Wat is een CVC of CVV code op creditcard?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je een online betaling doen en alles te weten komen over de CVC code van jouw creditcard? Lees dan snel verder!

cvc code op een creditcard
|

De CVC (Card Verification Code) of CVV (Card Verification Value) code bestaat uit een reeks cijfers op jouw creditcard. Deze heb je nodig om bepaalde transacties met je creditcard te verifiëren. Denk hierbij aan online betalingen of reserveringen.

De code wordt al vele jaren ingezet om betalingen veiliger te maken en om misbruik en fraude tegen te gaan.

Wat is de CVC/ CVV code van jouw creditcard?

De CVC (Card Verification Code) of CVV (Card Verification Value) een beveiligingscode die op de kaart is gedrukt en bestaat uit drie of vier cijfers. Hoeveel cijfers er op jouw creditcard staan, is afhankelijk van de creditcardmaatschappij.

De extra beveiligingscode wordt gebruikt om jouw creditcard te verifiëren bij bepaalde betalingen, zowel online als telefonisch. Zo weet de webwinkel of serviceprovider dat degene die met de creditcard betaalt, hem ook daadwerkelijk in handen heeft. Dit maakt het doen van transacties veiliger en de kans op misbruik en fraude veel kleiner.

In een fysieke winkel wordt nooit gevraagd naar CVC codes. Hier verifieer je jouw kaart door middel van jouw pincode of handtekening.

In Nederland wordt vaak verwezen naar de CVC code of CVV code, maar er kunnen ook andere benamingen op jouw kaart staan, zoals CSC (Card Security Code). Uiteindelijk is de werking bij allen hetzelfde.

Let wel op: Jouw CVC code is niet je creditcardpincode. Waar de eerste bij elke creditcard uniek is, blijft jouw pincode altijd gelijk. De pincode wordt ingezet bij fysieke betalingen en jouw CVC bij niet-fysieke transacties.

Waar staat de CVC code op jouw creditcard?

De CVC code staat altijd op jouw creditcard gedrukt en zit dus niet opgeslagen in de magneetstrip of chip van de kaart.

Het wisselt per creditcardmaatschappij waar je hem kunt vinden, maar vaak staat de code op de achterkant. Zo kunnen bijvoorbeeld beveiligingscamera’s die iemand met een creditcard in handen op beeld hebben, niet tegelijkertijd de CVC achterop de kaart en het creditcardnummer voorop de kaart registreren. Wederom voor de beveiliging van jouw kaart.

Visa card en Mastercard

De CVC staat bij Visa en Mastercard altijd achterop jouw creditcard, rechts van de handtekening. Het is een driecijferig nummer.

American Express (AMEX) creditcard

Bij American Express kaarten staat de CVC code op de voorkant, rechts boven het nummer van jouw creditcard. Het is een combinatie van vier cijfers, net als jouw pincode.

Prepaid of debit creditcard

Ondanks dat een prepaid of debit card een iets andere werking hebben, werken ze ook met een CVC code. Deze staat op dezelfde plek als bij de reguliere kaart en is dus afhankelijk van de creditcardmaatschappij.

Wanneer gebruik je de CVC code?

Als je online een betaling doet met jouw creditcard, bijvoorbeeld in een webshop of bij een vliegmaatschappij, zal er altijd naar de CVC code worden gevraagd.

De volgende gegevens heb je nodig voor een online (of telefonische) betaling met een creditcard:

  • Het creditcardnummer.
  • De naam die op de creditcard staat vermeld.
  • De vervaldatum van jouw creditcard.
  • De CVC code

Het kan zijn dat er andere benamingen aan de CVC code wordt gegeven, maar het komt allemaal op hetzelfde neer.

Wanneer heb je geen CVC code nodig?

De CVC code is nodig als verificatie, omdat jij niet fysiek aanwezig bent bij een betaling. Betaal je met je creditcard in een fysieke winkel, dan hoef je hem niet te laten zien. Je verifieert dan met je pincode en/ of handtekening.

Het kan zijn dat je bij bepaalde reserveringen nog geen CVC code hoeft door te geven. In dat geval wordt enkel gecheckt of jouw naam met de kaart klopt en of het bestedingslimiet toereikend is. Er wordt dan nog niet met je creditcard betaalt.

(Extra) bescherming bij fraude

Online jouw CVC code verstrekken

Bij online winkelen is het over het algemeen veilig om de CVC code te verstrekken. De CVC wordt nooit opgeslagen, waardoor hackers hem nooit in handen kunnen krijgen.

Wel is het aan te raden om enkel gegevens in te voeren op veilige websites, waar een slotje te zien is in de adresbalk.

Offline jouw CVC code verstrekken

Ook bij telefonische betalingen is het relatief veilig om jouw CVC code te geven. Doe dit niet in openbare ruimtes, zodat niemand mee kan luisteren.

Bij fysieke aankopen is het nooit aan te raden om de CVC code te vertrekken, omdat anderen vervolgens online aankopen kunnen doen op jouw naam. Winkeliers en dienstverleners hebben voldoende andere mogelijkheden om te controleren of jij de geautoriseerde kaarthouder bent.

Mastercard Securecode of Verified by Visa

Mastercard en Visa hebben de mogelijkheid om, naast de CVC code, een wachtwoord te gebruiken bij online betalingen, namelijk de 3D Secure. Dit worden de Mastercard SecurCode en Visa Secure genoemd.

Je kan dit wachtwoord zelf aanmaken of dit wordt door de creditcardmaatschappij gedaan als je een nieuwe creditcard ontvangt.

Kort samengevat

De CVC code is een drie- of viercijferige code en staat meestal op de achterkant van jouw creditcard. Je gebruikt hem om bepaalde betalingen te verifiëren en dient daarmee als veiligheidsmaatregel tegen misbruik en fraude.

Heb je alle informatie verzameld en wil je een creditcard aanvragen? Op onze website kan je alle creditcards vergelijken!

Veelgestelde vragen

De CVV (Card Verification Value) code staat meestal op de achterkant van jouw creditcard, rechts van de handtekening. Bij American Express (AMEX) is hij echter op de voorkant te vinden, rechtsboven het creditcardnummer.

De verificatiecode staat meestal op de achterkant van jouw creditcard, rechts van de handtekening. Bij American Express (AMEX) is hij echter op de voorkant te vinden, rechtsboven het creditcardnummer.

Voor online- en telefonische betalingen heb je een CVC of CVV code nodig. Deze staat standaard op jouw kaart gedrukt.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie