Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

op basis van 0 beoordelingen

Denk je aan wisselkoersen, dan denk je direct aan de wisselkoersopslag. Dit is het bedrag dat financiële instellingen berekenen om jouw munteenheid via de actuele wisselkoersen om te rekenen naar de vreemde valuta waarin je wil betalen.

|

Wil je alles over de wisselkoersopslag weten, plus manieren om deze te omzeilen? Lees dan snel verder!

Wat is de wisselkoers?

De wisselkoers is de prijs van een bepaalde valuta, uitgedrukt in een andere valuta. Bijvoorbeeld: De wisselkoers van 1,00 euro is op het moment van schrijven 1,08 Amerikaanse dollar. De wisselkoers van 1,00 Amerikaanse dollar is 0,93 euro. Beide zijn dan precies evenveel waard. Morgen kan het echter weer anders zijn, want wisselkoersen fluctueren constant.

Wisselkoersen van valuta komen tot stand op de zogenoemde valutamarkt. Hier worden munteenheden van verschillende landen verhandeld, zoals van de euro, dollar en Japanse yen. Op de valutamarkt komt vraag en aanbod samen en ontstaat er een prijs, en dus wisselkoers, voor alle (vreemde) valuta.

Is er meer vraag naar een bepaalde valuta, dan zal de prijs voor deze munt stijgen. Is er juist meer aanbod, dan zal de munt juist in waarde dalen. Dit is een spel wat dag en nacht doorgaat en verandert.

Wat is de wisselkoersopslag?

Als je wil betalen of contant geld op wil nemen in een vreemde valuta, dan krijg je te maken met wisselkoersopslag. In de praktijk is het namelijk bijna onmogelijk om geld in te wisselen tegen de exacte wisselkoers.

De creditcardmaatschappijen, of andere financiële instellingen, vragen een vrijwel altijd bepaalde commissie voor het ‘bij elkaar brengen’ van vraag en aanbod op de valutamarkt. Betaal of neem jij contant geld op in een buitenlandse valuta, dan dien je hiervoor dus die commissie te betalen.

De wisselkoersopslag, ook wel koersopslag genoemd, is een bepaald percentage van te betalen of opgenomen bedrag. Over het algemeen geldt hiervoor geen minimumbedrag.

Let op: Neem je contant geld op uit een geldautomaat buiten de eurozone, dan betaal je naast de koersopslag ook nog reguliere opnamekosten. Dit geldt enkel voor creditcardgebruikers.

Geldt er een wisselkoersopslag voor bankpassen?

Ja, ook als je een bankpas gebruikt betaal je wisselkoersopslag, mits het gaat om vreemde valuta. Dit percentage ligt echter een stuk lager dan bij het gebruik van creditcards, gemiddeld rond de 1,4%.

Het is dus vrijwel altijd goedkoper om te betalen en geld op te nemen met jouw reguliere bankpas. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Wel worden creditcards wereldwijd vrijwel overal geaccepteerd, terwijl pinpassen buiten de eurozone vaak geweigerd worden. Een creditcard bij de hand houden is dus altijd aan te raden.

Hoe hoog of laag is de wisselkoersopslag?

De koersopslag voor (prepaid) creditcards ligt tussen de 0% en 2,5%, afhankelijk van het soort creditcard en de creditcardmaatschappij. Een paar jaar geleden zijn de percentages van de meeste maatschappijen gelijk getrokken naar 2,00%.

Over het algemeen geldt dat de grotere en fysieke financiële instellingen een hogere koersopslag berekenen dan de kleinere online banken. In onderstaande tabel zie je de wisselkoersopslag van een aantal creditcards overzichtelijk op een rij.

Creditcard/uitgeverWisselkoersopslag
ING creditcard2,00%
RaboCard2,00%
ABN AMRO creditcard2,00%
ANWB creditcard2,00%
Visa creditcard2,00%
Mastercard creditcard2,00%
American Express creditcard2,50%
Bunq Mastercard0,00%
Revolut Mastercard0,00%
N26 Mastercard0,00% (contant geld opnemen 1,70%)
Openbank R42 Mastercard0,00%

Zijn er ook creditcards zonder koersopslag?

De reguliere creditcards die in Nederland aan te vragen zijn, berekenen allemaal koersopslag als je gaat betalen in vreemde valuta. Toch kan je, zoals je in bovenstaande tabel ziet, de koersopslag omzeilen. Dit kan door een prepaid creditcard aan te vragen bij de kleinere online banken.

In principe werkt een prepaid creditcard vrijwel hetzelfde als een reguliere creditcard. Er wordt ook altijd gebruik gemaakt van het Visa- of Mastercard betaalnetwerk. Er is echter één groot verschil, je dient zelf eerst geld op de kaart te storten voordat je hem kan gebruiken.

Je kan met een prepaid card dus nooit in de schulden komen, omdat de creditcarduitgever geen geld voorschiet. Om die reden is de kaart dan ook niet geschikt om te betalen voor autohuur, hotelovernachtingen of vluchten.

Betalen in euro’s of de officiële munteenheid?

Betaal of neem je contant geld op in een vreemde valuta, dan kan je er vaak voor kiezen om in euro’s te betalen of in de lokale valuta. Kies je voor euro, dan rekent de aanbieder het bedrag direct om, wat dynamic currency conversion (DCC) wordt genoemd.

Dit klinkt misschien handig, maar het is vrijwel altijd duurder. Heb je dus de mogelijkheid, kies dan altijd om in de lokale valuta te betalen, dit scheelt weer extra kosten.

Kort samengevat

Wil je buiten de eurozone betalen of geld opnemen, dan ontkom je niet aan de wisselkoersopslag. Deze ligt tussen de 0,00% en 2,50% van het totale bedrag en wordt doorberekend door de creditcardmaatschappijen voor het wisselen van euro naar de vreemde valuta.

Wil je hieraan ontkomen, dan kan je het beste een prepaid creditcard aanvragen bij de kleinere online banken. Deze hanteren vaak geen koersopslag, terwijl je hem wel wereldwijd kan gebruiken.

Ben je op zoek naar een (prepaid) creditcard om zorgeloos in het buitenland te kunnen betalen? Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
Geld opnemen met creditcard, wat is er mogelijk?

Geld opnemen met creditcard, wat is er mogelijk?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie