Wanneer betaal ik met mijn creditcard via een pincode? En wanneer met een handtekening?

op basis van 0 beoordelingen

Creditcardbetalingen bij een fysiek bedrijf gaan via het invoeren van jouw pincode of het zetten van jouw handtekening. Inmiddels hebben bijna alle creditcards de benodigde chip, die betaling via pincode mogelijk maakt.

Wil je precies weten hoe jij met jouw creditcard kan betalen in verschillende situaties? Lees dan snel verder!

handtekening en pincode op creditcards
|

Wanneer betaal je met een pincode?

Als jouw creditcard voorzien is van een moderne betaalchip én de betaalautomaat of geldautomaat ondersteunt dit, dan kan je jouw pincode gebruiken bij het doen van een transactie of het opnemen van geld.

Net als die van een bankpas, bestaat de unieke pincode van een creditcard uit vier cijfers. Krijg je een nieuwe betaalpas, dan hoort daar ook weer een nieuwe unieke pincode bij. Houd altijd jouw pincode geheim, net als de code van jouw bankpas.

De ontwikkeling van de moderne betaalchip

Sinds het jaar 2005 is Europa bezig met het standaardiseren van het betalingsverkeer en hebben steeds meer creditcards sinds die tijd chips ingebouwd gekregen. In Nederland ging dit door weerstand van onder andere winkeliers trager, maar ook hier zijn inmiddels alle nieuwe creditcards en betaalautomaten voorzien van de moderne hard- en software.

Wanneer betaal je met een handtekening?

Het is mogelijk dat jouw creditcard nog geen moderne betaalchip heeft, of dat de betaalapparatuur de chip niet ondersteund. In dat geval zet je jouw handtekening op de bon bij het doen van een transactie en is betalen met een pincode niet mogelijk. In het buitenland, bijvoorbeeld in (een deel van) de Verenigde Staten, wordt nog altijd met handtekening betaalt.

De gezette handtekening op de bon wordt door de winkelier of dienstverlener vergeleken met de handtekening die op jouw creditcard staat. Hiermee verifieert hij of jij wel echt de kaarthouder bent van de creditcard.

Wanneer heb je geen van beide nodig?

In uitzonderlijke gevallen en met hele lage bedragen is het soms mogelijk om zonder enige verificatie transacties te doen met jouw creditcard.

Contactloos betalen

Als jouw creditcard een zogenoemde NFC-chip bevat, dan is contactloos betalen ook mogelijk. Dit kan voor bedragen tot € 50 euro per keer en € 150 euro per dag, voor hogere bedragen wordt de pincode gevraagd. Je houdt, net als bij een pinpas, de creditcard tegen de automaat aan en hoeft hem niet uit handen te geven. Dit maakt de kans op fraude kleiner.

Contactloos betalen werkt hetzelfde via jouw smartphone of smartwatch. Je hebt alleen wel de pincode, vingerafdruk of scan van je telefoon zelf nodig om via de mobiele app te kunnen betalen.

Wat heb je nodig om online te betalen?

Bij het doen van een online betaling heb je geen pincode of handtekening nodig, maar de volgende gegevens die op jouw creditcard staan:

  • Creditcardnummer
  • Naam op de creditcard
  • Vervaldatum
  • CVV/CVC code

De CVC (Card Verification Code) is een verificatiecode van drie cijfers en wordt gebruikt om de betaalveiligheid te vergroten.

Naast de CVC code kan je bij veel webshops gebruik maken van een 3D Secure Code. Dit is een extra wachtwoord, geheime vraag of verificatiecode (via mobiele app, SMS of E-mail) die je invult voor je daadwerkelijk kan betalen.

Kort samengevat

Tegenwoordig gebruik je bij een fysieke creditcardbetaling meestal jouw pincode als verificatie, mits de kaart voorzien is van een moderne betaalchip en de betaalautomaat of geldautomaat de chip ondersteund. Is dit niet het geval of heeft jouw kaart nog geen ingebouwde betaalchip, dan betaal je door middel van jouw handtekening.

Bij het afrekenen van kleine bedragen is soms geen verificatie nodig en tot € 50 euro is contactloos betalen een veilige optie. Bij online betalingen gebruik je geen pincode of handtekening, maar heb je de gegevens die op jouw creditcard staan nodig. Vaak kan je daarnaast gebruik maken van een extra beveiliging, de 3D Secure code.

Overtuigd van het gemak en de veiligheid van een creditcard? En wil je een creditcard aanvragen? Vergelijk dan direct alle creditcards op onze website en vraag er eenvoudig en snel één aan!

Veelgestelde vragen

Op de achterkant van jouw creditcard vind je een leeg wit strookje, met eventueel een motiefje. Dit is het veld om je handtekening te schrijven.

Heeft jouw creditcard een moderne betaalchip en wordt deze ondersteund door de betaalautomaat? Dan kan je contactloos of met pincode betalen. Is dit niet het geval, dan betaal je met jouw handtekening.

Bij lage bedragen is het bij uitzondering mogelijk om zonder verificatie te betalen. Ook contactloze- en online betalingen gaan zonder gebruik van pincode of handtekening.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie