Is het mogelijk om een anonieme creditcard aan te vragen?

op basis van 0 beoordelingen

Het is niet meer mogelijk om een volledig anonieme (prepaid) creditcard aan te vragen. Wel zijn er relatief anonieme alternatieven te vinden om toch je privacy te beschermen.

Wil je weten hoe anoniem betalen nog wel mogelijk is? Lees dan snel verder!

anonieme creditcard
|

Is een (virtuele) prepaid creditcard anoniem?

Volledig anonieme (virtuele) prepaid creditcards bestaan niet meer. Sinds 11 september 2001, de aanslagen in de Verenigde Staten, zijn de regels flink aangescherpt. Daarnaast is sinds de invoering van de AMLD-5 wetgeving anoniem betalen nog moeilijker gemaakt. Met deze nieuwe anti-witwasrichtlijn wil de overheid geldstromen volledig herleidbaar maken en witwassen, frauderen en financieren van terrorisme tegengaan.

Er zijn virtuele en fysieke prepaid creditcards op de markt. Bij de aanvraag van een fysieke prepaid kaart heeft de uitgevende partij je naam en adresgegevens nodig, omdat ze de creditcard naar je opsturen. Bij een virtuele prepaid creditcard hoef je alleen je naam en bankgegevens door te geven. Dit is dus de beste optie als je zo anoniem mogelijk wil blijven met jouw prepaid creditcard.

Let wel op: Met een virtuele creditcard kan je enkel online aankopen doen en niet in een fysieke winkel. Met een fysieke prepaid creditcard kan dit wel.

Zijn er nog volledig anonieme creditcards?

Iedereen kan weer een andere definitie hebben van een anonieme (prepaid) creditcard, bijvoorbeeld:

  • Een (prepaid) creditcard waarbij niemand erachter kan komen wie de betaling heeft gedaan, zoals bij aankopen doen met contant geld.
  • Een (prepaid) creditcard die enkel je privacy beschermt, zodat je bijvoorbeeld anonieme aankopen kan doen bij een webwinkel en transacties niet op de bankrekening komt te staan.

Afhankelijk van jouw definitie van anonimiteit, zijn er verschillende opties voor een (prepaid) creditcard.

Volledig anoniem

De Paysafecard is volledig anoniem en komt het dichtst in de buurt van een anonieme prepaid creditcard. De kaart kan je met contant geld in veel winkels kopen. Je kan er een bedrag van maximaal € 100 euro op laten zetten en dit uitgeven in een beperkt aantal aangesloten online webwinkels. Per transactie kan je voor € 50 euro aankopen doen, in volledige anonimiteit.

Alternatieven voor een anonieme creditcard

Wil je een creditcard kopen die je anoniem houdt voor derde partijen, dan zijn de opties een stuk breder. Zo’n beetje elke prepaid creditcard kan je dan gebruiken. Je kunt hiermee namelijk privé aankopen doen die niet op je reguliere bankrekening komen te staan. Echter kunnen de creditcardmaatschappij en andere overheidsdiensten je gegevens wel inzien of opvragen.

Een ander soort prepaid creditcard, die iets meer anoniem werkt, is de Getsby Virtual Black card. Dit is een (virtuele) prepaid Mastercard die niet gekoppeld wordt aan jouw naam. Hiermee kan je dus anoniem aankopen doen, zonder dat de website je naam te weten komt. Je kan eenmalig een bedrag van maximaal € 500 euro op de kaart zetten. Het geld is uit te geven bij een groep aangesloten webwinkels. Heb je geen saldo meer, dan kan je eenvoudig een nieuwe tijdelijke creditcard aanmaken. De creditcarduitgever kan wel altijd jouw persoonsgegevens inzien.

Met cryptovaluta is anoniem aankopen doen gemakkelijk. Het is voor de ontvangende partij onmogelijk tot heel lastig om te achterhalen van wie de transactie afkomstig is. Wel zijn de transacties openbaar in te zien, dus zichtbaar voor bijvoorbeeld opsporingsdiensten. De privacy blijft echter gewaarborgd. Hoe lang dit nog zo zal zijn is de vraag, omdat de overheden momenteel werken aan het indammen van deze privacy. Crypto’s met een hoge mate van anonimiteit zijn onder andere Verge, Monero, Dash en ZCash.

Bij PayPal is je bankrekening wel gekoppeld aan je account, maar kan je anoniem betalingen doen zonder je naam of toenaam kenbaar te maken aan de geld ontvangende partij. Je bent dus niet te herleiden bij het doen van online transacties.

Maar de betaalmethode die het meest anoniem is, is nog steeds contant geld. Je kan met contant geld natuurlijk alleen in fysieke winkels betalen, maar zo blijft je privacy wel optimaal gewaarborgd.

Kort samengevat

Er zijn geen creditcards meer te koop die volledig anoniem zijn. Door de aanslagen op 11 september 2001 en verschillende wetgevingen wordt witwassen van geld hiermee tegengegaan.

Het beste alternatief is de Paysafecard, welke volledig anoniem is en je (beperkt) online kunt uitgeven. Daarnaast wordt je privacy natuurlijk het beste gewaarborgd als je betaalt met contant geld, mits je in fysieke winkels wil kopen.

Een ander goed alternatief voor als je zo anoniem mogelijk wil betalen is een (virtuele) prepaid creditcard, zoals de naamloze Getsby Virtual Black, cryptovaluta en PayPal.

Op zoek naar een virtuele creditcard of prepaid creditcard? Vergelijk direct alle creditcards op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Nee, niet volledig. Je dient bij aanvraag van deze kredietkaart je persoonlijke gegevens door te geven zoals je naam en adres.

Er zijn virtuele prepaid creditcards die naamloos zijn. Alleen de uitgever weet dan jouw naam. Daarnaast ben je het slechtst traceerbaar als je betaalt met cryptovaluta of contant geld.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie