Hoe werkt een creditcard annuleringsverzekering?

op basis van 0 beoordelingen

Heb je een doorlopende reisverzekering? Mogelijk ben je dubbel verzekerd, want in je creditcard kan al een aanvullende reisverzekering zitten, inclusief een annuleringsdekking. Een losse reisverzekering heb je dan niet nodig. Wat mag je verwachten van de annuleringsverzekering in jouw creditcard?

|

Tijdens een buitenlandse reis moet je goed verzekerd zijn. Dat regel je met een (doorlopende) reisverzekering. Als je pech hebt moet je de reis annuleren, en ben je de reissom of de aanbetaling kwijt. Dat voorkom je met de annuleringsverzekering. De duurdere creditcards bieden je alles in één dekking. Door eerst te vergelijken hoef je niet te kiezen voor een dure creditcard. Ook de betere en goedkopere creditcards hebben aanvullende reisverzekeringen.

Wanneer krijg je een uitkering uit de annuleringsverzekering?

De meeste mensen kennen de aankoopverzekering van hun creditcardmaatschappij, maar de service gaat bij sommige maatschappijen verder dan dat. In de duurdere creditcards zit ook een vergoeding van de kosten als je reis niet door kan gaan. De dekking geldt ook voor andere gezinsleden, tenminste als je de juiste creditcard hebt. Heeft jouw vlucht vertraging? Ook dan kun je recht hebben op een vergoeding van de kosten. Zo maak je het reizen prettiger en heb je je zaken beter geregeld.

Betaal je vakantie met de creditcard

Een voorwaarde voor de annuleringsdekking kan zijn dat je de vakantie betaald hebt met de creditcard. Let hier goed op want het kan het verschil maken tussen wel of niet de kosten van het annuleren vergoed krijgen.

Welke dekking biedt de reisverzekering in de creditcard?

Naast de annuleringsdekking biedt bijvoorbeeld de Mastercard black andere nuttige dekkingen tijdens de vakantie. Het gaat om de volgende dekkingen die je ook krijgt in een losse reisverzekering:

 • Geneeskundige kosten (medische kosten)
 • Uitkering bij overlijden en blijvende invaliditeit na een ongeval
 • Repatriëring
 • Diefstal en verlies van je bagage
 • Hulpverlening bij noodsituaties
 • Vergoeding van telecommunicatiekosten in geval van nood

Is de dekking van je huidige reisverzekering identiek? Overweeg het opzeggen van je doorlopende reisverzekering bij jouw verzekeraar. Kijk wel kritisch naar je creditcard, want bijvoorbeeld de Mastercard classic biedt deze dekking niet.

Controleer de dekking vóór je op vakantie gaat

Het feit dat er een reisverzekering met annuleringsdekking in je creditcard zit, wil nog niet zeggen dat je ook goed verzekerd bent. Controleer dit voordat je op vakantie gaat. Als je op wintersport gaat, controleer dan of je reisverzekering ook dekking biedt voor wintersportvakanties. Of je gaat bijvoorbeeld paragliden of diepzeeduiken. Deze gevaarlijke sporten of activiteiten zijn niet altijd standaard meeverzekerd.

Controleer ook of de geneeskundige kosten goed verzekerd zijn tijdens jouw vakantie. Een beperkte dekking kan hoge kosten tot gevolg hebben, die je vervolgens deels zelf moet betalen. Dit voorkom je met een ruime dekking in je zorgverzekering of met een aanvullende dekking in je reisverzekering.

Waarom is een creditcard altijd verstandig tijdens een vakantie:

 • Eenvoudig reizen met het openbaar vervoer
 • Aankopen betaald met je creditcard zijn verzekerd
 • Voor het boeken van een huurauto is een creditcard vrijwel altijd nodig
 • Eenvoudig betalen
 • Altijd extra geld achter de hand

Biedt jouw creditcard niet een volwaardige dekking voor je reis en bij het annuleren? Blijf dan niet bij je huidige creditcardmaatschappij en kijk eens bij andere kaarten voor een betere service. Mogelijk kun je de gewenste dekking en service krijgen tegen ook nog eens lagere kosten.

Veelgestelde vragen

Er zijn creditcards inclusief een annuleringsverzekering, maar zeker niet alle creditcards bieden deze extra service. Door het vergelijken kun je de betere creditcards uitzoeken en afsluiten. Je moet de reis wel betalen met je creditcard, anders geldt de annuleringsdekking niet.

Er zijn meerdere creditcards die deze aanvullende reisverzekering met annulering bieden. Het gaat bijvoorbeeld om de Visa World Card en de Mastercard Classic. Maar kies een creditcard niet speciaal voor deze annuleringsverzekering. Ga juist vergelijken en kies de kaart die het beste bij jou past en die de juiste dekking biedt.

De meeste aankopen zijn verzekerd voor een periode tot wel 180 dagen na aankoop. Met de betere creditcards heb je ook een reisverzekering en een annuleringsverzekering. Je kunt zelfs verzekerd zijn bij vertragingen als je op vakantie gaat. Wordt je bagage gestolen tijdens de vakantie? Je creditcard kan dekking bieden.

Over Mike van den Broek

Mike heeft een passie voor de financiële sector en is gek op het zelf uitvogelen van alle ins en outs van deze wereld van creditcards. Door jarenlang gebruik te maken van creditcards merkte hij dat je met wat praktische kennis veel meer voordeel uit een creditcard kunt halen. 

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Hoe kan ik mijn creditcard opzeggen?
persoon die creditcard wilt opzeggen

Hoe kan ik mijn creditcard opzeggen?

Mike van den Broek
Kan ik een hotel boeken zonder creditcard?

Kan ik een hotel boeken zonder creditcard?

Mike van den Broek
Creditcard reisverzekering
vliegtuig in creditcard

Creditcard reisverzekering

Mike van den Broek
0 reacties

Plaats een reactie