Hoe werkt eigen risico verzekering bij autohuur?

op basis van 0 beoordelingen

Voor het huren van een auto kun je vaak niet zonder een creditcard terecht. Het gehuurde voertuig is normaal gesproken in ieder geval verzekerd tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Als het echt goed geregeld is, heb je ook nog een aanvullende verzekering en is de auto ook verzekerd tegen beschadigingen (casco dekking). Hoe is het geregeld met het eigen risico?

persoon met eigen risico verzekering autohuur
|

De vaak verplichte WA aansprakelijkheid (liability insurance supplement) is meestal wel goed geregeld. Helaas kunnen we dat niet zeggen van het verzekeren van de auto zelf tegen beschadigingen. Als huurder ben jij verantwoordelijk voor beschadigingen ontstaan tijdens de huurperiode. Let hier goed op bij het huren van een auto. Verhuurders rekenen vaak een hoog bij schade.

Eigen risico bij auto huren

Een auto huren komt met een ruime verzekering voor veroorzaakte schade aan anderen en voor schade aan de gehuurde auto. Het lijkt dus goed geregeld maar in de voorwaarden staat dat je een eigen risico hebt van €500. Tijdens je vakantie heb je geen zin om de vaak Engelstalige voorwaarden door te lezen, dus je neemt de auto gewoon mee. Je veroorzaakt een schade en het verhuurbedrijf rekent jou het eigen risico. Je komt er bij schade pas achter dat het niet goed geregeld is.

Tip: In Nederland kan je al een huurauto reserveren. Op deze manier kun je goed bekijken hoe de huurauto verzekerd is en kun je nog een creditcard uitzoeken die het beste bij jou en bij jouw vakantie past.

De creditcard is je borg

Jouw creditcard biedt een handige manier van betalen, maar de voordelen zijn groter dan dat alleen. Verhuurders eisen meestal een creditcard omdat de creditcard in de plaats van een borgstelling komt. Of dit inderdaad het geval is, blijkt uit de voorwaarden die je overhandigd krijgt van de verhuurder.

Eigen risico verzekering autohuur met je creditcard

Wees kritisch bij het kiezen van een creditcard, want er zijn creditcards met een autohuurverzekering. Als je eigen risico moet betalen, betaalt de creditcard maatschappij dat voor je. Voor een gehuurde auto of camper kan het eigen risico hoog oplopen. Een creditcard die het risico dekt kan een groot verschil maken.

Voor een auto kan het eigen risico met gemak €500 bedragen en bij een camper zelfs €1.000. Het maximum bedrag verschilt per verhuurder.

Hoe goed is de huurauto verzekerd?

De verzekering wordt ook wel de collision damage waiver (cdw) genoemd, maar let op. Je kunt een cdw beperkt hebben. Met een cdw aangevuld kun je zorgen voor een ruimere dekking. Dit kan bij de verhuurder.

Aanvullende verzekering autohuur

Creditcard met een auto

Optioneel kun je kiezen voor een ruimere verzekering voor extra dekking. Je kunt bijvoorbeeld een personal accident insurance of een additional liability insurance meeverzekeren. De eerste is een ongevallen inzittendenverzekering. De verzekering keert uit bij letsel van de inzittenden of als de bezittingen van de inzittenden beschadigd zijn geraakt door een ongeval. De tweede is een aanvullende verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid

Je creditcard kan ook gelijk jouw reisverzekering zijn. Hierin is bijvoorbeeld jouw bagage verzekerd en ook de medische hulp in het buitenland.

Betaal de huur met de creditcard

Met de juiste creditcard heb je een dekking voor bijvoorbeeld het eigen risico. Een voorwaarde is wel dat je de autohuur betaalt met je creditcard. Door deze betaling gaat de autohuurverzekering ook in, als deze tenminste beschikbaar is met jouw creditcard. Heb je deze dekking niet? Maak een vergelijking en kies een creditcard die deze extra service wel biedt.

Met bijvoorbeeld Visa autohuurverzekering heb je het goed geregeld. Of nog beter, met de Visa Gold card. Met een doorlopende huurautoverzekering ga je goed verzekerd op reis.

Veel gebruikte termen bij autoverhuur:

  • collision damage waiver – De dekking in de standaardverzekering kan beperkt zijn. De maximale vergoeding verhoog je met deze dekking.
  • personal effects coverage – De vervoerde spullen in de auto kun je met deze aanvullende verzekering goed afdekken. De dekking wordt vaak personal effects protection genoemd.
  • loss damage waiver – Dit is de diefstaldekking voor de gehuurde auto.
  • carefree personal protection – Aanvullende dekking gericht op medische hulp
  • third party insurance – De verzekering voor de wettelijke aansprakelijkheid.
Over Mike van den Broek

Mike heeft een passie voor de financiële sector en is gek op het zelf uitvogelen van alle ins en outs van deze wereld van creditcards. Door jarenlang gebruik te maken van creditcards merkte hij dat je met wat praktische kennis veel meer voordeel uit een creditcard kunt halen. 

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Hoe kan ik mijn creditcard opzeggen?
persoon die creditcard wilt opzeggen

Hoe kan ik mijn creditcard opzeggen?

Mike van den Broek
Kan ik een hotel boeken zonder creditcard?

Kan ik een hotel boeken zonder creditcard?

Mike van den Broek
Hoe werkt een creditcard annuleringsverzekering?

Hoe werkt een creditcard annuleringsverzekering?

Mike van den Broek
0 reacties

Plaats een reactie