Bij deze supermarkten kan je met jouw creditcard betalen

Maar een paar procent van alle kassabetalingen in Nederland wordt gedaan met een creditcard. Dit percentage is al een aantal jaar vrijwel stabiel, ondanks dat er wel steeds meer creditcards worden aangevraagd in ons land. 

De reden hiervan is niet alleen onze oude vertrouwde pinpas, maar ook het feit dat in veel winkels een creditcard simpelweg (nog) niet geaccepteerd wordt. Wil je weten waarom niet en bij welke supermarkten je wel terecht kan? Lees dan snel verder! 

Hoe vaak betalen Nederlanders met hun creditcard? 

Als we gaan kijken naar onderzoeken van de Nederlandsche Bank uit het jaar 2022, dan zien we iets opmerkelijks. Nog geen 1% van het totale aantal kassabetalingen werd in dat jaar gedaan met een creditcard. 

Kijken we naar het totale bedrag dat in 2022 is uitgegeven aan de Nederlandse kassa’s, dan zien we dat 3% daarvan is gedaan met creditcards. Hieruit kunnen we concluderen dat we onze creditcard voornamelijk inzetten om grotere bedragen te betalen. 

Ondanks dat de supermarkten het grootste marktaandeel beslaan, wordt er aan de supermarktkassa’s voor nog geen 1% van het totale aantal uitgegeven euro’s betaald met onze creditcard. Dat klinkt op zich niet zo gek, omdat creditcards in sommige (grote) supermarkten niet wordt geaccepteerd. Maar waarom eigenlijk niet?  

Waarom wordt mijn creditcard niet in elke supermarkt geaccepteerd?

Ondanks dat we ons in dit artikel gefocust hebben op de supermarkten, worden creditcards bij veel andere winkeliers ook niet geaccepteerd. De oorzaak hiervan ligt niet alleen bij de winkelier zelf, maar ook bij de consument. Ik heb de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet:

  • Winkeliers moeten voor elke creditcardbetaling een bepaald bedrag afstaan aan de creditcardmaatschappij, zoals Visa of Mastercard. Dit bedrag is vrij hoog en geldt niet voor pinpasbetalingen. Logisch dus dat ze de creditcard zoveel mogelijk uit hun winkel weren.
  • Wij Nederlanders blijven graag bij het oude, dus onze vertrouwde pinpas. Een hoop mensen heeft daarom nog ‘ouderwetse’ overtuigingen over creditcards. De creditcard wordt bijvoorbeeld nog altijd met schulden geassocieerd, ondanks dat de kortlopende schulden al een tijdje elke maand volledig of gespreid moeten worden afbetaald.
  • Als laatste denken veel landgenoten nog steeds dat er toeslag betaald moet worden bij elke creditcardbetaling. Dit is echter al vanaf 2019 verboden binnen de Europese Unie. Betalen met jouw creditcard kost je dus evenveel als betalen met jouw pinpas. Let wel op: Bij het doen van geldopnames of bij betalen in vreemde valuta wordt er wel toeslag berekend. 

Welke supermarkten accepteren mijn creditcard en welke niet?

Terug naar het onderwerp supermarkten. In onderstaande tabel zie je bij welke supermarkten je wel en niet met jouw creditcard kan betalen. Dit is een momentopname, het beleid kan dus op ieder moment gewijzigd worden.

SupermarktCreditcardbetaling mogelijk?Bijzonderheden
AldiJa*
LidlJa*American Express wordt niet geaccepteerd.
JumboJa*Lees hier meer over in ons artikel: ‘Met een Mastercard of Visa creditcard betalen bij Jumbo’
PlusJa*Maar in een beperkt aantal filialen mogelijk.
DekamarktJa*Alleen American Express wordt geaccepteerd.
Dirk van den BroekJa*American Express wordt niet geaccepteerd.
Albert Heijn NeeLees hier meer over in ons artikel: ‘Met een creditcard betalen bij Albert Heijn’
Albert Heijn To GoJa*
CoopNee
SparOnduidelijk
SligroJa*American Express wordt niet geaccepteerd.
MakroJa*

* Let op: Het kan zijn dat jouw creditcard bij een klein aantal vestigingen toch niet wordt geaccepteerd en daarnaast kunnen de betaalmogelijkheden anders zijn als je boodschappen besteld. Vraag dit altijd na bij het desbetreffende filiaal.

Waarom zou ik een creditcard aanschaffen voor de boodschappen?

Je boodschappen betalen met een creditcard kan in sommige gevallen heel handig zijn, onder andere omdat:

  • Het even veilig is als betalen met een pinpas. 
  • Het geld niet direct van je rekening wordt afgeschreven. Handig als je het geld nog niet op jouw bankrekening hebt staan.
  • Sommige creditcards cashback of een spaarsysteem hebben. Dit kan jou financieel voordeel opleveren.
  • Je al jouw uitgaven altijd overzichtelijk in de bankierenapp of in een maandelijks overzicht hebt. Handig voor de administratie.

Welke creditcard is het meest geschikt voor supermarktbetalingen?

Zoals je in de tabel kunt zien, worden de creditcards van creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard het meest geaccepteerd in supermarkten. Via welke bank of non-bancaire instelling (zoals ICS) je deze aanvraagt, dat maakt niet uit. 

Creditcards van de creditcardmaatschappij American Express worden daarentegen nog regelmatig geweigerd. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in het buitenland. Wil je dus een geschikte kaart voor al jouw supermarktbetalingen, dan kan je het beste voor een Visa- of Mastercard creditcard kiezen.

Op zoek naar dé creditcard voor al jouw boodschappen?

Ben je op zoek naar een passende creditcard? Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen! 

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Misverstanden over de aankoopverzekering van je creditcard
6 creditcards in een hand

Misverstanden over de aankoopverzekering van je creditcard

Iris Kooi
Dit zijn alle creditcards met een uitgebreide reisverzekering
creditcard met reisverzekering mee op reis

Dit zijn alle creditcards met een uitgebreide reisverzekering

Iris Kooi
Heb je nog wel een creditcard nodig? 
creditcard in Oostenrijk op een berg

Heb je nog wel een creditcard nodig? 

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie