Hoeveel betaal je voor een creditcard?

op basis van 0 beoordelingen

Een creditcard kan ideaal zijn voor het doen van bepaalde uitgaven. Maar de kosten van een creditcard, wat zijn deze eigenlijk? En kost een creditcard geld? In dit artikel vertellen wij je aan welke kosten je moet denken bij een creditcard. Ook gaan we daarna nog in op de kosten van een (eventuele) tweede creditcard.

Creditcard met kosten icoon er in
|

Wat zijn de kosten voor een creditcard?

Aan een creditcard aanvragen en gebruiken hangen verschillende kostenposten. Gemiddeld kost een creditcard tussen de €35 en €80 per jaar. De duurste creditcard kan oplopen tot 3000 euro per jaar. De exacte prijs verschilt ook per aanbieder. Er zijn inmiddels meer dan 70 verschillende creditcards die wij vergelijken op onze website.

Zo heb je bijvoorbeeld te maken met jaarlijkse kosten om het betaalmiddel te kunnen gebruiken, maar betaal je ook vaak nog een vast percentage als je geld opneemt. Hieronder hebben wij alle kostenposten voor je op een rijtje gezet. Hiermee krijg je antwoord op de vraag: ”Wat kost een creditcard?”

Jaarlijkse bijdrage

Laten we beginnen bij de jaarlijkse bijdrage. De creditcard kosten hiervan verschillen bij prepaid creditcards en de standaard creditcards. Prepaid komt vaak met een eenmalige bijdrage, bij een standaard creditcard betaal je een jaarlijkse bijdrage. Soms krijg je dan ook het eerste jaar nog korting. Dit is afhankelijk van de creditcardmaatschappij natuurlijk. Hier gaan we later in dit artikel nog op in.

Geld overboeken (bij geen positief saldo) en geld opnemen

Heb je een positief saldo? Dan betaal je geen kosten voor geld overboeken. Heb je een openstaande bedrag op je rekening, dus niet een positief saldo? Dan moet je gemiddeld 2,5% rente betalen over het opgenomen bedrag. Probeer dus te zorgen dat je altijd een positief saldo hebt om zo extra kosten te voorkomen. Bij sommige maatschappijen mag je wel een paar dagen/weken in de min staan en gespreid betalen.

Hoe zit het dan met contant geld opnemen? Hierover betaal je een X percentage, dat afhankelijk is van de creditcardmaatschappij waar je bij zit. Vaak zijn deze kosten niet enorm hoog en gaat dit om een paar euro.

De wisselkoers en koersopslag

Tot slot heb je dan ook nog de wisselkoers. Zo kan de euro meer of minder waard zijn dan bijvoorbeeld de dollar. Hoeveel geld je dan kwijt bent zie je vaak pas achteraf. Als je betaalt of geld opneemt in een andere munteenheid wordt dit omgerekend naar euro’s.

Zoals de naam al verklapt schommelt de koers van bijvoorbeeld de euro behoorlijk erg. Dit kan dus echt per dag verschillen. Ook heb je dan nog de zogenoemde koersopslag. Dit is een tarief voor het inwisselen van de munteenheid. Ook hier zit een bepaald percentage aan verbonden.

Wat zijn de kosten van een tweede creditcard?

Aan een tweede creditcard zitten soms ook extra kosten verbonden. Wederom is ook dit heel erg afhankelijk van de maatschappij waarbij je zit aangesloten. Je doet er daarom verstandig aan om creditcards te vergelijken, wanneer je van tevoren al weet dat je een tweede creditcard wil aanschaffen.

Wat zijn prepaid creditcards precies?

We benoemden het net al even kort: de prepaid creditcard. Bij gewone creditcards kan je deze gebruiken wanneer je wil, zo lang je wil. Een prepaid creditcard werkt nét even iets anders. Dit is in principe een creditcard die je vooraf kan aanvullen met geld. Dat is dan ook direct het maximale bedrag dat je kan besteden.

Een groot voordeel van een prepaid creditcard is dat je nooit teveel geld uitgeeft. En dat niet alleen, want je betaalt namelijk ook geen rente of jaarlijkse kosten. Dit kan erg handig zijn zodat je een extra bedrag bij de hand hebt op bijvoorbeeld vakantie. Niet in alle landen accepteren ze een Nederlandse pinpas.

De 3 meest gekozen creditcards vergelijken

Zoals eerder gezegd zijn de totale kosten enorm afhankelijk van de maatschappij waar je zit aangesloten. Daarom hebben wij een paar bekende/populaire creditcard aanbieders voor je op een rijtje gezet, inclusief de kosten.

Dan hoef je dit zelf niet allemaal nog uit te zoeken. Let wel: wij benoemen slechts een paar. Er zijn ook genoeg andere maatschappijen om uit te kiezen zoals de Anwb visa card of American Express bijvoorbeeld.

Visa World card

Als eerste bespreken we de enorm bekende creditcard van Visa. Wat zijn de Visa Card kosten per jaar? Goed nieuws: het eerste jaar is dit gratis. De creditcard kost dan dus niks. Er wordt ook niks in rekening gebracht. De credit card kosten zijn daarna 39,95 per jaar. Je bent ook verzekerd tegen diefstal en je kan in het buitenland betalen. Voor contant geld storten betaal je niet extra. Ook heb je dan een uitgebreide aankoopverzekering.

Visa World Card

Eerste jaar gratis

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €1150
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

MasterCard

Wie kent de MasterCard eigenlijk niet? Bij deze creditcard dien je rekening te houden met minimaal 26 euro aan jaarlijkse kosten. Helaas is dat niet de enige kostenpost. Zo kost een tweede creditcard nog 20 euro extra per jaar. Kortom: dit ligt erg aan je type card. Wanneer je je aankopen binnen 21 dagen terugbetaalt betaal je geen rente. Neem je geld op? Dan betaal je over het opgenomen bedrag geen extra percentage. Ook hiermee kan je in het buitenland betalen.

MasterCard Classic


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €1.150
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

Bunq

Je hebt keuze uit drie verschillende creditcards bij Bunq. De goedkoopste creditcard, de Easy Money Personal, kost 2,99 euro per maand. Er is dan één kaart inbegrepen. Verder is er ook de duurdere variant van de Easy Money Personal, deze is 8,99 per maand. Je krijgt dan wel drie kaarten.

Je hebt dan ook nog de easy green personal. Deze kost wel wat meer: 17,99 per maand. Bij beide kan je gratis geld storten met iDeal. De bankrekening is niet standaard inbegrepen en kost minimaal 2,99 per maand. Dit komt nog bovenop de maandelijkse kosten dus.

bunq Mastercard

Geschikt voor autohuur

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  Prepaid
 • warning Virtuele of fysieke creditcard
 • truck-fast Binnen 10 minuten actief
 • calculator Geen inkomenseis

Veelgestelde vragen

De kosten voor een creditcard verschillen per creditcardmaatschappij. Je betaalt gemiddeld een jaarlijkse bijdrage tussen de €35 en €80 per jaar.

De maandelijkse kosten van een creditcard zijn afhankelijk van de creditcardmaatschappij. Je betaalt vaak jaarlijkse kosten en daarnaast nog kosten voor het opnemen en storten van geld. Als een creditcard €35 tot €80 per jaar kost zou je omgerekend €3,- tot €6,- per maand betalen.

De Revolut prepaid creditcard en de Openbank R42 betaalpas zijn veruit de goedkoopste. Deze kan door iedereen gratis worden aangevraagd.

Over Mike van den Broek

Mike heeft een passie voor de financiële sector en is gek op het zelf uitvogelen van alle ins en outs van deze wereld van creditcards. Door jarenlang gebruik te maken van creditcards merkte hij dat je met wat praktische kennis veel meer voordeel uit een creditcard kunt halen. 

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Hoe kan ik mijn creditcard opzeggen?
persoon die creditcard wilt opzeggen

Hoe kan ik mijn creditcard opzeggen?

Mike van den Broek
Kan ik een hotel boeken zonder creditcard?

Kan ik een hotel boeken zonder creditcard?

Mike van den Broek
Hoe werkt een creditcard annuleringsverzekering?

Hoe werkt een creditcard annuleringsverzekering?

Mike van den Broek
0 reacties

Plaats een reactie