Geld opnemen met creditcard, wat is er mogelijk?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je met jouw creditcard geld pinnen, dan kan dat overal ter wereld. Echter komen daar wel altijd extra opnamekosten bij kijken. Geld opnemen met een reguliere betaalpas blijft daarom goedkoper.

Kan je met elke creditcard geld opnemen?

Ja, je kan met elke creditcard geld opnemen, ook in het buitenland en in andere valuta. Of een geldautomaat jouw creditcard accepteert, zie je aan het logo van de creditcardmaatschappij of -maatschappijen die op de automaat zijn geplakt.

Voordelen van geld opnemen met creditcard

Er zitten verschillende voordelen aan het pinnen van contant geld met jouw creditcard:

  • Wereldwijde acceptatie – Een bankpas wordt regelmatig geweigerd in het buitenland, terwijl een creditcard wereldwijd geaccepteerd wordt. Dit geldt voor fysieke en online bedrijven, maar dus ook voor de geldautomaat.
  • Hoger opnamelimiet – Met de meeste creditcards kan je per dag meer contant geld opnemen dan met jouw bankpas. Het gemiddelde limiet van een creditcard is rond de € 1000,-, terwijl dit bij een bankpas ongeveer de helft is. Hoeveel contant geld je precies kan pinnen hangt onder andere af van het type en de uitgever van de creditcard en of er een negatief of positief saldo op de kaart staat.
  • Handig voor noodgevallen – Heb je een noodgeval, dan kunnen de extra kosten snel en hoog oplopen. Een creditcard is dan ideaal. Niet alleen om bovenstaande redenen, maar ook omdat het opgenomen bedrag pas later van de rekening afgeschreven wordt.
  • Lagere wisselkoersopslag – Met bepaalde (prepaid) creditcards hoef je nauwelijks tot geen koersopslag te betalen. Voorbeelden hiervan zijn Revolut, R42 en Bunq.

Hoeveel kost geld pinnen met een creditcard?

Als je contant geld opneemt met jouw creditcard, betaal je altijd extra, in zowel binnen- als buitenland.

Belangrijk: Wil je geld pinnen binnen de eurozone, dan is het altijd voordeliger om dit te doen met jouw reguliere betaalpas, mits deze wordt geaccepteerd.

Transactiekosten

Neem je met jouw creditcard geld op, dan betaal je zogenoemde transactiekosten of opnamekosten. Meestal is dit 3% tot 4% van het opgenomen bedrag. Sommige uitgevers, zoals ING en ABN Amro, hanteren daarnaast een minimumbedrag aan opnamekosten van € 4,50. Dit geldt voor de geldautomaten in zowel binnen- als buitenland.

Sommige buitenlandse banken vragen daarnaast om een extra toeslag bovenop de bovenstaande kosten. Als dit het geval is, wordt dat van te voren altijd duidelijk vermeld op de geldautomaat.

Transactiekosten bij positief saldo

Als je geld opneemt terwijl er een positief saldo op jouw creditcard staat, dan betaal je minder transactiekosten. Het positieve saldo houdt in dat je meer geld op jouw creditcard hebt gestort dan je hebt opgenomen.

Meestal betaal je met een positief saldo 1% aan opnamekosten, met een maximumbedrag van € 1,50. Wil je meer contant geld opnemen, dan als positief op jouw creditcard staat? Dan betaal je over het overige bedrag het normale tarief van 3% tot 4%.

Wisselkoersopslag

Bij het opnemen van vreemde valuta komt er, bovenop de transactiekosten, ook nog koersopslag. Dit zijn de kosten om het bedrag van vreemde valuta naar euro’s om te rekenen via de dan geldende wisselkoers. Die koers verandert namelijk elke dag.

Hoe hoog dit percentage koersopslag precies is, hangt af van het type creditcard en de uitgever. Meestal ligt het tussen de 1,5% en 2,5%.

Op zoek naar een (nieuwe) creditcard?

Ben je overtuigd van het nut van een creditcard en wil je er één aanvragen? Op onze website kan je direct alle creditcards vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Veelgestelde vragen

Dit verschilt per creditcard en uitgever. Meestal betaal je tussen de 3% en 4% van het opgenomen bedrag.

Dat kan, net als bij de meeste andere geldautomaten. Alle bekende creditcards worden geaccepteerd.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie