Waarom is mijn creditcard aanvraag afgewezen?

op basis van 0 beoordelingen

Een aanvraag indienen voor een creditcard geeft nooit garantie dat je er daadwerkelijk één krijgt. Er zijn tal van redenen waarom je een afwijzing kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een te laag inkomen of een te hoge schuld.

|

Waarom wordt een aanvraag voor een creditcard afgewezen?

Als je een creditcard aanvraagt, dan is het niet vanzelfsprekend dat dat je er ook één krijgt. De creditcarduitgever mag jouw verzoek afwijzen. Jaarlijks gebeurt dit bij zo’n 100.000 aanvragers van Nederlands grootste uitgever ICS.

Elke creditcarduitgever gebruikt zijn eigen scoringsmodel. Hiermee beoordelen ze de financiële situatie van de aanvrager en het risico dat deze aanvrager de toekomstige creditcardschulden niet kan terugbetalen. Echter is niet model niet altijd duidelijk voor de klant. Bij ICS wordt meer dan de helft van de verzoeken daarom zonder duidelijke reden geweigerd.

Creditcardvoorwaarden

Per uitgever kunnen de aanvraagvoorwaarden dus verschillen. Maar dit geldt ook voor verschillende type creditcards. Zo gelden er voor het aanvragen van een prepaid creditcard weer andere voorwaarden als voor een reguliere kaart.

In principe worden er voor het aanvragen van een reguliere creditcard de volgende basisvoorwaarden gehanteerd:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt een Nederlands woonadres.
  • Je hebt een maandelijks inkomen van minimaal 1.150 euro netto. Dit is na aftrek van de woonlasten en mag niet afkomstig zijn van een (WW-)uitkering.
  • Je hebt geen negatieve BKR-registratie en dus betalingsachterstanden op leningen of schuld. Let op: Deze registratie blijft tot wel vijf jaar staan, ook als jij jouw achterstand(en) hebt ingehaald).

Heb je een positieve BKR-registratie, dan kan je meestal probleemloos een creditcard aanvragen. Dit is het geval bij alle lopende leningen of schuld, in welke grootte dan ook.

Wat kan je doen als een creditcard aanvraag is afgewezen?

Er zijn meerdere dingen die je kan doen als jij een afwijzing krijgt van de creditcarduitgever. Hieronder volgen de belangrijkste.

1. Zorg voor meer inkomen

Een bijverdienste of paar uur extra werk kan er wellicht voor zorgen dat je wel aan de inkomenseisen voldoet. Het is wel belangrijk dat je kan aantonen dat je structureel meer inkomen krijgt, bijvoorbeeld door middel van een jaarinkomen. Er wordt daarom aangeraden om zes tot twaalf maanden te wachten met het indienen van een (nieuw) verzoek.

Een tip: Neem contact op met meerdere creditcarduitgevers en bepaal bij welke de inkomenseis het laagste is. Dit kan per creditcard en uitgever verschillen.

2. Los jouw schuld en betalingsachterstanden af.

Werk als eerste jouw betalingsachterstand(en) zo snel mogelijk weg. Deze kunnen tot wel vijf jaar in het BKR-register blijven staan. Los vervolgens zo snel mogelijk jouw schuld af, waar mogelijk. De kortlopende schulden hebben daarbij prioriteit.

Alle creditcarduitgevers kijken naar de verhouding tussen jouw inkomen en de hoeveelheid schulden. Dit wordt ook wel de DTI (Debt-To-Income) verhouding genoemd. Er wordt aangeraden om dit onder de 36% te brengen en te houden, zodat jouw maandelijkse kosten (zoals hypotheek en verzekeringen) maximaal 36% van jouw inkomsten bedragen.

3. Laat een familielid een extra kaart aanvragen

Bij veel uitgevers kan er door een partner of ander familielid een extra kaart aan worden gevraagd. Meestal betaal je hier (per maand) extra voor, maar het kan in sommige gevallen ook gratis, bijvoorbeeld bij de Visa World Card Gold.

Jullie delen hierbij de al bestaande bestedingsruimte en de creditcard blijft op naam staan van jouw partner of familielid. Het voordeel is wel dat je niet aan extra factoren hoeft te voldoen, zoals een hoger inkomen.

4. Laat een derde persoon borg voor je staan

Weigeren creditcarduitgevers jouw aanvraag, bijvoorbeeld om een te laag inkomen, dan kan een derde persoon met voldoende inkomen borg voor jou staan. Deze persoon moet hiervoor enkel zijn handtekening te zetten, waarna jij de geautoriseerde kaarthouder wordt van de creditcard. De kaart komt in de meeste gevallen ook gewoon op jouw naam te staan.

Vaak staan ouders borg voor hun minderjarige kind, zodat deze toch een creditcard krijgt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als ze gaan studeren in het buitenland. Om dit te regelen moet je contact opnemen met de creditcardmaatschappij.

5. Vraag een prepaid- of studentencreditcard aan

Het populairste alternatief op de reguliere kaart is de prepaid creditcard. Bij de aanvraag hiervan gelden geen inkomenseisen en wordt er geen BKR-toetsing gedaan. Op de prepaid kaart moet je namelijk eerst zelf geld storten, voordat je hem kan gebruiken. Rood staan is daardoor niet mogelijk. De werking is verder (bijna) gelijk aan die van de reguliere creditcard.

Let bij de aanvraag wel altijd goed op de kleine lettertjes. Uitgevers van prepaid creditcards willen nog wel eens extra kosten rekenen voor hele gangbare zaken. Dat is natuurlijk zonde.

Naast de prepaid kaart is de debitcard ook een goede oplossing. Deze werken vaak via Mastercard of Visa en er zit standaard een betaalrekening aan de kaart gekoppeld. Meer weten over de debitcard? Lees dan ons artikel: ‘Debit card aanvragen, hoe werkt het?

Als laatste optie is er een speciale studenten creditcard, welke door een klein aantal banken voor uitgegeven. Deze kan je aanvragen als je tussen de 18 en 25 jaar oud bent en ingeschreven staat bij een hogeschool of universiteit. De aanvraageisen zijn bij deze kaart lager, maar daarbij krijg je ook een lagere bestedingsruimte.

Op zoek naar een (prepaid) creditcard?

Ben je overtuigd van de alternatieven en wil je een (prepaid) creditcard aanvragen? Vergelijk dan direct alle creditcards op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je kan bijvoorbeeld geen creditcard aanvragen als jouw inkomen te laag is of als je negatief BKR-geregistreerd staat.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je kan bijvoorbeeld geen creditcard aanvragen als jouw inkomen te laag is of als je negatief BKR-geregistreerd staat.

0 reacties

Plaats een reactie