Wat is de cashback op een creditcard?

op basis van 0 beoordelingen

Cashback betekent dat je geld terug krijgt voor aankopen die je doet in bepaalde winkels. Hoe die cashback er precies uitziet, kan erg verschillen. Zo bestaat er ook een zogenoemde cashback creditcard, waarmee je punten, kortingen of geld kan verdienen op jouw uitgaven.

|

Wil je weten wat de beste creditcard is om cashback mee te sparen? Lees dan snel verder!

Wat is cashback?

Als je cashback ontvangt, betekent het dat je een percentage of een vast bedrag van jouw uitgaven terugkrijgt. Je kan dit zien als een beloning voor het geld dat je uitgeeft, of als een gratis extra korting. Geld uitgeven bij bepaalde dienstverleners kan cashback opleveren, maar met een speciale cashback creditcard kan je ook cashback verdienen.

Hoe de cashback eruit ziet, verschilt per dienstverlener of creditcardaanbieder. Vaak krijg je cashback op specifieke producten en diensten, maar soms geldt het ook op alle aankopen die je doet in een (bepaalde) fysieke- of webwinkel.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je 50 euro retour krijgt bij aankoop van een bepaalde wasmachine. Ook komt het bijvoorbeeld voor dat je geld terug krijgt als je overstapt naar een andere energieleverancier.

Hoe werkt een cashback creditcard?

De cashback creditcards werken weer net iets anders. Over het algemeen geldt dat elke keer dat je de creditcard gebruikt in winkels, je een deel van jouw uitgaven terugverdiend in de vorm van cashback. Dat kan in de vorm van geld zijn, maar ook bijvoorbeeld punten of een andere beloning zijn mogelijk.

Dat ‘deel’ wat je kan verdienen door jouw cashback creditcard te gebruiken, kan zowel een vast bedrag zijn als een bepaald percentage van jouw uitgaven. Daarnaast krijg je met sommige cashback creditcards alleen cashback op een specifieke dienst of product, terwijl het bij een andere creditcard niet uitmaakt waar je jouw geld wil uitgeven.

De verdiende cashback wordt, afhankelijk van de creditcardaanbieder, maandelijks of jaarlijks terugbetaald. Dit kan op jouw bankrekening zijn, maar het kan ook in mindering worden gebracht op jouw maandelijkse creditcardafschrift.

Voordelen van cashback creditcards

Cashback creditcards kunnen ontzettend handig zijn. Ik heb de voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Je kan geld of andere beloningen verdienen voor uitgaven die je anders ook had gedaan.
  • Een creditcard wordt over het algemeen wereldwijd geaccepteerd, beter dan een reguliere bankpas.
  • Je hebt ook de algemene voordelen van een creditcard, bijvoorbeeld een aankoopverzekering van gemiddeld 180 dagen en een gratis aanvullende reisverzekering.

En de nadelen van een cashback creditcard?

Toch lijken de nadelen het te winnen van de voordelen. Een creditcard kan namelijk kosten met zich meebrengen. Zo betaal je gemiddeld een paar tientjes per jaar om hem te mogen gebruiken, . Gebruik je jouw kaart maar weinig, dan weegt de cashback niet op tegen de jaarlijkse bijdrage.

Daarnaast bouw je met een creditcard elke maand een kortlopende schuld op. Kan je dit regelmatig niet op tijd terugbetalen vanaf jouw bankrekening, dan krijg je te maken met rente of boetes. Deze bedragen zijn over het algemeen hoger dan de cashback die je terugkrijgt, waardoor je verlies lijdt op jouw card.

Als laatste is de acceptatiegraad van creditcards in Nederland nog niet overal even goed. Zo kan je bij de Albert Heijn met geen enkele creditcard betalen en wordt een card van American Express (AMEX) in veel winkels geweigerd. Een reguliere bankpas wordt daarentegen altijd geaccepteerd.

Welke creditcards geven cashback in Nederland?

Met verschillende creditcards krijg je in Nederland cashback. Dit is dan in de vorm van geld, punten, clix of andere beloningen. Hieronder heb ik de bekendste of fijnste voor je op een rij gezet.

Plutus Rewards Card van Visa

De Plutus card is een volledig gratis crypto debit card van Visa. Dit betekent dat je eerst zelf geld op de kaart moet storten voor je hem kan gebruiken. Voor elk bedrag wat je vervolgens uitgeeft krijg je 3% cashback, omgezet in PLU, een cryptomunt die je onder andere bij Coinbase kan verkopen voor geld.

Naast het vaststaande percentage, kan je ook extra cashback krijgen op aankopen. Dit kan door te kiezen voor één of meerdere extra aantrekkelijke aanbiedingen, ook wel ‘perks’ genoemd.

Met de gratis versie kan je per maand maximaal 7,50 euro aan cashback sparen en één extra perk kiezen. Wil je meer verdienen, dan kan je een abonnement nemen tegen een x-bedrag per maand.

Euroclix Mastercard

De Euroclix card zorgt ervoor dat je 0,25 clix krijgt voor elke euro die je uitgeeft. Deze clix zijn punten die je eenvoudig kan inwisselen voor geld, wat je vervolgens op jouw rekening gestort krijgt. De creditcard is het eerste jaar helemaal gratis, waarna je 15 euro jaarlijkse bijdrage gaat betalen. Doe je voor meer dan 6.000 euro per jaar aankopen, dan maak je winst.

Wil je meer clix sparen, dan kan gebruik maken van het online spaarprogramma van Euroclix. Op de website kan je een gratis account aanmaken, waarna je elke maand kans maakt op extra clix. Daarnaast kan je extra cashback verdienen door het invullen van vragenlijsten of als je geld uitgeeft bij specifieke webwinkels.

American Express (AMEX) creditcards

American Express heeft onder andere de Flying Blue American Express Card in zijn assortiment. Hiermee spaar je bij elke aankoop voor Miles, welke je vervolgens kan uitgeven aan onder andere vliegreizen en hotelovernachtingen. Een creditcard voor de frequente reiziger dus.

Hoe luxer de AMEX card, hoe meer Miles je spaart per besteedde euro. Echter betaal je dan ook een hoger jaarlijks bijdrag. Voor de standaard Flying Blue card betaal je 75 euro per jaar, waarbij het eerste jaar gratis is.

Naast Flying Blue, biedt American Express ook nog ‘normale’ creditcards aan, vanaf 36 euro per jaar. Je spaart met deze kaart geen Miles, maar Rewards. Deze punten zijn breder inzetbaar en kan je ook inleveren voor onder andere kortingen en cadeaus. Ook hierbij geldt, hoe luxer de kaart, hoe meer Rewards je spaart per euro die je uitgeeft.

Let wel op: American Express hanteert over het algemeen een hoger bestedingslimiet, maar heeft ook hogere aanvraageisen. Wil je een creditcard aanvragen bij AMEX, kijk dan eerst goed of je voldoet aan de voorwaarden.

En de winnaar is…

Als we de ervaringsdeskundigen mogen geloven, is de Euroclix Mastercard de beste keuze. De kosten van deze kaart zijn laag en de gespaarde cashback kan gemakkelijk op jouw rekening worden gestort. Daarnaast kan je de Mastercard wereldwijd gebruiken en kan je met het bijbehorende online programma nog veel sneller cashback verdienen.

Toch hoeft dit voor jou niet de perfecte kaart te zijn. Wat voor jou de beste keuze is, hangt helemaal af van jouw persoonlijke wensen en eisen. Hoeveel geld denk je bijvoorbeeld te gaan besteden met de kaart, hoe hoog mogen de jaarlijkse kosten zijn en welke creditcardmaatschappij spreekt je het meeste aan? Zet al deze zaken van te voren op papier en kijk daarna welke creditcard daar het beste bij past.

Op zoek naar een (cashback) creditcard?

Wil je een (nieuwe) creditcard aanvragen, met of zonder cashbackmogelijkheden, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Veelgestelde vragen

Er zijn meerdere creditcards die cashback geven. Het populairste voorbeeld is de Euroclix Mastercard.

Dit is een creditcard waarmee je cashback kan sparen. Cashback. Als je cashback ontvangt, betekent het dat je een percentage of een vast bedrag van jouw uitgaven terugkrijgt.

Jazeker. Dat kan met een zogenoemde cashback creditcard.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
Geld opnemen met creditcard, wat is er mogelijk?

Geld opnemen met creditcard, wat is er mogelijk?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie