Waar vind ik mijn creditcardnummer?

op basis van 0 beoordelingen

Op de voorkant van iedere creditcard vind je een creditcard nummer, die gebruikt wordt bij betalingen. Een uniek nummer, meestal bestaande uit 16 cijfers en elk met een eigen betekenis.

Wil je weten wat het een creditcardnummer is en waar je het kan vinden? In dit artikel vind je er alles over, per creditcardmaatschappij uitgesplitst!

creditcard nummer op een creditcard
|

Wat is een creditcardnummer?

Op de voorkant van een creditcard staat het creditcardnummer, bestaande uit dertien, vijftien of zestien cijfers. Er zit een bepaalde betekenis en logica in de cijfercombinaties, wat de werking van de creditcard mogelijk maakt.

Het is een standaard werkwijze die haast elke aanbieder gebruikt om creditcards te voorzien van een creditcardnummer, namelijk ANSI Standard X4.13-1983, waarbij ANSI staat voor American National Standards Institute.

Door deze standaard is elke creditcard identificeerdbaar, wat frauderen en vervalsen van het creditcardnummer haast onmogelijk maakt.

De indeling van het creditcardnummer is afhankelijk van de creditcardmaatschappij, maar is meestal opgebouwd uit 4 blokjes met cijfers. Je kan aan het eerste cijfer zien wie deze creditcardaanbieder is.

De betekenis van creditcardnummers per maatschappij lees je verder in het artikel!

CVC/ CVV/ CSC code en vervaldatum

Bij het doen van betalingen gebruik je naast het creditcardnummer ook de CVC code en vervaldatum van de kaart. De vervaldatum is te vinden op de voorkant van je kaart.

De CVC code (Card Verification Code), CVV code (Card Verification Value) of CSC code (Card Security Code) staan allen voor hetzelfde en dit is een driecijferige code, meestal te vinden op de achterkant van je creditcard.

De code wordt gebruikt als extra veiligheidsmaatregel om fraude en misbruik te voorkomen.

Creditcardnummer Mastercard

Het creditcardnummer van Mastercard bestaat uit zestien cijfers.

 • Het eerste getal is altijd een 5, wat staat voor creditcardmaatschappij Mastercard.
 • Het tweede cijfer tot en met het derde, vierde, vijfde of zesde cijfer staat voor de financiële instelling, dus bijvoorbeeld de bank, die de creditcard heeft uitgegeven.
 • Het opvolgende getal tot en met vijftien staat voor het rekeningnummer van de kaart.
 • Het laatste cijfer is een willekeurig controle getal, al bestaat dit getal soms ook uit vier cijfers.

Creditcardnummer Visa

Over het algemeen hebben Visa creditcards een kaartnummer van zestien cijfers, maar ze zijn er ook met dertien cijfers.

 • Het eerste cijfer is altijd een vier, welke staat voor creditcardmaatschappij Visa.
 • Cijfers twee tot en met zes staan voor de financiële instelling, dus bijvoorbeeld de bank, die de creditcard heeft uitgegeven.
 • Cijfers zeven tot en met twaalf of vijftien staan voor het rekeningnummer van de kaart, afhankelijk van of het kaartnummer bestaat uit dertien of zestien cijfers.
 • Het laatste cijfer is een willekeurig controle getal, al bestaat dit getal soms ook uit vier cijfers.

Creditcardnummer American Express

Op de American Express creditcard vind je een creditcardnummer van 15 cijfers.

 • De eerste twee cijfers zijn altijd 37, welke staan voor creditcardmaatschappij American Express.
 • Het derde en vierde getal staan voor de soort creditcard (persoonlijk of business) en de gebruikte munteenheid.
 • Cijfers vijf tot en met elf of vijftien staan voor het rekeningnummer van de kaart.
 • Op plek twaalf tot en met veertien staan voor het kaartnummer, wanneer er meerdere creditcards zijn gekoppeld aan het bijbehorende bankrekeningnummer.
 • Het laatste cijfer is een willekeurig controle getal.

Controle creditcardnummer

Zoals hierboven te lezen is heeft elke creditcard een controle cijfer waarmee je kan controleren of creditcardnummers kloppen en geldig zijn.

Via het Luhn Algoritme, of Modules 10 Algoritme, kan je het controle cijfer berekenen. Komt deze overeen met het laatste cijfer van je creditcardnummer (het controle getal) dan is de creditcard geldig.

De werking is als volgt: Neem het creditcardnummer en begin bij het op een na meest rechtse getal (naast het controlegetal). Werk op je creditcardnummer van rechts naar links door ze om en om te verdubbelen. Verdubbelde nummers die boven de tien uitkomen tel je bij elkaar op. Alle getallen die je hebt verkregen door het verdubbelen tel je ook weer bij elkaar op, samen met de getallen die niet verdubbeld hoefden te worden. Het totaal, inclusief het controle cijfer, moet een veelvoud zijn van 10. Kom je met optellen dus bijvoorbeeld op 67, dan is het controlegetal 3, omdat 67 + 3 = 70.

Op internet zijn verschillende calculators te vinden die rekenen met het Luhn Algoritme.

Kort Samengevat

Op de voorkant van een creditcard staat het creditcardnummer. Dit creditcardnummer bestaat meestal uit zestien cijfers, elk met een bepaalde betekenis volgens de ANSI Standard X4.13-1983 werkwijze. De indeling van de cijfercombinatie is afhankelijk van de creditcardmaatschappij.

Deze werkwijze zorgt ervoor dat de creditcard identificeerbaar is, waardoor fraude en vervalsing tegen worden gegaan.

Om te checken of een creditcardnummer klopt en geldig is, kan je het Luhn Algoritme gebruiken.

Weet je alles wat je wil weten en ben je op zoek naar een creditcard?  Vergelijk creditcards en begin gelijk met een creditcard aanvragen!

Veelgestelde vragen

Deze vind je op de voorkant van de kaart en bestaat uit dertien, vijftien of zestien cijfers.

Jouw ICS-klantnummer bestaat uit zeven tot elf cijfers en je kan hem terugvinden op je rekeningoverzicht.

Met het creditcardnummer alleen kan niets worden gedaan. Echter met dit nummer in combinatie met de CVC code en vervaldatum kunnen er online- of telefonische betalingen worden gedaan.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie