Let op: Per 1 juli 2023 geeft Mastercard geen nieuwe Maestro-betaalpassen meer uit. Daarom zijn alle nieuwe betaalpassen voortaan standaard Mastercard in plaats van Maestro. De nieuwe Mastercard heeft dezelfde functionaliteiten als de Maestro-betaalpas en wordt wereldwijd beter geaccepteerd.
Wil je precies weten waar je aan toe bent na 1 juli 2023? In dit artikel vind je alles over de voor- en nadelen en wat er gaat veranderen voor je!
Wat is het verschil tussen de Maestro card en Mastercard?
Waar Maestro betaalpassen met name populair zijn in Europese landen, is het Mastercard-netwerk twee keer zo groot en wereldwijd geaccepteerd. In winkels buiten de eurolanden heb je een grote kans dat jouw Maestro betaalpas niet geaccepteerd wordt.
Ook online transacties in buitenlandse webwinkels worden vaak niet ondersteund door Maestro, omdat deze van origine ontwikkeld zijn om fysieke betalingen mee te doen. Hij is dan ook niet geschikt voor onze e-commerce.
Maestro heeft enkel debit cards in de omloop, terwijl Mastercard meerdere typen betaalkaarten heeft. Zowel prepaid-, credit- en debit card kan je aanvragen via Mastercard.
Een voordeel van Maestro is wel dat de kaart veiliger is voor consumenten, er kan (nog) moeilijker online fraude mee worden gepleegd. Echter wordt de beveiliging van zowel Visa als Mastercard steeds beter.
Waarom verdwijnt Maestro?
Maestro kaarten zijn in de jaren 90 ontwikkeld door de creditcardaanbieder Maestro tijdens de opkomst van het internet. Natuurlijk stond daarbij het betalen in de fysieke winkel centraal, in plaats van online betalen.
Tijdens de pandemie is duidelijk geworden dat Maestro niet kan voldoen aan onze behoeftes omtrent online winkelen en bijvoorbeeld in-app aankopen. Daarom is het voor Mastercard voordeliger geworden om zich te gaan richten op één kaartnetwerk. Mastercard stelt:
“Terwijl de wereld snel blijft overstappen van fysiek naar digitaal, waarbij de behoeften en het gedrag van de consument verandert, is het ons doel om mensen een gemakkelijke en veilige manier van winkelen te bieden.”
Naar aanleiding van het besluit van Mastercard heeft ook Visa besloten om te stoppen met V Pay, welke vergelijkbaar is met Maestro.
Wat zijn de gevolgen voor de consument en ondernemer?
Voordelen consumenten
Consumenten zullen weinig merken van de veranderingen. Ze krijgen een nieuwe betaalpas, de debit Mastercard, die hetzelfde werkt als de oude pinpas. Verder hoeven ze weinig te doen, de banken en ondernemers zijn voor de overige zaken verantwoordelijk.
Voor de meeste consumenten bieden de nieuwe betaalpassen alleen maar voordelen, omdat ze kunnen profiteren van nieuwe functies die beter aansluiten op hun hedendaagse behoeftes en verwachtingen.
Zo heeft Mastercard wereldwijde acceptatie, zowel online als offline, en is de kaart helemaal ingesteld op e-commerce.
Nadelen consumenten
Zoals hierboven vermeld, zullen de meeste consumenten enkel voordelen ervaren van de nieuwe debetkaart.
Wel maken oplichters vaak gebruik van nieuwe ontwikkelingen. Let dus goed op phishing of andere vormen van fraude. Een bank zal nooit een e-mail of sms sturen, zonder dit eerst te verkondigen.
Voordelen ondernemers
Voor ondernemers wordt het eenvoudiger om pinbetalingen te accepteren van buitenlandse klanten of van Nederlandse klanten met betaalpassen van een buitenlandse bank. N26 en Revolut zijn voorbeelden van banken die nu slecht geaccepteerd worden in Nederland.
Er komt ook meer flexibiliteit en keuze in het doen van online betalingen, wat voordelig kan zijn voor ondernemers die online zakendoen. Ook via banken die geen iDeal ondersteunen, kan er straks door de consument betaald worden.
Nadelen ondernemers
Het probleem is dat veel pinautomaten en acceptatiecontracten in Nederland speciaal gericht zijn op debit cards van Maestro en V Pay.
Dat betekent dat ondernemers vaak geen Mastercard of Visa kunnen accepteren op hun pinautomaat. Deze moet, vaak via een software-update, worden aangepast en dit is voor de ondernemer extra regelwerk.
Daarnaast betalen winkeliers vaak een vast bedrag van maximaal € 0,25 euro per Maestro pintransactie, terwijl dit bij een creditcard zomaar 2,5% kan van het aankoopbedrag kan zijn. Dit kost de ondernemer op termijn dus veel geld.
Wat gaat er precies veranderen vanaf 1 juli 2023?
Belangrijk om te weten is dat je na 1 juli 2023 nog gewoon met Maestro kaarten kan betalen. Ze blijven werken tot hun vervaldatum (uiterlijk 2027) en je hoeft zelf geen directe actie te ondernemen.
Kort samengevat
Vanaf 1 juli 2023 stoppen Mastercard en Visa met het uitgeven van V Pay- en Maestro debit cards. In plaats daarvan worden er voortaan debit Mastercards uitgegeven. Wel kan er nog met Maestro kaarten betaald worden na deze datum.
Een logische keuze, gezien onze veranderende betaalomgeving die steeds meer van het fysieke betalen naar het digitale betalen gaat. Maestro is niet gemaakt voor deze online- en digitale wereld.
Consumenten hoeven zelf geen directe actie te ondernemen, deze verantwoordelijkheid ligt bij de banken en ondernemers. Er zitten voor zowel consument als ondernemer voor- en nadelen aan deze transitie, al zal de consument met name de voordelen ervaren.
Debetkaarten worden daarmee de meest voorkomende betaalkaarten in de eurolanden vanaf juli 2023. Wil je niet wachten en alvast een debetkaart aanvragen? Vergelijk creditcards direct en eenvoudig met elkaar!
Veelgestelde vragen
Het grote verschil zit hem in de acceptatiegraad. Mastercard wordt wereldwijd gedekt, terwijl Maestro met name in Europese landen kan worden gebruikt.
Ook online betalen is lastiger met Maestro, met name in buitenlandse webwinkels.
Tijdens de pandemie is duidelijk geworden dat onze wereld in een snelle transitie zit van fysiek naar digitaal. Maestro is opgericht in de tijd dat internet nog niet bestond, waardoor online aankopen en e-commerce vaak niet worden ondersteund.
Mastercard heeft daarom besloten om zich nog maar op één kaartennetwerk te richten en om Maestro dus te laten vallen.
Op zoek naar een creditcard?
Op creditcardvergelijken.nl vergelijk je meer dan 80 creditcards met elkaar op de beste voorwaarden, prijs en vele extra’s.