Hoe oud moet je zijn om een creditcard aan te kunnen vragen?

op basis van 3 beoordelingen

Wil je meer weten over de minimale en maximale leeftijd voor een creditcard? Lees dan snel verder!

persoon die creditcard in de lucht houdt
|

Ben je minimaal 18 jaar, dan kan je zelf een creditcard aanvragen op jouw eigen naam, mits je aan de inkomenseis voldoet. Ben je minderjarig, dan is het in sommige gevallen mogelijk dat jouw ouders een tweede kaart aanvragen voor jou.

De minimale en maximale leeftijd van een creditcardhouder

De minimale leeftijd waarop je zelf een creditcard kan aanvragen is 18 jaar, als minderjarige is dit niet mogelijk. Als ouder zijnde is vaak wel mogelijk om, als je in het bezig bent van een creditcard, een extra creditcard aan te vragen voor jouw kind. In sommige gevallen is dit zelfs mogelijk voor kinderen vanaf 16 jaar.

Let op: Je komt in aanmerking voor een creditcard als je minimaal 18 jaar bent én voldoende inkomen te besteden hebt. Deze grens ligt rond de € 1.150 euro netto per maand, na aftrek van langlopende schulden. Voor de aanvraag wordt een inkomens- en BKR-toetsing gedaan.

Er is geen maximale leeftijd verbonden aan het hebben van een normale creditcard. Wel kunnen er leeftijdsgebonden restricties opgelegd worden. Bij een studenten- of jongerencreditcard geldt er wel een maximumleeftijd, namelijk 25 jaar.

Je komt in aanmerking voor een creditcard als je minimaal 18 jaar bent én voldoende inkomen te besteden hebt. Deze grens ligt rond de € 1.150 euro netto per maand, na aftrek van langlopende schulden. Voor de aanvraag wordt een inkomens- en BKR-toetsing gedaan.

Iris Kooi

Leeftijdsgebonden restricties

Iemand die met pensioen is kan nog steeds een nieuwe creditcard aanvragen, mits diegene voldoet aan de inkomenseisen die er gesteld worden. Wel worden er door een aantal grote en kleine creditcardmaatschappijen restricties opgelegd aan kaarthouders boven de 75 jaar.

Zo wordt er door creditcardmaatschappij ICS Cards geëist dat ouderen een uitstaand saldo maandelijks volledig terugbetalen. Gespreid betalen is boven de 75 jaar niet meer mogelijk. ICS Cards is Nederlands grootste creditcardmaatschappij en geeft kaarten uit als de Visa World Card en de Mastercard Classic.

Deze restrictie geldt enkel voor de normale creditcard, met een prepaid creditcard heeft de kaarthouder hier geen last van. De uitgever loopt met een prepaid card namelijk geen risico, omdat de houder geen schuld kan opbouwen. Hij kan enkel geld uitgeven wat hij zelf op de creditcard heeft gestort.

Ik ben te jong, maar ik wil toch een creditcard gebruiken

Het aanvragen van een creditcard is onder de 18 jaar niet mogelijk, maar er is een optie om toch een creditcard te kunnen bemachtigen.

Een creditcard (uit)lenen is niet toegestaan!

Een creditcard is persoonsgebonden en het is tegen de voorwaarden van het reglement om je pincode met iemand anders te delen. Jouw creditcard uitlenen is dus niet toegestaan. Doe je dit wel en krijgt de lener te maken met schade, verlies of diefstal, dan ben je niet verzekerd en is de verstrekker niet aansprakelijk voor de financiële gevolgen.

Een tweede creditcard aanvragen voor je kind

Bij de meeste creditcards is het mogelijk om een extra betaalpas aan te vragen voor gezinsleden. Vaak geldt hiervoor ook een minimale leeftijd van 18 jaar, maar bij sommige aanbieder mag je al een tweede kaart aanvragen voor kinderen vanaf 16 jaar.

Als hoofdkaarthouder staan beide creditcards op jouw naam. Je blijft hiermee verantwoordelijk voor alle uitgaven en houdt hier ook overzicht over.

De twee creditcards delen samen het krediet van de eerste kaart. Is dit € 1.000 euro en geeft jouw kind € 200 euro uit, dan houden jullie samen nog € 800 euro bestedingslimiet over.

Er zitten vaak extra kosten verbonden aan het hebben van een extra creditcard. Er zijn echter ook aanbieders waarbij een tweede kaart gratis is, zoals bij American Express.

Kort samengevat

Een eigen creditcard aanvragen is mogelijk vanaf 18 jaar. Er geldt geen maximum leeftijd, zolang de financiële situatie toereikend is. Wel kunnen leeftijdsgebonden restricties opgelegd worden vanaf een bepaalde leeftijd.

Ben je minderjarig en wil je toch een creditcard gebruiken, dan is het bij sommige aanbieders mogelijk dat ouders een tweede creditcard aanvragen voor kinderen van 16 jaar en ouder. De ouders blijven aansprakelijk voor alle uitgaven.

Lees via het volgende artikel meer over hoe lang het aanvragen van een creditcard duurt.

Iris Kooi

Ben je oud genoeg en wil je een eigen creditcard aanvragen? Vergelijk dan direct alle creditcards en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Nee, dit is wettelijk verboden. Tijdens het uitlenen ben je niet verzekerd voor verlies, schade of diefstal van de creditcard. Daarentegen kan je ervoor kiezen om een extra betaalpas aan te vragen voor gezinsleden bij je creditcarduitgever. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

Om je eigen creditcard aan te kunnen vragen moet je minimaal 18 jaar zijn.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie