Wat is het Flying Blue spaarprogramma?

op basis van 0 beoordelingen

Flying Blue is het loyaliteitsprogramma van vliegmaatschappij KLM. Door aankopen te doen bij KLM zelf of bij partners kan je Flying Blue Miles sparen. Deze punten kan je vervolgens inwisselen voor onder andere vliegtickets, hotelovernachtingen of producten.

|

Wat zijn Flying Blue miles?

Bijna elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen loyaliteitsprogramma. Bij de KLM heet dit programma Flying Blue. Je kan hiermee punten verdienen, ook wel Flying Blue Miles genoemd, voor elke euro die je besteedt bij KLM zelf of bij haar partners. De gespaarde Miles kan je vervolgens uitgeven aan een scala aan tickets of producten.

Verschil met Air Miles

Je kent vast de Air Miles wel die je, onder andere, bij Albert Heijn kan sparen. Air Miles en Flying Blue Miles worden nog wel eens verward met elkaar, maar zijn eigenlijk twee hele verschillende punten. Met Air Miles kan je dan ook geen vliegtickets boeken.

Hoe spaar je Flying Blue Miles?

Wil je Miles sparen, dan kan dat op verschillende manieren. Hieronder worden ze besproken.

Aanmelden bij Flying Blue

Op de website van Flying Blue kan jij je eenvoudig en helemaal gratis aanmelden voor het loyaliteitsprogramma. Tijdens de aanmelding wordt gevraagd om een aantal basisgegevens en een geldig e-mailadres. Via de e-mail krijg je vervolgens verdere informatie over jouw Flying Blue account.

American Express (AMEX) Flying Blue creditcards

Er zijn drie speciale Flying Blue creditcards, de Silver card, Gold card en Platinum card. Je spaart Miles voor elke euro die je met deze creditcards besteedt. Naast het voordeel dat je dus sneller Miles spaart, hebben de kaarten ook andere extra’s. Voorbeelden hiervan zijn goede verzekeringen en pre-sales voor concerten.

Het aantal Experience Points (XP) wat je gespaard hebt, heeft ook invloed op het aantal Miles wat je krijgt als je vliegtickets boekt bij KLM of Air France zelf. Om Miles en deze Experience Points (XP) te kunnen sparen moet jij je altijd ook aanmelden bij Flying Blue zelf.

American Express (AMEX) creditcards

Naast de speciale Flying Blue creditcards, heeft AMEX ook reguliere creditcards. Hiermee spaar je geen Miles, maar zogenoemde Membership Rewards. Deze punten kan je heel flexibel inwisselen, onder andere voor Miles van Flying Blue of aan één van de andere acht Frequent Flyer programma’s.

De creditcards brengen hogere maandelijkse kosten met zich mee, maar daarentegen hebben ze ook veel meer voordelen. Zo kan je met de Gold creditcard tot vier keer gratis naar een airport lounge en krijg je met de Platinum card een gratis Privium abonnement.

Waar spaar je Flying Blue Miles?

Het is bekend dat je Miles spaart bij het boeken van vliegtickets, maar er zijn nog veel meer manieren om aan Miles te komen.

Vliegen met KLM of partners

Je kan Miles verdienen als je vliegt met de vliegmaatschappijen die bij Flying Blue zijn aangesloten, zoals Skyteam. Ook voor de euro’s die je besteedt aan zaken als upgrades, extra bagage of een à la carte-menu in het vliegtuig spaar je punten. Hierbij krijg je geen Miles over de overheidsbelastingen en -toeslagen.

Er zit een verschil in de hoeveelheid Miles die je verdient als je vliegt met KLM/Air France en als je vliegt met een partnermaatschappij:

  • KLM/Air France – Hoeveel Miles je krijgt is afhankelijk van jouw ervaringsniveau. Dit niveau is weer afhankelijk van het aantal behaalde Experience Points (XP). De mogelijke niveaus zijn: Explorer (4 Miles per besteedde euro), Silver (6 Miles per besteedde euro), Gold (7 Miles per besteedde euro) en Platinum (8 Miles per besteedde euro).
  • Skyteam – Hoeveel punten je krijgt is afhankelijk van de te vliegen afstand en het spaarpercentage wat je krijgt op basis van de klasse van jouw boeking. De vermenigvuldiging van beide is het totale aantal gespaarde Miles.

Welke vliegmaatschappijen er allemaal bij het Skyteam horen, vind je op de website van Flying Blue. Dit zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt, zelfs Transavia valt eronder.

Overige manieren

Door aankopen te doen bij andere partners van Flying Blue kan je ook Miles sparen. Dit kan gaan om zaken gaan als hotelovernachtingen, maar ook bijvoorbeeld om transfers, producten uit online boutiques, verzekeringen en geven aan goede doelen. Alle partners zijn te vinden op de website van Flying Blue. Via de website kan je eventueel ook zelf Miles kopen, voor jezelf maar ook als cadeautje.

Daarnaast kan je, zoals eerder beschreven, de gespaarde Membership Rewards van jouw AMEX creditcard inruilen voor Miles van Flying Blue.

Waar kan je Flying Blue Miles besteden?

Je kan jouw gespaarde Miles aan verschillende dingen besteden:

  • Tickets voor vluchten van KLM en partners.
  • Upgrades en andere extra’s voor zowel voor als tijdens het vliegen. Denk aan toegang tot Airport Lounges en extra bagage.
  • Hotelovernachtingen van hotelpartners. Alle deelnemende hotels staan op de website van Hotel For Miles.
  • Producten en belevenissen van partners, van elektronica tot mode tot recreatie. Deze zijn allemaal te vinden in de Flying Blue Store.

Heb je niet genoeg gespaarde Miles, weet dan dat je altijd deels met Miles kan betalen en deels met normaal geld.

Hoe lang blijven gespaarde Miles geldig?

In principe blijven jouw Miles een leven lang geldig, met een paar eisen. Zit je op het niveau van Explorer, dan moet je tenminste één keer per twee jaar een vlucht maken bij een vliegmaatschappij die is aangesloten bij Flying Blue. Op de hogere niveaus blijven de Miles geldig zolang je dit niveau blijft behouden.

Kort samengevat

Het loyaliteitsprogramma van KLM heeft Flying Blue. Hierbij spaar je Miles, welke je kan besteden aan onder andere vliegtickets, hotelovernachtingen en producten en belevenissen van partners. Starten met sparen is heel eenvoudig.

Dit kan door je aan te melden op de website van Flying Blue en/of door een creditcard aan te vragen van AMEX. Zowel de speciale Flying Blue creditcards als een reguliere AMEX card voldoen. Bij deze laatste optie kan je jouw gespaarde Membership Rewards omzetten in Miles.

Ben je op zoek naar een creditcard waarmee je snel en gemakkelijk Flying Blue Miles kan sparen? Je kan op onze website direct alle creditcards vergelijken en er snel en gemakkelijk één aanvragen!

Veelgestelde vragen

Door een Flying Blue account aan te maken via de website en/of door een (speciale Flying Blue) American Express creditcard aan te vragen en te gebruiken.

Heb je een account bij Flying Blue? Dan worden er elk jaar een aantal Experience Points op jouw account bijgeschreven. Daarnaast verdien je XP met elke keer dat je vliegt met een Flying Blue partner.

Je kan via de website van Flying Blue precies berekenen hoeveel XP je krijgt voor jouw vluchten.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie