Het bestedingslimiet van je creditcard verhogen

op basis van 1 beoordeling

Wil je weten hoe jouw bestedingslimiet bepaald wordt en welke stappen je precies moet nemen om hem te verhogen of verlagen? Lees dan snel verder, in het artikel vind je er alles over!

bestedingslimiet van een creditcard
|

Het bestedingslimiet is het maximale bedrag wat je als kaarthouder iedere maand met jouw creditcard kan uitgeven. Het verhogen hiervan is vaak eenvoudig online te regelen via de website of bank app.

Wat betekent het bestedingslimiet?

Op de meeste creditcards zit een bestedingslimiet of bestedingsruimte. Dit is het maximale vooraf vastgestelde bedrag wat de kaarthouder per maand of per periode mag uitgeven met de kaart. Is je bestedingsruimte niet toereikend (meer) of helemaal op, dan kan je geen betalingen of reserveringen meer doen met die creditcard.

Aan het einde van de maand of periode worden de creditcarduitgaven automatisch afgeschreven van de gekoppelde betaalrekening of maak je het zelf over naar de creditcarduitgever. Zo heb je je volledige bestedingslimiet weer open voor de maand erna.

Wat voor limieten zijn er mogelijk?

Elke creditcardmaatschappij en creditcarduitgever hebben weer andere mogelijke bestedingslimieten, wisselend per type kaart. Hieronder worden er een aantal besproken:

Standaard bestedingslimiet

De meeste creditcards een standaardlimiet welke door middel van een verzoek tijdens of na de aanvraag verhoogd of verlaagd kan worden. Het kan variëren van 1000 euro tot meer dan 20.000 euro en er zijn zelfs kaarten zonder een vast bestedingslimiet.

Zo hebben studentencreditcards bijvoorbeeld een gemiddelde bestedingsruimte van 500 – 1000 euro en heeft een reguliere creditcard vaak een limiet van 5000 euro. Het werkelijke limiet bepaalt de creditcarduitgever, maar over het algemeen geldt: Hoe luxer de creditcard, hoe hoger het bestedingslimiet.

American Express

De creditcards van American Express (AMEX) hebben geen standaard bestedingslimiet. American Express bepaalt dit naar aanleiding van jouw inkomen en betaalgedrag en past hem daar op aan. Betaal je altijd op tijd? Dan wordt jouw limiet automatisch verhoogd.

Prepaid creditcard

Prepaid creditcards werken wat anders. Het bestedingslimiet is bij deze creditcards even groot als het bedrag wat je erop zet via jouw betaalrekening, waardoor rood staan niet mogelijk is. Er geldt soms wel een maximum aan het saldo wat je op de kaart mag hebben staan.

Daarnaast kan je ook niet onbeperkt geld opnemen uit de geldautomaat. Het maximale opnamebedrag wisselt per creditcarduitgever.

Wat zijn de belangrijkste pijlers voor de hoogte van het limiet?

Zowel privé als zakelijk wordt het bestedingslimiet van jouw creditcard bepaald aan de hand van verschillende factoren:

  • Hoogte van het inkomen
  • Betaalgedrag
  • Doelgroep
  • Omzet van het bedrijf (bij zakelijke creditcards)

Hoogte van het inkomen

Bij de meeste creditcards heb je maandelijks een netto inkomen nodig van minstens 1.150 euro of een bruto inkomen van 23.000 euro per jaar. Over het algemeen geldt: Hoe hoger iemands besteedbaar inkomen, hoe groter het bestedingslimiet mag zijn.

Omzet van het bedrijf

Bedrijven kunnen een zakelijke creditcard aanvragen, waarbij de omzet bepalend is voor de hoogte van het bestedingslimiet.

Als meerdere werknemers betalingen met de creditcard moeten doen, wordt het limiet verdeeld over deze werknemers. De werkgever bepaalt uiteindelijk wie welk bestedingslimiet krijgt.

Betaalgedrag van creditcardschuld

De creditcarduitgever houdt bij of jij als kaarthouder op tijd terugbetaald en hoe vaak er gespreid wordt betaald. Daarnaast hebben zij toegang tot de BKR-gegevens van de kaarthouders.

Bij regelmatig laattijdig terugbetalen of bij meerdere schulden mogen zij er zelfs voor kiezen om bijvoorbeeld het bestedingslimiet te verlagen. Bij wanbetaling is blokkeren van de creditcard mogelijk.

Doelgroep

Zoals eerder aangegeven, geldt er voor studenten weer een ander standaard bestedingslimiet als voor mensen met een vaste baan. Ook ZZP-ers krijgen, met name in het startjaar van hun bedrijf, lagere limieten dan mensen in loondienst.

Hoe kan ik het bestedingslimiet (tijdelijk) verhogen of verlagen?

Heb je meer bestedingsruimte nodig? Meestal kan je online via de website of bank app de bestedingsruimte van creditcards verhogen. Dit doe je zo:

  1. Log in op de beveiligde persoonlijke omgeving van jouw bank of financiële instelling.
  2. In het menu zoek je op ‘creditcard’ en vervolgens op ‘limiet verhogen’ of ‘limiet wijzigen’.

Lukt dit niet, probeer dan onderstaande stappen:

  1. Je gaat contact opnemen met jouw bank of financiële instelling.
  2. Geen aan dat je het bestedingslimiet wil verhogen.
  3. Je creditcardaanbieder doet een BKR-toetsing en verhoogd zo mogelijk het limiet.

Heb je je maximale bestedingsruimte bereikt? Dan kan je wellicht een tweede creditcard aanvragen!

Met de BKR-toetsing kijkt de uitgever naar eventuele schulden. Hij wil zekerheid dat jij de geleende bedragen terug kunt betalen. Het kan hierdoor tot twee weken duren voor de verhoging van jouw nieuwe limiet echt ingaat.

Blijkt uit de toetsing dat jij meerdere schulden hebt staan, dan kan het zijn dat je juist een verlaging van de bestedingsruimte krijgt of wordt jouw kaart geblokkeerd.

Verlagen

Jouw bestedingslimiet verlagen kan handig zijn om uitstaande bedragen niet te ver op te laten lopen. Je kan hiervoor meestal een online verzoek doen via de website of bank app, net als bij het verhogen van je limiet.

Als je jouw limiet wil verlagen tot onder het standaardlimiet, dan moet je soms contact opnemen met de klantenservice van de creditcarduitgever.

Kort samengevat

Het bestedingslimiet is het maximale bedrag dat een kaarthouder per periode mag uitgeven met de creditcard. Eind van de maand wordt dit openstaande bedrag terugbetaald aan de aanbieder.

De hoogte van de bestedingsruimte wordt bepaald aan de hand van jouw inkomen, betaalgedrag, doelgroep en de omzet (omzet enkel bij zakelijke creditcards). Een verzoek doen tot verhoging of verlaging van jouw limiet kan vaak eenvoudig online via de website of bank app. Wel wordt er na een verzoek altijd gekeken naar jouw financiële situatie en eventuele schulden.

Wil je een (zakelijke) creditcard die past bij al jouw wensen en eisen?  Vergelijk creditcards en begin gelijk met een creditcard aanvragen!

Veelgestelde vragen

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken. Wellicht zit jij aan het maximaal mogelijke bestedingslimiet voor jouw type kaart of is jouw financiële situatie op dit moment niet toereikend.

Dit wisselt per creditcardaanbieder en type kaart. Het gemiddelde ligt op 1.000 euro per dag, maar hoe luxer de kaart, hoe meer geld je kan opnemen.

Je kan meestal online een verzoek indienen hiervoor in de beveiligde persoonlijke omgeving van jouw bank of financiële instelling. Zoek onder ‘creditcard’ en dan onder ‘limiet verhogen’ of ‘limiet wijzigen’. Lukt dit niet, dan kan je contact opnemen met de klantenservice.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie