Ik heb geen of een laag inkomen, kan ik dan toch een creditcard krijgen?

Een gewone creditcard zonder inkomen of met een laag netto inkomen aanvragen is niet mogelijk. Heb je toch een creditcard nodig, dan zijn er gelukkig verschillende alternatieven op de markt.

Wil je weten wat er precies mogelijk is? Lees dan snel verder!

Hoeveel inkomen heb je nodig om een creditcard aan te vragen?

Bij het aanvragen van een creditcard kijkt de creditcardmaatschappij eerst naar jouw financiële situatie door middel van een inkomenstoets en BKR toetsing. Er wordt daarbij gekeken naar een aantal dingen:

  • Heb je een vast inkomen?
  • Zijn er schulden?
  • Zijn er lopende betalingsverplichtingen?
  • Zijn er betalingsproblemen (geweest)?

Let op: Heb je een negatieve BKR registratie, wat inhoudt dat er betalingsachterstanden of -problemen zijn, dan wordt de aanvraag voor een reguliere creditcard afgewezen.

Aan de hand hiervan wordt een schatting gemaakt van jouw maandelijkse besteedbaar inkomen. Over het algemeen wordt er een minimum inkomen van € 1.150 euro netto per maand gehanteerd voor de aanvraag van een creditcard.

Hoe kan je toch een creditcard zonder inkomen aanvragen?

Prepaid creditcards

Prepaid kaarten zijn een populair alternatief voor reguliere creditcards en de werking is vrijwel gelijk. Bij de aanvraag wordt niet gekeken naar jouw financiële situatie, omdat de creditcardmaatschappijen zelf geen enkel risico lopen. De prepaid creditcard kan dus door iedereen, vanaf 18 jaar, worden aangevraagd!

De jaarlijkse kosten van prepaid creditkaarten zijn meestal laag of zelfs gratis en er één aanvragen kan inmiddels bij bijna elke creditcardaanbieder. De werking van de prepaid creditcard is eenvoudig: Je stort op voorhand een bepaald bedrag op de kaart en zolang dat saldo toereikend is kan je offline- en online aankopen doen of het geld weer opnemen. Rood staan is daarom niet mogelijk.

Een nadeel is dat de prepaid creditcard niet overal wordt geaccepteerd, zoals bij het huren van een auto of bij het boeken van hotels. Daarnaast heeft een prepaid creditcard geen aankoopverzekering, welke een normale creditcard wel heeft.

Studenten creditcards

Studenten die studiefinanciering ontvangen, komen in aanmerking om een studenten creditcard aan te vragen. De studiefinanciering wordt dan gezien als vast inkomen. Het kredietlimiet van de kaart is maximaal € 1.000 euro en is daarmee meestal lager dan bij normale creditcards.

Er wordt bij aanvraag wel een inkomenstoets en BKR-toetsing gedaan. Er is minder inkomen vereist, maar met een BKR notering wordt de aanvraag mogelijk toch afgewezen.

Creditcards met hulp van derden

Een reguliere creditcard aanvragen zonder inkomen is soms mogelijk, op voorwaarde dat iemand garant voor je wil staan. Daarnaast bestaat er ook een zogenoemde partnercard, waarbij een familielid of vriend een extra kaart aan kan vragen voor jou. Niet bij elke creditcardaanbieder is dit echter mogelijk.

Creditcards met een waarborgsom

In sommige gevallen geven aanbieders creditcards uit die gedekt worden door een waarborgsom. Het bestedingslimiet is dan vaak gelijk aan die waarborgsom, waardoor de creditcard eenzelfde werking heeft als een prepaid creditcard.

De waarborgsom kan de bankrekening zijn, maar ook bijvoorbeeld bepaalde bezittingen of onroerend goed.

Kort samengevat

Een creditcard aanvragen met een laag inkomen of zonder vast inkomen is niet mogelijk, maar er zijn verschillende alternatieven om toch een creditcard te kunnen gebruiken.

Het meest populaire alternatief zijn prepaid creditcards, waarbij je eerst eigen geld op de kaart stort en alleen dat geld kan uitgeven. Daarnaast kunnen studenten met studiefinanciering een studenten creditcard aanvragen en is het in sommige gevallen mogelijk om een reguliere creditcard aan te vragen met hulp van de bank of van derden.

Wil je een prepaid card of een andere creditcard aanvragen? Vergelijk dan direct alle creditcards op onze website en vraag er snel een eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Kan je met een uitkering een creditcard aanvragen?

Een gewone creditcard aanvragen is met een uitkering niet mogelijk. Er zijn verschillende alternatieven, zoals de populaire prepaid card.

Wat zijn de eisen voor een creditcard?

Voor de aanvraag geldt een minimum inkomen van € 1.150 euro netto. Daarnaast mag je geen negatieve BKR registratie hebben.

Kan ik met een laag inkomen toch een creditcard krijgen?

Een gewone kredietkaart aanvragen is met een laag inkomen vaak niet mogelijk. Er zijn verschillende alternatieven, zoals de populaire prepaid card.