Platinum cards vergelijken

Een platinum card biedt enorm veel verschillende voordelen waar jij profijt van kan maken. Denk maar aan korting tijdens je vlucht, of gratis upgrades… kortom: er is veel mogelijk. En tóch is de platinum creditcard nog niet zo bekend in Nederland. Daarom vertellen wij je op deze pagina uitgebreid over wat zo’n card precies is en wat je er allemaal mee kan.

Aanbevolen creditcard

Visa World Card Platinum

 • truck-fast Wereldwijd meest geaccepteerde creditcard
 • calculator Inclusief doorlopende reisverzekering
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

Visa World Card Platinum

Eerste jaar 50% korting

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • Wereldwijd meest geaccepteerde creditcard
 • Inclusief doorlopende reisverzekering
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

ING Platinum Card


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 20.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €650,-
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

Flying Blue American Express Platinum Card


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Persoonlijk
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis € 2.150
 • shield-check 240 dagen aankoopverzekering

American Express Platinum Card


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Persoonlijk
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €2.500
 • shield-check 240 dagen aankoopverzekering

Informatie geüpdatet juli 2024

Wat is een platinum creditcard?

Dus: wat is een platinum creditcard precies? Je hebt waarschijnlijk wel gehoord over de creditcard in het algemeen, die creditcardmaatschappijen uitgeven aan particulieren. Maar je hebt ook zakelijke creditcards bijvoorbeeld, evenals de gold card én dus de platinum card.

De platinum variant van een creditcard is de één van de meest luxe die je kan krijgen (naast de black card). Met zo’n platinum card kan jij wereldwijd aankopen doen. Het bedrag dat jij besteedt wordt pas achteraf verrekend op jouw rekening. Dit is doorgaans eens per maand.

En omdat het in dit geval gaat om een platinum card is deze ook nog eens uitgerust met goede spaarprogramma’s bij onder andere AmEx. Dat niet alleen, want je kan er ook een gratis reisverzekering bij krijgen, evenals gratis toegang tot airport lounges. Behoorlijk wat voordelen, maar daar betaal je ook voor. Hierover later meer.

Hoe testen wij?

Om de betrouwbaarheid van de informatie op deze website te waarborgen, hebben we een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Hiernaast lees je meer over ons onderzoek naar dit onderwerp.

5 uur

onderzoek naar het onderwerp

4 creditcards

met elkaar vergeleken

9 reviews

ervaringen onderzocht

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest exclusieve creditcards beschikbaar. Ook zijn dit de duurste creditcards, en kan je hiermee onder andere sparen voor korting en gratis cadeaus. Daarnaast biedt een platinum card ook goede verzekeringen voor jouw reizen.

De kosten van een platinum card verschillen per aanbieder. Zo is de ING platinum creditcard slechts 65 euro per jaar, en de Visa World card platinum al meer dan het dubbele: bijna 165 euro.

Bij een standaard creditcard heb je lang niet zoveel voordeel als bij de platinum creditcards. Zo spaar je bij de platinum variant voor korting en is een reisverzekering standaard inbegrepen. Een stapje hoger dus.

Voor wie is een platinum card geschikt?

Zoals eerder benoemd zitten er aan een platinum card behoorlijk wat voordelen verbonden. Echter betaal je hier ook voor. Deze is namelijk duurder dan de standaard creditcard die jij kent. Ofwel: niet geschikt wanneer je geen groot budget hebt om te besteden.

Deze creditcard is alleen écht voordelig wanneer je veel reist (bijvoorbeeld voor werk) en van plan bent de creditcard te gebruiken voor wereldwijde betalingen. De jaarlijkse bijdrage is redelijk hoog, maar je kan er ook een hoop mee.

Zo kan je sparen via het spaarprogramma van American Express, waarbij je punten spaart met iedere euro die je uitgeeft. Hoe meer je uitgeeft, hoe meer je spaart dus. Daar kan je dan uiteindelijk gratis cadeaus mee krijgen. En om nog maar te spreken over de aanvullende reisverzekering.

De beste platinum creditcards voor reisliefhebbers.

Reis jij graag en/of veel? Bijvoorbeeld voor je werk? Dan is de American Express platinum card jouw nieuwe beste vriend. Dit is veruit de beste platinum creditcard voor de echte reizigers onder ons. Waarom? Dat leggen we onderstaand aan je uit.

Gratis toegang tot airport lounges

Zeker op bijvoorbeeld Schiphol is het belangrijk dat je toch zo’n 2-3 uur van tevoren aanwezig bent. Zie je jezelf alweer zitten in van die oncomfortabele stoeltjes, omring door honderden anderen? Terwijl je continu op je spullen moet letten?

Dat is met de AMEX card verleden tijd. Je krijgt namelijk gratis toegang tot honderden verschillende airport lounges. Zo kan jij even goed uitrusten voor de vliegreis en staan al jouw spullen veilig. Zeker bij een vlucht in het hulst van de nacht of in de vroege ochtend is dit extra comfortabel!

Extra snelle security checks

In de piek van drukte moet je soms wel een uur (of zelfs nóg langer) wachten bij de security. Dit is niet alleen erg vervelend maar ook zonde van je tijd. Precies daarom heeft American Express een samenwerking met Privium. Hierdoor kan jij door een snelle securitycheck en grenspassage. Lang wachten is dus verleden tijd.

Verzekerd op vakantie

Ook ben jij automatisch verzekerd tijdens jouw reizen met de reisverzekering van American Express. Is jouw ruimbagage bijvoorbeeld kwijt? Dan krijg je de kosten vergoed. Hetzelfde geldt voor onverwachte medische kosten en diefstal. Zo kan jij met een veilig gevoel op reis.

Speciale privileges bij hotels

Als kers op de taart profiteer jij dan óók nog eens van speciale privileges bij hotels. Dat betekent dat je bijvoorbeeld later mag uitchecken, of juist vroeger kan inchecken. En dat niet alleen, want wanneer er ruimte is kan jij ook een gratis upgrade krijgen naar een mooiere en grotere hotelkamer. Dit kan volgens AMEX oplopen tot een waarde van zelfs 650 euro per verblijf.

Het verschil tussen Platinum creditcard en Gold Card

Naast de platinum card heb je ook de eerder benoemde gold card. Sommige maatschappijen bieden ook beide soorten aan. Denk maar aan de Visa World card gold, en de platinum creditcard van hetzelfde bedrijf. En daar zit wel het nodige verschil tussen. Daarom leggen we dit graag even aan je uit. De platinum card is één van de meest luxe varianten die je kan krijgen van een creditcard.

De gold cards zijn eigenlijk een soort ‘middenweg’ tussen de platinum en normale creditcard. De jaarlijkse kosten zijn dus lager dan bij een platinum card, maar bij reisverzekeringen liggen de limieten juist hoger. Ook heeft de platinum card strenge inkomenseisen. Deze zijn bij de gold veel soepeler. Wanneer jij dus regelmatig een reisje boekt kan de gold card beter bij jou passen.

Hoeveel kost een Platinum creditcard

Dus, hoeveel kosten deze platinum creditcards eigenlijk? De exacte kosten hangen natuurlijk af van de creditcardmaatschappij in kwestie. Daarom hebben wij hieronder een tabel gemaakt met daarin een overzicht van de jaarlijkse bijdrage per aanbieder van de platinum card.

Platinum creditcardKosten jaarlijkse bijdrage
ING Platinum Card€52,20
Visa World Card Platinum€164,95
Flying Blue American Express Platinum Card€660,00
American Express Platinum Card€780,00

De minimale inkomenseis verschilt per aanbieder. Zo is dit bij de American Express Platinum card bijvoorbeeld minstens 30.000 euro bruto jaarinkomen. Bij de ING hoeft je jaarinkomen daar tegenover slechts 650 euro netto per maand te zijn. En de Visa World card platinum zit er tussenin met een minimum inkomen van 1250 euro netto.

Service van de Platinum Kaarten

Ook besteden we nog wat aandacht aan de verschillende services die komen met de meest exclusieve creditcard beschikbaar. Hoe deze services in elkaar steken verschilt per aanbieder. Hieronder lichten we de meest populaire services toe:

Reisverzekering

Alle creditcards komen met een reisverzekering. Wanneer jij jouw vliegticket boekt met de platinum card ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen schade, wanneer jouw bagage wordt kwijtgeraakt bijvoorbeeld. En dat niet alleen, want ook tijdens je reis ben je dan verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal en onverwachte medische kosten. Ook kan je juridische bijstand krijgen wanneer je in de problemen dreigt te komen tijdens je reis.

Gratis upgrades

Ook kan je, naast een goede verzekering, gebruikmaken van gratis upgrades wanneer je reist met je platinum card. Zo krijg je bijvoorbeeld een gratis upgrade naar een betere stoel wanneer deze vrij is en krijg je gratis toegang tot de business lounges. Dat maakt de vliegreis wel héél erg comfortabel.

Cadeaus en korting met spaarprogramma’s

Hoe meer je betaalt met de creditcard, hoe meer punten je spaart. En met zo’n spaarprogramma kan jij uiteindelijk gratis producten krijgen. Denk aan cadeaukaarten bijvoorbeeld.

Met de American Express platinum creditcard kan je ook sparen voor dagjes uit. Ook heeft American Express nog de zogenoemde Flying Blue card, waarmee jij punten spaart bij KLM. Deze kan je vervolgens inwisselen voor een gratis vliegreis.

Bij de bekende Visa World card platinum geldt hetzelfde verhaal. Alleen dan gaat het om een andere luchtvaartmaatschappij: het Duitse Lufthansa. Ook kan je korting krijgen bij bijvoorbeeld een hotelovernachting of autoverhuurbedrijf. De beste spaarprogramma’s vind je dan ook echt bij Visa en American Express.

Conciërge

Ja: we horen je denken. Een conciërge? De mate van service verschilt per maatschappij, maar eigenlijk kan je dit zien als een soort persoonlijke assistent. Met de American Express platinum card kan deze assistent voor jou reizen boeken of dinertjes reserveren. Ook bij specifieke verzoeken omtrent bijvoorbeeld je reis kan je terugvallen op deze service. Handig!

Voor- en nadelen platinum creditcard

Wat zijn dan concreet de voordelen- en nadelen van een platinum card? Hieronder hebben wij ze concreet voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Je kan sparen voor aantrekkelijke bonussen zoals gratis cadeaus, dagjes uit én vluchten
 • Een aankoopverzekering op al jouw online bestellingen, vaak 180 of zelfs 240 dagen
 • Bij het boeken van een vlucht krijg je automatisch een doorlopende reisverzekering, waardoor je verzekerd bent tegen onder andere diefstal
 • Tijdens je reizen kan je gratis verblijven in de lounges en stoelupgrades krijgen
 • Maak gratis gebruik van de conciërge service, waarbij een soort persoonlijke assistent jou kan helpen bij bijvoorbeeld het boeken van een reis
 • Krijg een gratis annuleringsverzekering bij jouw vliegtickets
 • Het bestedingslimiet ligt behoorlijk hoog

Nadelen

 • Er geldt voor een platinum card een strenge inkomenseis
 • De bijdrage van een platinum card ligt een stuk hoger dan bij een gewone creditcard

Hoe kan je een platinum card aanvragen?

Al enthousiast geworden? Dan bespreken wij tot slot ook hoe jij een platinum card zelf kan aanvragen. Dit kan je eenvoudig online doen, vaak binnen een paar minuten. Of het nou gaat om de American Express platinum card of de ING platinum creditcard: je moet bij alle maatschappijen aan een aantal eisen voldoen:

 • Je dient 18 jaar of ouder te zijn
 • Je hebt een Nederlands woonadres
 • Een geldig identiteitsbewijs of paspoort
 • Geen negatieve BKR-registratie
 • Het vereiste minimale jaarinkomen

Eigenlijk is een creditcard een soort lening. Jij betaalt namelijk pas achteraf voor wat je gekocht hebt. Daarom wordt er altijd gekeken naar jouw financiële situatie bij het aanvragen van een creditcard. Op die manier willen creditcardmaatschappijen voorkomen dat jij de rekening(en) niet kan betalen.

Dit is overigens niet alleen zo bij de meest exclusieve creditcard, maar ook bij de normale creditcard. Creditcards worden overigens niet geregistreerd bij het BKR, alleen kaarten met een kredietovereenkomst van meer dan 250 euro. Dat is overigens niet standaard.