Debit card aanvragen: Hoe werkt het?

op basis van 0 beoordelingen

Nieuwsgierig geworden naar de debit card? In dit artikel vind je het antwoord op al jouw vragen en kan je direct alle debit cards met elkaar vergelijken.

debit card
|

Een debit card is een betaalpas die gekoppeld is aan jouw IBAN-betaalrekening. Bij een betaling wordt het geld direct afgeschreven van die rekening en overgeschreven naar de verkoper. Hierdoor heb je de volledige controle over jouw uitgaven, met alle voordelen die een creditcard biedt.

Wat is een debit card?

Een debit card is een betaalpas, gekoppeld aan een IBAN-bankrekening. Bij een betaling wordt het geld direct van de rekening of het saldo van de kaart afgeschreven (gedebiteerd) en direct overgeschreven naar de verkoper. Verder is de werking gelijk aan die van een reguliere creditcard en kan je wereldwijd (contactloos) betalen waar creditcards geaccepteerd worden.

In de Nederlandse volksmond wordt een debit card vaak gezien als een prepaid creditcard. In zekere zin klopt dit, net als de pinpas welke ook gezien kan worden als debit card. Echter zijn er toch meerdere verschillen te vinden tussen de kaarten.

Debit cards, normale creditcards, pinpassen en prepaid creditcards zijn geen van allen hetzelfde. Het zijn allen betaalkaarten met een andere werking en/ of andere voorwaarden.

Wat zijn de voordelen van een debitcard?

Hieronder vind je alle voordelen van een debit card ten opzichte van een pinpas of normale creditcard:

  • Er is geen inkomenseis voor de aanvraag. Er wordt dus geen BKR-toetsing of inkomenstoets gedaan.
  • Je profiteert van wereldwijd betaalgemak, zowel online als offline, omdat debit cards en creditcards van hetzelfde netwerk gebruik maken. Dit zijn Mastercard en Visa.
  • Je kan niet meer geld uitgeven dan je aan positief saldo op de bankrekening hebt staan. Rood staan is dus niet mogelijk en er is geen kans op schulden laattijdig betalen.
  • Debit cards zijn meestal goedkoper dan een creditcard of pinpas.
  • Er geldt meestal een aankoopverzekering op jouw online aankopen bij diefstal, verlies en schade.

Wat zijn verschillen tussen de debit card en andere betaalkaarten?

Debit card en reguliere creditcard

Het grootste verschil is dat je met een debitcard geen geld kan uitgeven wat je niet op jouw gekoppelde rekening hebt staan. Met een creditcard betaal je op krediet, zolang er voldoende bestedingsruimte is, welke op een later moment pas wordt terugbetaald vanaf jouw rekening.

Ondanks dat beide kaarten op dezelfde plekken geaccepteerd worden, is het mogelijk dat er een creditcard geëist wordt bij het maken van reserveringen bij bijvoorbeeld hotels.

Debit card en pinpas

Beide betaalmethodes maken gebruik van een ander achterliggend netwerk. Zo maakt de debit card gebruik van de creditcardmaatschappijen Mastercard of Visa en maakt de pinpas gebruik van Maestro of Vpay.

Een debit card

Aangezien Mastercard en Visa wereldwijd geaccepteerd worden, heeft de debit card een aanzienlijk betere dekking dan de pinpas. Maestro en Vpay worden met name buiten Europa vaak niet geaccepteerd.

Daarnaast zijn de (kwartaal)kosten voor de bankrekening van een debitcard vaak lager dan die van een pinpas.

Debit card en prepaid creditcard

Prepaid creditcards zijn vaak niet gekoppeld aan een vaste bankrekening, terwijl dit bij debit cards wel het geval is.

Ook heeft een prepaid card een kredietlimiet, waardoor het niet mogelijk is om er onbeperkt geld op te zetten of om er onbeperkt mee te betalen. Dat maakt het lastig om deze kaart te gebruiken voor alledaagse betalingen.

Hoe werkt een debit card?

Voor je jouw debit card kan gebruiken, moet je er geld op storten vanaf de gekoppelde betaalrekening. Dit kan onder andere via iDeal of door het over te boeken vanaf een andere rekening.

Met je debit card kun je daarna vrijwel direct betalen op plaatsen waar Mastercard en Visa geaccepteerd worden. Betalingen doen, zowel online als offline, werkt hetzelfde als met een creditcard. Online vul je alle gevraagde gegevens van jouw kaart in en offline betaal je met je kaart zelf in combinatie met de pincode.

Je kan geld betalen en opnemen, tot er geen saldo meer op de kaart staat. Daarna dien je eerst opnieuw geld op te kaart te storten. Tot die tijd kan je geen betalingen meer doen, omdat het betaalde bedrag direct van je rekening wordt afgeschreven.

Let op: Met een debit card kan je meestal geen borg staan, bijvoorbeeld bij het huren van een auto of het reserveren in hotels.

Nu weet je hoe een debit card werkt. maar hoe werkt een creditcard?

Hoe kan je een debit creditcard aanvragen?

Buiten Mastercard debit en Visa debit, zijn er verschillende aanbieders van debit cards in Nederland. Bunq en Viabuy worden het vaakst gezien. De meeste kaarten worden uitgegeven door buitenlandse banken met een Europese bankvergunning.

Per bank of financiële instelling zijn er verschillen in de voorwaarden, zoals de jaarlijkse bijdrage en extra kosten. Bepaal daarom jouw wensen en zoek de debitcard die daar het beste op aansluit.

Vanaf 18 jaar kan iedereen eenvoudig een debit card online aanvragen via de website of app van de financiële instelling. Er wordt hierbij geen BKR-toetsing of inkomenstoets gedaan, omdat er geen inkomenseisen gelden.

Na het invullen van je gegeven krijg je binnen enkele dagen je debit card thuisgestuurd. Binnen 14 dagen kan je de kaart nog kosteloos annuleren, zonder opgaaf van reden.

Kort samengevat

Als je een betaalmiddel zoekt met de werking van de kredietkaart, maar met de controle over jouw uitgaven van de pinpas, dan is de debitcard dé optie voor jou. Je hebt een wereldwijde dekking, maar het betaalde bedrag wordt direct van de gekoppelde rekening afgeschreven.

Een debit card aanvragen is super eenvoudig. Zoek de kaart die aan jouw wensen voldoet, vul je gegevens in en binnen een paar dagen ligt je debit card in de brievenbus.

Stort vervolgens geld op de gekoppelde betaalrekening en je kan vrijwel direct overal betalen waar Mastercard en Visa geaccepteerd worden. Dit zolang het saldo op de rekening rijkt.

Ben je ervan overtuigd dat dit de kaart voor jou is? Vergelijk creditcards op onze website en bestel eenvoudig degene die aan al jouw wensen voldoet. Wil je eerst meer informatie? Op onze pagina’s over prepaid creditcards en virtuele creditcards vindt je meer over de verschillende kaarttypes!

Veelgestelde vragen

Een debitcard is een betaalkaart die direct gekoppeld is aan een IBAN-betaalrekening. Na een betaling wordt het geld direct van die bankrekening afgeschreven en overgeschreven naar de verkoper of dienstverlener.

De werking is verder gelijk aan die van een reguliere creditcard, waarmee je dus wereldwijd (contactloos) kan betalen.

Technisch gezien is jouw pinpas ook een debit card, maar toch zijn ze verschillend. Dit zit met name in de wereldwijde acceptatie van de debit card. Buiten de eurolanden zal een pinpas vaak niet geaccepteerd worden als geldig betaalmiddel.

Dat is helemaal afhankelijk van jouw eisen en wensen. Ga op onderzoek uit bij de aanbieders en bestel de kaart die het beste aan jouw wensen voldoet.

Het belangrijkste verschil is dat geld uitgeven met een debit card niet mogelijk is als er geen geld op jouw gekoppelde betaalrekening staat. Dit kan met een creditcard wel, zolang er nog voldoende bestedingsruimte is. Je betaalt met een creditcard op krediet en hebt dus in feite een kortlopende lening.

Daarnaast kan het zijn dat een debit card niet geaccepteerd wordt bij het reserveren van een hotelkamer of het huren van een auto. Een creditcard wordt vrijwel altijd geaccepteerd.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie