Kan ik met mijn creditcard betalen en geld opnemen in het buitenland?

op basis van 0 beoordelingen

Om kort te zijn: Ja, dat kan. Creditcardmaatschappijen hebben een wereldwijde dekking en de meeste bedrijven in het buitenland accepteren een creditcard als betaalmiddel.

Wil je weten waar je rekening mee moet houden als je met jouw creditcard naar het buitenland gaat? Lees dan snel verder!

creditcard in het buitenland
|

Kan je met je creditcard wereldwijd betalen?

Creditcards worden tegenwoordig in de meeste landen geaccepteerd als betaalmiddel. Met name creditcards van de grootste creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard hebben een hele hoge wereldwijde dekking. Ook American Express (AMEX), de op twee na grootste maatschappij, krijgt een steeds grotere acceptatie binnen en buiten Europa.

Het is aan te raden om zowel een gewone betaalpas als een creditcard op zak te hebben als je binnen of buiten Europa reist. Zo weet je bijna zeker dat je overal kan afrekenen en geld kan opnemen.

Daarnaast is het hebben van een American Express creditcard als tweede creditcard handig. AMEX heeft een mindere wereldwijde dekking, maar kent wel vele extra’s, zoals een gratis puntenspaarsysteem voor voordelige (luxe) vliegreizen. Heb je enkel een American Express kaart, vraag dan voor je reis een extra creditcard aan van Visa of Mastercard. Zo weet je zeker dat je nagenoeg overal kunt betalen.

Redenen om een creditcard mee te nemen op vakantie

Het hebben van een creditcard is ontzettend handig als je op reis gaat.

  • Buiten de Europese unie is betalen met een creditcard veel gebruikelijker dan met een bankpas. Daarnaast kan je met een creditcard bijna overal over de wereld betalen.
  • Geld wisselen voor je reis kost tijd en moeite. Daarnaast heb je met een creditcard weinig tot geen cash geld op zak, wat veel veiliger is.
  • Wil je een hotel boeken of auto huren met creditcard in het buitenland, dan wordt er vaak geëist dat je een creditcard hebt.
  • In veel gevallen zijn de aankopen die je gedaan hebt met jouw betaalpas verzekerd voor tenminste 180 dagen verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Ook heb je recht op terugbetaling bij bijvoorbeeld faillissement van jouw gekozen vliegmaatschappij.
  • Jouw uitgaven worden na transactie niet direct van de creditcardrekening afgeschreven. Dit is dus ideaal voor het bekostigen van noodgevallen, bijvoorbeeld na medische hulp in het buitenland.

Hoe werkt betalen met creditcard in het buitenland?

Met een creditcard betaal je op dezelfde manier in het buitenland als dat je in Nederland betaalt, namelijk met jouw unieke pincode of handtekening. Is je betaalpas voorzien van een moderne chip en wordt deze ondersteund door de betaalautomaat, dan betaal je altijd met jouw pincode.

De Verenigde Staten is het enige land waar nog vooral met de magneetstrip en je handtekening betaald wordt, met name in restaurants. Zorg dus zeker dat je hier ook bekend mee bent als je in Amerika creditcard gebruikt.

Buiten de Europese landen kan het voordelig zijn om, zo mogelijk, te pinnen in plaats van met een creditcard te betalen. Heeft het land een vreemde valuta, dan betaal je namelijk koersopslag. Dit zijn extra kosten voor het omwisselen van de euro naar de lokale munteenheid. De koersopslag voor creditcards is zowel binnen als buiten de eurolanden duurder dan die voor een bankpas.

Fysieke betalingen doen en geld opnemen in het buitenland is dus meestal voordeliger met een bankpas via Maestro of V Pay. Wordt dit niet geaccepteerd, grijp pas dan naar jouw creditcard.

Hoe werkt geld opnemen in het buitenland?

Als je contant geld opneemt met een creditcard, of je nou een American Express-, Visa-, of Mastercard creditcard hebt, dan betaal je altijd transactiekosten, ook binnen de eurozone. Geldautomaten berekenen vaak een percentage van het opgenomen bedrag, soms met een minimum of maximum. De exacte transactiekosten zijn te vinden in de creditcardvoorwaarden en kunnen wisselen per creditcardaanbieder. Houdt ook rekening met de wisselkoersopslag wanneer je geld opneemt bij een automaat in het buitenland.

In het onderstaande overzicht vind je, van de grootste banken, de wisselkoersopslag en transactiekosten voor als je contant geld opneemt met jouw creditcard in het buitenland. Over het algemeen hanteren andere banken overeenkomstige percentages en bedragen.

CreditcardTransactiekosten geld opnemenTransactiekosten wisselkoers
Revolut StandaardGratis tot € 200, daarna 2%Gratis tot €6.000 per maand (daarna 0,5% per transactie)
ING4% met een minimum van €4,50 per opname2% per transactie
ABN Amro4% met een minimum van €4,50 per opname2% per transactie
ABN Amro VIsa Gold4% met een minimum van €4,50 per opname2% per transactie
Rabocard€4,50 euro per opname2% per transactie
SNS Bank4% van het bedrag dat je opneemt2% per transactie

Als je een positief saldo op je creditcard hebt staan, wat inhoudt dat je er zelf geld op hebt gezet via de gekoppelde bankrekening, kunnen de transactiekosten soms met meer dan de helft dalen. Dit geldt in ieder geval voor creditcards die zijn uitgegeven door ICS (International Card Services), de grootste creditcarduitgever.

Toch blijft het over het algemeen goedkoper als je geld opneemt met je bankpas. In de eurolanden gelden er hiervoor geen transactiekosten en de extra kosten bij het opnemen van vreemde valuta zijn vrijwel altijd lager.

Wisselkoers en koersopslag

Betalen met je creditcard in euro’s is meestal gratis, maar als je in vreemde valuta betaalt, bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of Zuid-Afrikaanse Rand, dan betaal je een zogenoemde koersopslag. De hoogte hiervan hangt, net zoals bij de transactiekosten, ook weer af van de aanbieder en het type kaart. Bij geldopname van vreemde valuta betaal je zowel koersopslag als transactiekosten aan de geldautomaat.

Creditcard

Kijkend naar de grootste banken ING, ABN AMRO en Rabobank liggen de kosten voor geldopname en die van de wisselkoers gemiddeld op:

  • De transactiekosten liggen rond de 4% van het opgenomen bedrag of € 4,50 euro.
  • Bij ICS is dit maar 1% of maximaal € 1,50 euro bij een positief saldo.
  • De koersopslag ligt gemiddeld tussen de 1,5% en 2% van het opgenomen of betaalde bedrag.

Bankpas

De extra kosten bij geldopname en betalen met een bankpas zijn aanzienlijk lager:

  • De transactiekosten liggen gemiddeld op € 2,25 euro per transactie.
  • De koersopslag is bij de meeste banken 1% van het opgenomen of betaalde bedrag.

Tips bij gebruik van je creditcard in het buitenland

Wil je in het buitenland met je creditcard betalen, dan zijn hier een aantal tips:

Voor je vertrekt

Controleer alle gegevens zoals het limiet, de vervaldatum, het maximale opnamelimiet en de koersopslag en transactiekosten van jouw betaalpas. Zorg dat je het noodnummer van de aanbieder bij de hand hebt en dat zowel creditcard(s) als pinpas zijn ingepakt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Tijdens je reis

Ga zorgvuldig om met je betaalpassen. Berg ze veilig op, scherm je pincode af tijdens gebruik en controleer bedragen voor je ze betaalt. Je kan beter geld opnemen in grotere steden, dat is veiliger, maar zorg voor zo min mogelijk cash geld op zak vanwege diefstal. Heb altijd identificatie bij je, omdat hier bij betaling met een creditcard soms om wordt gevraagd.

Buitenlandse banken en -bedrijven buiten de eurozone bieden soms de mogelijkheid om in euro’s te betalen, in plaats van in de lokale munteenheid. Dit wordt echter afgeraden, omdat hierbij meestal een minder voordelige koersopslag geldt dan bij jouw eigen bank of creditcarduitgever. Betaal en neem dus altijd geld op in de lokale valuta.

Als je weer thuis bent

Loop na je reis alle bonnetjes en facturen na en kijk of alle (extra) kosten van je transacties kloppen. Klopt er iets niet, neem dan direct contact op met de creditcardmaatschappij.

Kort samengevat

Een creditcard meenemen naar het buitenland handig, vooral buiten de eurolanden. Er is een wereldwijde dekking en betalen gaat vaak hetzelfde als in Nederland en als met een bankpas. Belangrijk is wel om voor, na en tijdens je reis op de hoogte te zijn van alle relevante creditcardinformatie en veilig om te gaan met je creditcardgegevens.

Let wel op de koersopslag en transactiekosten bij betalen en opnemen van geld, dit is een percentage van het totale bedrag of een vast bedrag. Bij gebruik van een creditcard zijn deze kosten meestal hoger.

Ga je op reis en wil je een creditcard aanvragen? Vergelijk dan direct alle creditcards en vraag er snel en gemakkelijk één aan!

Veelgestelde vragen

Dit is afhankelijk van de creditcardaanbieder en het type kaart. Binnen de eurozone is betalen meestal gratis, maar buiten de eurozone geldt een koersopslag. Dit is vaak een percentage van het te betalen bedrag en ligt gemiddeld op 1,5 tot 2%

Dat kan op plekken waar jouw creditcardmaatschappij wordt geaccepteerd, bijvoorbeeld Visa of Mastercard. Dit staat vaak bij de ingang van het bedrijf.

Je kan met je creditcard wereldwijd betalen op plekken waar jouw creditcardmaatschappij wordt geaccepteerd, bijvoorbeeld Visa of Mastercard. Dit staat vaak bij de ingang van het bedrijf.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie