Wat is een kredietkaart?

op basis van 0 beoordelingen

Een kredietkaart, ofwel creditcard, is een betaalkaart waarmee je wereldwijd kan betalen op rekening van de creditcard uitgever. In de meeste gevallen wordt aan het einde van de maand het openstaande bedrag van jouw gekoppelde IBAN-rekening afgeschreven.

Wil je weten hoe de kredietkaart precies werkt en wat de verschillen zijn met de reguliere pinpas? Lees dan snel verder!

kredietkaart
|

Wat is een kredietkaart?

Kredietkaart is het Nederlandse woord voor creditcard en lijkt op de reguliere bankpas. Je betaalt echter op krediet en gaat een kortlopende lening met de creditcard uitgever aan. Meestal wordt een eventueel openstaand saldo eind van de maand via automatische incasso afgeschreven van je gekoppelde IBAN-rekening. Naast wereldwijd betalen in bijvoorbeeld winkels, kan je ook overal ter wereld online- en telefonische betalingen en boekingen doen en geld afhalen uit geldautomaten.

Er zijn vele creditcardmaatschappijen waarvan je een kredietkaart kunt aanvragen. De bekendste zijn Visa, Mastercard en American Express. Hiervan hebben Mastercard en Visa de grootste wereldwijde dekking. Naast de creditcardmaatschappijen heb je ook creditcard uitgevers. Dit zijn banken of een bankonafhankelijke financiële instelling en zij bepalen alle voorwaarden, zoals de bestedingsruimte, en eventuele extra’s van jouw kaart. Denk aan extra’s als verzekeringen, spaarprogramma’s en tegoeden, maar ook aan de jaarlijkse bijdrage en extra kosten bij laattijdig betalen. Deze voorwaarden zijn mede afhankelijk van het soort creditcard wat je aanschaft. Zo zijn er credit creditcards, debet creditcards, prepaid creditcards en zelfs virtuele creditcards.

Een kredietkaart aanvragen kan bij de meeste banken en bij bankonafhankelijke instellingen, zoals ICS of ANWB. Voor de aanvraag geldt een inkomenseis en er wordt door middel van een BKR-toetsing gekeken naar eventuele schulden. Heb je niet voldoende besteedbaar inkomen, maar wil je toch een creditcard aanvragen? Lees dan alles over alternatieven in ons artikel: ‘Creditcard aanvragen zonder inkomen‘.

Hoe werkt een kredietkaart?

Nu weet je wat een kredietkaart is, maar hoe werkt een creditcard?

De werking van een kredietkaart is als volgt:

  1. Je rekent af, fysiek of online.
  2. De creditcarduitgever schiet het bedrag voor aan de verkoper, mits je kredietlimiet toerijkend is.
  3. Het openstaande saldo wordt eind van de periode, via factuur of automatische incasso, betaalt aan de uitgever.
  4. Je hebt weer je volledige bestedingsruimte voor de volgende periode.

Fysiek betalen gaat anders dan online betalen met kredietkaarten. Je betaalt meestal met je fysieke kaart in combinatie met de pincode. Een handtekening zetten is overbodig geworden met de nieuwe EMV-chip in de kaart. Om online te betalen heb je jouw creditcardgegevens nodig die je kan vinden op je kredietkaart:

  • Naam van de kaarthouder.
  • Creditcardnummer (meestal zestien-cijferig, op de voorkant van de kaart).
  • Vervaldatum (geldigheidsdatum uitgedrukt in mm/jj).
  • De CVV/CVC code (driecijferig, meestal op de achterkant van de kredietkaart).

In sommige gevallen wordt jouw kredietkaart geweigerd. Het kan zijn dat je geen bestedingslimiet meer hebt, je een foute pincode invoert, de EMV-chip kapot is, je een geblokkeerde kaart hebt of dat de creditcarduitgever de handelaar niet vertrouwt.

Wat is het verschil tussen kredietkaarten en debetkaarten?

Beide betaalkaarten zien er hetzelfde uit en je kan met beide aankopen doen en geld opnemen uit automaten. Echter wordt bij debitkaarten het volledige bedrag direct van de rekening afgeschreven en wordt dit bij kredietkaarten pas eind van de periode gedaan. Daarnaast hebben kredietkaarten een veel grotere dekking in het buitenland, met name buiten de eurolanden. Dit geldt voor zowel fysieke- als online- en telefonische betalingen.

Kleinere verschillen zijn de mogelijke extra’s bij kredietkaarten, het feit dat geld opnemen uit geldautomaten meestal goedkoper is met een debetkaart en dat een debetkaart veel minder fraudegevoelig is.

Kort samengevat

Een kredietkaart, ofwel creditcard, is een betaalkaart waarmee je wereldwijd kan betalen op rekening van de creditcarduitgever, mits je voldoende bestedingslimiet hebt. In de meeste gevallen wordt aan het einde van de maand het verschuldigde bedrag van jouw gekoppelde bankrekening afgeschreven. De kredietkaart verschilt dus van de debetkaart, waarbij het geld direct van de rekening wordt afgeschreven en welke een mindere dekking heeft in het buitenland.

Ben je overtuigd en wil je een kredietkaart aanvragen? Vergelijk creditcards en begin gelijk met een creditcard aanvragen!

Veelgestelde vragen

Een kredietkaart, ofwel creditcard, is een betaalkaart waarmee je wereldwijd kan betalen op rekening van de creditcarduitgever. In de meeste gevallen wordt aan het einde van de maand het openstaande bedrag van jouw gekoppelde IBAN-rekening afgeschreven.

Een kredietkaart heeft wereldwijd een veel betere acceptatie dan de debetkaart, met name buiten de eurolanden. Daarnaast betaal je met een kredietkaart op krediet, terwijl het bedrag met een debetkaart direct van de bankrekening wordt afgeschreven.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie