de extra authenticatie meer tijd kost bij een online aankoop. De bank kan ook een transactie afwijzen vanwege risico op fraude, terwijl dat er niet is. Dit is nadelig voor de verkoper, zo kan hij klanten kwijtraken. Daarnaast kan 3D Secure behoorlijk duur zijn voor de verkoper, en daarmee ook voor de consument.

Kort Samengevat

De 3D Securecode is een extra beveiligingsmaatregel van de creditcardmaatschappij tijdens het doen van online betalingen. Het is een extra authenticatie via een aangemaakt wachtwoord, toegestuurde code via SMS/ E-mail of via de bankierenapp van de aanbieder.

Inmiddels werken bijna alle webshops hiermee en word je als klant tijdens het betalen automatisch doorgestuurd naar de 3D Secure website van de aanbieder. Het heeft voor- en nadelen voor zwel consument als verkoper.

Wil je een online betaling doen en daarvoor een creditcard aanvragen? Vergelijk creditcards en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

In de instructies van jouw nieuwe creditcard staat hoe je jouw wachtwoord kan aanmaken. Daarnaast kan je ook tijdens jouw eerste online betaling met 3D Secure een wachtwoord aanmaken.

Je maakt het wachtwoord zelf aan, dus je bepaalt zelf hoeveel cijfers, letters en tekens het wachtwoord bevat, mits hij voldoet aan de eisen.

Een persoonlijk wachtwoord om jezelf te verifiëren tijdens het doen van online betalingen.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie