Heb je nog wel een creditcard nodig? 

Sinds 1 juli 2023 worden langzaamaan steeds meer oude vertrouwde Maestro betaalpassen ingewisseld voor debit Mastercards. De werking blijft vrijwel gelijk, maar met één groot voordeel. Je kan namelijk overal ter wereld, zowel online als offline, betalen met jouw nieuwe betaalpas.

Hebben we met deze overgang dan nog wel een creditcard nodig? Ik denk van wel, en het waarom daarvan lees je in het artikel!

Van Maestro naar Debit Mastercard

Sinds 1 juli 2023 is Mastercard gestopt met het uitgeven van Maestro betaalpassen. Ditzelfde geldt voor de V-Pay betaalpassen van Visa. Loopt de datum van jouw huidige pinpas af, dan krijg je automatisch een debit Mastercard of -Visa card opgestuurd. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Betalen kan vervolgens op dezelfde manier als dat je betaalt met een creditcard.

Waarom met Maestro wordt gestopt, is de creditcardmaatschappij vrij duidelijk over. We betalen steeds meer digitaal en Maestro kan simpelweg niet voldoen aan deze nieuwe trend. Betalen wordt daarom niet alleen onveiliger, ook is met iDeal betalen vaak niet mogelijk in buitenlandse webwinkels.

Welke gevolgen heeft dat voor mij?

In principe werkt een debit card op dezelfde manier als je oude vertrouwde pinpas, maar met een paar fijne extra voordelen:

  • Met een debit Mastercard kan je overal ter wereld betalen, terwijl Maestro over het algemeen nauwelijks tot niet geaccepteerd wordt buiten Europa.
  • Wil je in buitenlandse webshops betalen, dan kan dat over het algemeen niet via iDeal. Met een debit card betaal je op dezelfde manier als dat je met een creditcard zou betalen.
  • Mastercard heeft zijn eigen platform, namelijk Priceless.nl. Iedereen met een Mastercard kan via deze website gebruik maken van exclusieve kortingen, pre-sales en winacties.

Heb ik nog wel een creditcard nodig?

Of een creditcard nog handig is om te hebben, ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Reis je veel, of doe je veel (online) aankopen, dan kan een creditcard zeker meerwaarde hebben.

Hieronder vind je alle voordelen van een reguliere creditcard ten opzichte van een debet card:

  1. Achteraf- en gespreid betalen

Betaal je met jouw debet kaart, dan wordt het te betalen bedrag direct van jouw rekening afgeschreven. Het is dus noodzakelijk dat dit geld van te voren op jouw bankrekening staat.

Bij een creditcard betaal je op krediet, tot jouw bestedingsruimte op is. Eens per maand krijg je de rekening en heb je een paar weken om deze te betalen. Je kan dus grotere aankopen doen, wat handig is voor eventuele noodgevallen.

Daarnaast kan je soms gespreid betalen, tegen een bepaald rentepercentage. Heb je het geld even niet liggen, maar moet je echt een aankoop doen, dan kom je op deze manier niet in de problemen.

  1. Autohuur, hotelovernachtingen en vluchten

Een debet kaart is vaak waardeloos als je een auto wil huren, hotelkamers wil reserveren of een vlucht wil boeken. Dit omdat je hiervoor vaak achteraf betaalt en je met jouw betaalpas borg staat voor eventuele extra kosten. 

Met het gebruik van een creditcard is de kans voor het bedrijf zelf groter dat je die eventuele extra kosten ook daadwerkelijk kan betalen. Een debet kaart wordt daarom vaak niet geaccepteerd als betaalmiddel. 

  1. Verzekerde aankopen

Vrijwel elke reguliere creditcard komt met een aankoopverzekering van 90 tot 365 dagen, afhankelijk van de creditcarduitgever. Krijg je binnen deze periode na aankoop te maken met schade, diefstal of verlies, dan krijg je het gehele bedrag of een deel daarvan terug. Een debit card heeft dit voordeel nooit.

  1. Spaarprogramma’s en kortingen

Naast een aankoopverzekering heeft een creditcard vaak meer extra’s die een debit card niet heeft. Zo spaar je bijvoorbeeld bij American Express voor punten, die je kan inruilen tegen producten en diensten. Heb je een creditcard van uitgever ICS, dan kan je weer gebruik maken van hun uitgebreide kortingenpagina. En heb je een bepaald bedrag aan positief saldo op jouw creditcardrekening, dan krijg je hier soms zelfs spaarrente over.

  1. Handigheden voor op reis

Met een creditcard krijg je vaak verschillende voordelen voor op reis. Denk bijvoorbeeld aan een (aanvullende) reisverzekering, een medische verzekering en noodgeld. Daarnaast hebben de grotere creditcarduitgevers een noodnummer wat 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar is. Bij verlies of diefstal van jouw creditcard kan dan gelijk ingegrepen worden, zodat de kans op fraude zo klein mogelijk blijft.

Op zoek naar de perfecte creditcard? 

Heeft een creditcard meerwaarde voor jou en wil je er één aanvragen? Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

ICS stopt met ICS GO Card per 1 mei 2024

ICS stopt met ICS GO Card per 1 mei 2024

Iris Kooi
Zo voorkom je misbruik van je creditcard
Creditcard die uitgeleend wordt

Zo voorkom je misbruik van je creditcard

Iris Kooi
Misverstanden over de aankoopverzekering van je creditcard
6 creditcards in een hand

Misverstanden over de aankoopverzekering van je creditcard

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie