Geld overmaken van creditcard naar betaalrekening

op basis van 1 beoordeling

Geld vanaf je creditcard overboeken is mogelijk naar zowel jouw eigen gekoppelde betaalrekening als andermans betaalrekening. Echter kan dit laatste enkel met een ‘omweg’, vaak door middel van een bankoverschrijving.

geld dat wordt overgemaakt van een creditcard naar een betaalrekening
|

Wil je precies weten hoe geld overboeken vanaf jouw creditcard in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

4 manieren

Het wordt niet makkelijk gemaakt om geld van je creditcard over te maken naar je bankrekening. Er wordt geen duidelijke optie gegeven om dit te doen. Wel zijn er een aantal mogelijke omwegen die we hebben gevonden voor AMEX, Visa en Mastercard:

 • Express cash optie: Deze optie is alleen beschikbaar bij American express. Met de Express Cash optie kan je geld pinnen bij een geld automaat, om deze functie te kunnen gebruiken moet je je American Express blue card minimaal 12 maanden in bezit hebben.
 • Via chat of telefoon: Een andere mogelijkheid is om je creditcardmaatschappij te bellen of te berichten en te vragen of zij het over kunnen maken naar je bankrekening, dit wordt echter wel vaak geweigerd.
 • Paypal overboeking: Een derde manier is om PayPal aan te maken met je creditcard. Vervolgens maak je via PayPal geld over naar de PayPal van een vriend en vraagt hem om dit over te maken naar je bankrekening. Als je dit te vaak doet kan het zijn dat je creditcard geblokkeerd wordt.
 • Crypto aankopen: Een laatste mogelijkheid is om met je creditcard crypto te kopen, deze crypto kan je later weer omzetten naar geld op je bankrekening

Heb je een ICS card en dus de ICS app? Dan kun je eenvoudig geld overmaken van je ICS creditcard naar jeeigen bankrekening via Mijn ICS. Dit doet u via de optie ‘Overboeken naar bank’. 

Hoe kan je geld overmaken naar jouw eigen bankrekening?

Bij de meeste aanbieders kan je eenvoudig geld van jouw creditcard naar de betaalrekening overboeken. Dit moet echter wel de gekoppelde tegenrekening van de creditcard zijn. Zo kan je, als je een maand krap zit, toch een rekening of automatische afschrijving betalen.

Er zitten wel nadelen verbonden aan het overmaken van geld naar eigen bankrekening, namelijk:

 • Bij een negatief saldo op jouw creditcard worden altijd transactiekosten in rekening gebracht.
 • Als je geld overmaakt duurt het 2 tot 3 dagen voor het op de bankrekening staat.
 • Onbeperkt geld overboeken naar jouw bankrekening is niet mogelijk, het maximale bedrag is afhankelijk van je creditcard bestedingslimiet.

Geld overboeken is vaak eenvoudig te regelen via jouw creditcardaccount op de website of in de bankieren app. Als er een negatief saldo op je creditcard staat, dan kan overboeken vaak enkel telefonisch.

Kosten

Als er geen extra geld op je creditcard staat, dan gebruik je jouw bestedingslimiet en betaal je dus transactiekosten. Bij de meeste aanbieders ligt dit rond de 2 tot 2,5% van het totale opnamebedrag.

Heb je wel saldo op je creditcard, dan betaal je vaak geen extra kosten voor de transactie en kan je dit volledige saldo gratis overmaken naar de tegenrekening van die creditcard.

Positief saldo kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door:

 • Een terugboeking van een product of dienst die je met creditcard betaalde.
 • Geld over te maken naar de tegenrekening van jouw creditcard.
 • Het terugdraaien van een creditcardbetaling, bijvoorbeeld na een gewonnen geschil.

Hoe kan je geld overmaken naar een andere bankrekening?

Geld overboeken van jouw creditcardrekening naar een andere rekening kan alleen via een omweg, namelijk door middel van een bankoverschrijving. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een tussenpersoon, een bank of dienst, worden hier vaak kosten voor in rekening gebracht.

Er zijn twee mogelijke omwegen, namelijk:

 • PayPal
 • Een geldtransferdienst

PayPal

Als je de bankrekening van jouw creditcard gekoppeld hebt aan PayPal en de ontvanger heeft zijn eigen bankrekening gekoppeld, dan kan je eenvoudig geld overboeken van jouw rekening naar die van hem.

Let op: Dit werkt alleen als jullie beide gebruik maken van de dienst en als er internetontvangst is.

De kosten hiervoor zijn relatief laag. Als je euro’s overmaakt naar een andere eurorekening, dan betaal je niets. Verzend je geld naar een land met vreemde valuta, dan betaal je vaak 2 tot 5 euro per transactie.

Geld transfer

Een duurdere optie is om gebruik te maken van een tussenpersoon, een zogenoemde geldtransferdienst. Bekende voorbeelden hiervan zijn Wester Union en Wise.

Deze diensten zijn wereldwijd beschikbaar en geld overmaken is zelfs mogelijk naar personen zonder eigen bankrekening.

De kosten hiervoor kunnen echter wel flink oplopen en zijn erg wisselend per aanbieder. Daarnaast kunnen de kosten verschillen als je geld overboekt naar een bankrekening of als de ontvanger contant geld komt afhalen.

Kort samengevat

Geld overboeken van jouw creditcard kan zowel naar de eigen gekoppelde bankrekening als naar andermans bankrekening. Bij een positief saldo op je creditcard is overboeken naar jouw eigen bankrekening gratis. Moet je jouw bestedingsruimte aanspreken, dan zijn er kosten aan verbonden.

Geld overboeken naar de bankrekening van een ander kan alleen via een omweg, zoals met PayPal of via een geldtransferdienst. Je maakt hierbij gebruik van een tussenpersoon en aan het gebruik van een transferdienst zijn (flinke) kosten verbonden. Een Tikkie betalen met jouw creditcard is niet mogelijk.

Zie je het gemak van een creditcard en wil je een creditcard aanvragen? Vergelijk dan direct alle creditcards en vraag er snel en gemakkelijk één aan!

Veelgestelde vragen

Heb je een positief saldo? Dan kan dit vaak gemakkelijk via jouw account op de website of in de bankieren app. Bij een negatief saldo kan geld overmaken meestal alleen telefonisch.

Meestal duurt overboeking zo’n 2 tot 3 werkdagen.

Nee, dit is niet mogelijk.

Vaak kan dit online, op dezelfde manier als betalen via iDeal. Worden creditcardbetalingen niet ondersteund, dan zijn er externe diensten op de markt die als tussenpersoon fungeren.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie