American Express Centurion Black Card

op basis van 2 beoordelingen

Wil je alles weten over wat bekend is over de Centurion Card? In dit artikel vind je alle voorwaarden, voordelen en fijne alternatieven!

american express centurion card
|

De American Express Centurion card, ofwel Black Card genoemd, is de meest exclusieve creditcard van de creditcardmaatschappij American Express (AMEX). Hij is enkel op uitnodiging van AMEX zelf te verkrijgen en er wordt vanuit de creditcardmaatschappij zelf mysterieus gedaan over alle zaken rondom de kaart.

Wat is de American Express Black Card?

In 1999 kwam de American Express Centurion Card, ook wel de American Express Black Card genoemd op de markt. Vijf jaar later, in 2005, werd hij in Nederland geïntroduceerd. The Centurion Card is een mysterieuze creditcard, waar American Express weinig over los wil laten en welke je niet zomaar kan aanvragen.

De Black Card is speciaal ontwikkeld voor de wel vermogende- en elitetak van de bevolking en wordt volgens American Express volledig gepersonaliseerd, waardoor hij uniek is voor elk individu. Hij is daarom niet voor iedereen en enkel beschikbaar op uitnodiging.

De AMEX Black Card is een volledig zwarte creditcard en gemaakt van geanodiseerd titanium. Hij weegt ongeveer veertien gram en op de voorkant staat een gladiator, welke ook wel een centurion wordt genoemd.

Er zijn verschillende varianten beschikbaar van de kaart beschikbaar:

 • Particuliere kaart
 • Klein-zakelijke kaart
 • Groot-zakelijke kaart

82% van de kaarthouders gebruikt de AMEX Black Card als voornaamste betaalmiddel en 63% hiervan heeft een eigen bedrijf.

Wat zijn de voorwaarden om een uitnodiging te ontvangen?

Je kan de American Express Black Card enkel aanvragen nadat je een officiële uitnodiging hebt gekregen. Op de website van American Express zal je hier niets over vinden. De voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een uitnodiging zijn:

 • Je moet in het bezit zijn van een American Express Platinum Card of een American Express Flying Blue Platinum Card. Voor deze kaarten heb je een jaarlijks bruto inkomen nodig van tenminste € 60.000 euro en de jaarlijkse bijdrage bedraagt tussen de € 600 en € 700 euro.
 • Je mag geen negatieve BKR registratie en langdurige betalingsachterstanden hebben.
 • Je moet een bruto inkomen hebben van ten minste € 180.000 euro per jaar.
 • Je moet jaarlijks minimaal € 250.000 euro uitgeven met je creditcard.

In Nederland zijn er ongeveer 1.500 mensen die in het bezit zijn van een American Express Black Card. Echter krijgt niet iedereen die voldoet aan de voorwaarden een uitnodiging en krijgen sommige mensen een uitnodiging die niet aan de voorwaarden voldoen. American Express bepaalt kan schommelen in de eisen en er zijn dus geen strikte richtlijnen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de American Express Black Card wisselen per land. In Nederland geldt een jaarlijkse bijdrage van € 3.000 euro. De kosten lijken hoog, maar enkel extreem vermogende mensen komen in aanmerking voor de kaart. In dat opzicht vallen de kosten mee.

Daarnaast wordt er inschrijfgeld betaald voor de officiële inschrijving. Deze kosten bedragen eenmalig € 3.000 euro. Wil je daarnaast ook een partnercard aanvragen, betaal je nog eens € 3.000 euro extra.

Voordelen van de creditcard

Met de American Express Black Card geniet je als kaarthouder van exclusieve voordelen, die met name gericht zijn op het bieden van luxe-ervaringen voor de klant. Een aantal voordelen vind je hieronder:

 • Je kan 24/7 gebruik maken van een persoonlijke assistent, waar kaarthouders alles aan kunnen vragen. Is een concert uitverkocht? Dan kan je toch nog een kaartje bemachtigen. Is een sterrenrestaurant al maanden volgeboekt? Dan heb je die avond toch nog een intiem diner daar. Je krijgt met je persoonlijke assistent toegang tot meer dan 1.000 exclusieve restaurants en dancings.
 • AMEX heeft twee Hotel Benefits Programma’s, waarbij je toegang krijgt tot de meest luxueuze hotels en resorts. Je krijgt bijvoorbeeld gratis upgrades, standaard gratis tegoed voor drank, diners en activiteiten en flexibel in- en uitchecken.
 • Op vliegvelden krijg je als kaarthouder toegang tot het Centurion Lounge netwerk. In deze airport lounges vind je onder andere badkamers, werkplekken, familiekamers en bars. Daarnaast krijgen houders gratis abonnementen op bijvoorbeeld Privium en Priority Pass Select, waardoor je minder hoeft te wachten.
 • Aangezien AMEX nauw samenwerkt met de autoverhuurbedrijven Hertz en Avis, waardoor je met de AMEX Black Card gratis upgrades krijgt bij je luxe huurauto. Daarnaast geldt een gratis ophaal- en afleverservice binnen vijftien kilometer vanaf het huurbedrijf en kan je de auto overal inleveren waar je wil.
 • Met de Centurion Card heb je een ongelimiteerd bestedingslimiet. Grote uitgaven moeten wel worden goedgekeurd door AMEX, met behulp van een rekeningcontrole. Daarnaast moet het bedrag eind van de maand worden terugbetaald. Wil je flink geld uitgeven? Dan kan je buiten openingstijden ook bij veel grotere winkelketens terecht, zoals Tiffany’s en Harrod’s.
 • Bij de Centurion Black Card zitten een aantal verzekeringen inbegrepen, zoals een uitgebreide aankoop-, reis-, en rechtsbijstandverzekering. Daarnaast zijn er bronnen die beweren dat kaarthouders geen wisselkoersopslag betalen bij het betalen met of opnemen van vreemde valuta.

Let op: Een aantal van deze voordelen gelden ook voor de American Express Platinum Card, de creditcard die qua luxe onder de Black Card komt.

Alternatieven

Het bekendste en dichtstbijzijnde alternatief voor de American Express Black Card is de American Express Platinum Card. Ook met de Platinum Card krijg je onder andere toegang tot de Centurion airport lounges en geniet je van de Priority Pass. Daarnaast is het ook een luxe uitziende metalen kaart. De Platinum Cards zijn een stuk makkelijker te verkrijgen, je hebt een jaarlijks bruto inkomen nodig van tenminste € 60.000 euro en de jaarlijkse bijdrage is € 550 euro.

Als je met name op zoek bent naar een creditcard met een luxe uitstraling, dan is de American Express Gold Card iets voor jou. Deze kaart is van metaal en verkrijgbaar in twee kleuren: Klassiek goud en roségoud. De kaarthouder kan gebruik maken van een puntensysteem voor restaurants en bepaalde supermarkten en vluchten. De jaarlijkse bijdrage is € 250 euro, maar door tegoeden en extra’s heb je deze kosten er eind van het jaar al bijna volledig uit.

Ook de Chase Sapphire Reserve van Visa is een premiumkaart met reisvoordelen, een puntensysteem en waardevolle beloningen. Deze kaart kost € 550 euro per jaar.

Er zijn ook nog andere creditcardaanbieders in Nederland die luxe kaarten te bieden hebben, bekijk én vergelijk deze kaarten op onze website

Maestro is sinds 1 juli 2023 gestopt met het aanbieden van creditcards deze luxe kaarten zijn dus niet meer verkrijgbaar als alternatief.”

Jarno Westland

Kort samengevat

De American Express Black Card is een mysterieuze creditcard voor extreem vermogende mensen. Je kan hem enkel verkrijgen op uitnodiging, waarvoor je aan bepaalde eisen moet voldoen. Eén van de eisen is het hebben van een jaarlijks bruto inkomen van ten minste € 180.000 euro. De kosten van de kaart per jaar bedragen € 3.000 euro.

Er zitten grote exclusieve voordelen aan de Black Card vast, welke met name gericht zijn op het bieden van luxe ervaringen aan de klant.

Niet genoeg vermogen? Dan zijn er voldoende luxe alternatieve te vinden, zoals de American Express Platinum Card.

Wil je meer weten over de American Express creditcardmaatschappij? Kijk dan snel op de pagina!

Veelgestelde vragen

Je komt in aanmerking voor een uitnodiging als je tenminste €180.000 euro bruto verdient in een jaar en jaarlijks € 250.000 euro uitgeeft met je creditcard.

De kaart gebruiken kost €3000,- per jaar, met eenmalige inschrijfkosten van € 3000 euro.

Je komt in aanmerking voor een uitnodiging als je tenminste €180.000 euro bruto verdient in een jaar en jaarlijks € 250.000 euro uitgeeft met je creditcard.

De kaart gebruiken kost €3000,- per jaar, met eenmalige inschrijfkosten van € 3000 euro.

De American Express Centurion card of black card is de meest exclusieve creditcard van de creditcardmaatschappij American Express.

De kaart gebruiken kost €3000,- per jaar, met eenmalige inschrijfkosten van € 3000 euro. De kosten kunnen per land verschillen, dit zijn de kosten voor Nederland.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie