Telt een creditcard mee voor hypotheek?

Een creditcard is een kaart waarmee je betalingen kunt verrichten. De creditcardmaatschappij schiet jou het bedrag voor. Het wordt gezien als een schuld die je met gespreid betalen weer verrekent met de bank.

Deze lening staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en heeft hierdoor invloed op wat je aan hypotheek kunt krijgen. De maximale maandelijkse hypotheeklast zakt door een schuld.

Een bkr registratie kan ervoor zorgen dat je geen hypotheek of een lagere hypotheek kunt krijgen. Ook als je de creditcard niet gebruikt en er geen bedrag op open staat.

Telt creditcard mee voor hypotheek?

Met bijvoorbeeld een persoonlijke lening en een creditcard ga je financiële verplichtingen aan, die jouw maandelijks te besteden bedrag beïnvloeden. Als je BKR geregistreerd staat, heeft dit invloed op je hypotheek.

De registratie verdwijnt pas als je jouw creditcard opzegt. Dit kan het BKR niet regelen, maar alleen de bank waar je de creditcard van hebt of waar je een lening hebt afgesloten. Een creditcard met een maximumbedrag van €2.500 kan al zorgen voor een ruim €10.000 lagere maximale hypotheek.

Een creditcard zonder een BKR registratie

Je kunt ook een creditcard op naam nemen, zonder BKR geregistreerd te worden. Met een prepaid creditcard heb je wel de grootste voordelen van een creditcard, maar dan zonder de registratie. Deze kaart heeft dus geen invloed op je hypotheek. Voor de prepaid creditcard hoef je ook geen inkomensgegevens te verstrekken een de creditcard maatschappij. Bij deze vorm van creditcard zet je eerst een tegoed op de kaart, voordat je deze kunt gebruiken. Hierdoor is het geen lening.

Wie zorgt voor registratie bij het BKR?

Bepaalde financiële verplichtingen worden geregistreerd bij het BKR. Geld dat je uit moet geven aan het afbetalen van schulden, heb je niet meer beschikbaar voor de hypotheeklasten. Hierdoor hebben schulden invloed op de maximale hypotheek. Het verschuldigd zijn van een bedrag bij een bank of andere instelling kan al zorgen voor een registratie.

Het gaat dus om een creditcard en een persoonlijke lening, maar ook een telefoonabonnement met telefoon kan zorgen voor een registratie. Dit heeft direct invloed op de berekening van de maximale hypotheek.

Verlagen van de maandelijkse opnamelimiet kan al voldoende zijn

Bij het aanvragen van een hypotheek berekent de bank wat je maximaal kunt lenen op jouw inkomen. De schulden verlagen het maximum. Door het terugbetalen van schulden of door het verlagen van het limietbedrag, stijgt het bedrag wat je kunt lenen. De maximale jaarlijkse hypotheeklast stijgt namelijk als je lagere schulden hebt, en dan kun je dus meer lenen.

Het verlagen van het krediet op je creditcard van €5.000 naar €2.500 kan al genoeg zijn. De nieuwe maximale hypotheeklast kan vervolgens voldoende hoog zijn.

Minder hypotheek door creditcard? Dit zijn de oplossingen

Het maximaal te lenen bedrag in een hypotheek kun je verhogen door het opzeggen van je creditcard, maar je wilt het liefst niet zonder het gemak van een betaalkaart. De invloed van de creditcard kun je op de volgende manieren verkleinen:

  • Heb je meerdere creditcards? Maak een vergelijking en kies een kaart die het beste bij jou past. Beëindig de andere kaarten.
  • Verlaag het kredietbedrag op je creditcard.
  • Vraag je BKR registratie op voordat je een hypotheek aanvraagt. Zeg desnoods je creditcard op en neem later weer een creditcard.
  • Wacht niet met het opzeggen van je creditcard tot wanneer je de hypotheek aanvraagt. Het beëindigen van de creditcard kost tijd. Daarna kan het ook nog weer langere tijd duren tot de registratie van jouw naam af is.

Komt jouw maximale hypotheek iets te laag uit? Probeer ook eens bij een andere bank een hypotheek aan te vragen. Wat banken maximaal aan hypotheek verstrekken verschilt namelijk sterk.

Veelgestelde vragen

Kun je een huis kopen met een creditcard?

Ook met een creditcard op je naam kun je een huis kopen. De creditcard heeft wel invloed op wat je maximaal kunt lenen op je inkomen. Met een creditcard heb je namelijk een schuld op je naam. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor een prepaid creditcard.

Kun je je hypotheek betalen met creditcard?

Een creditcard is een lening die je op jouw naam krijgt. Gebruik de creditcard dus verstandig. Je moet voorkomen dat je schulden opbouwt, waardoor jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Een creditcard biedt gemak, maar de kosten lopen hoog op als je schulden op de kaart hoog zijn.

Heeft een creditcard invloed op mijn maximale hypotheek?

Zeker heeft een creditcard invloed op jouw maximale hypotheek. Het limiet op de creditcard wordt namelijk geregistreerd bij het BKR als een schuld. Een limiet van een paar duizend euro kan zorgen voor een meer dan €10.000 lagere hypotheek op jouw inkomen.