Hoe werkt een creditcard?

op basis van 0 beoordelingen

Een creditcard is een pasje waarmee je wereldwijd kan betalen, zowel in fysieke winkels als online. Na betaling wordt het openstaande saldo meestal eind van de maand in één keer van de bankrekening afgeschreven.

Benieuwd naar de voor- en nadelen van een creditcard en hoe het precies werkt? In het artikel vind je alle informatie!

persoon die zich afvraagt hoe een creditcard werkt
|

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een betaalpas welke lijkt op een gewone bankpas en waarmee je wereldwijd kan betalen, zowel in fysieke winkels als online. Na betaling wordt het openstaande saldo meestal eind van de maand in één keer van de bankrekening afgeschreven.

Hoe werkt een creditcard?

Eigenlijk is het een kortlopende lening bij de creditcard uitgever. Je rekent iets af en de uitgever schiet het bedrag voor aan de verkoper. Meestal wordt na een bepaalde periode het volledige bedrag rentevrij in één keer van jouw bankrekening afgeschreven, per automatische incasso.

Een creditcard betaling verrichten is mogelijk zolang er voldoende bestedingsruimte aanwezig is op de kaart.

Aanvraag

Bij banken en bij bankonafhankelijke financiële instellingen, zoals ICS en ANWB, kan je een creditcard aanvragen. Het wisselt welke creditcardmaatschappijen worden aangeboden, bijvoorbeeld Mastercard creditcard, Visa creditcard of American Express creditcard.

Er wordt altijd een inkomenstoets en een BKR-toetsing gedaan na aanvraag. Heb je niet genoeg besteedbaar inkomen, dan krijg je geen creditcard.

Wat zijn de voordelen van een creditcard?

Een creditcard wordt wereldwijd geaccepteerd, zowel in fysieke winkels als in webshops. Met een gewone debit card kan je in buitenlandse webshops en buiten de eurolanden vaak niet betalen.

Creditcardaankopen zijn ten minste 180 dagen na aankoop verzekerd tegen schade, diefstal en verlies. Door een uitstekende 24-uurs service kunnen voorvallen direct afgehandeld worden. Bij pinpassen geldt deze verzekering en service niet.

Afhankelijk van wat creditcarduitgevers bieden, zijn er verschillende extra’s mogelijk zoals kortingen, verzekeringen en spaarprogramma’s.

Met een creditcard kan je meestal meer geld opnemen bij een geldautomaat dan met een bankpas. Daarnaast is het meenemen van een creditcard naar het buitenland veiliger en gemakkelijker dan het meenemen van contante (vreemde) valuta.

In sommige gevallen kan je openstaande bedragen gespreid betalen in termijnen, bij een bankpas wordt direct en in één keer afgeschreven. Ook kunnen creditcards gebruikt worden om mee te reserveren of borg mee te betalen, bijvoorbeeld bij het huren van een auto.

Wat zijn de nadelen van een creditcard?

Aan het gebruik van een creditcard zijn kosten verbonden, afhankelijk van de aanbieders. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het bestedingslimiet en de duur van de aankoopverzekering, hoe hoger de creditcard kosten.

Geld opnemen met een reguliere bankpas is in Nederland gratis. Met een creditcard betaal je zowel in binnen- als buitenland een bepaald percentage van het opgenomen bedrag. Buiten de eurolanden betaal je koersopslag.

Bij laattijdig of gespreid betalen betaal je boete- en rentekosten. Deze liggen vrij hoog in Nederland. Als je schulden opbouwt, heb je de kans om een 5-jarige negatieve BKR-registratie te krijgen, waardoor je in de knel kan komen met het aanvragen van andere leningen. Dit is afhankelijk van de product voorwaarden van de creditcard.

Een creditcard is fraudegevoelig en creditcardgegevens kunnen makkelijker achterhaald worden dan die van een bankpas. Vaak kunnen foutieve afschrijvingen ongedaan gemaakt worden, mits op tijd gemeld bij de creditcardaanbieder. ‘De Politie Podcast’ heeft onder andere over phishing gratis te beluisteren podcasts gemaakt.

Hoe betaal je met een creditcard?

De huidige creditcards werken met een zogenaamde EMV-chip, waardoor het zetten van een handtekening verleden tijd is. Ook contactloos betalen is soms mogelijk bij bedragen onder de € 50 euro per keer. Betalen kan inmiddels bijna overal in Nederland en buitenland.

Een betaling doen met creditcard werkt als volgt:

  1. Met je creditcard reken je af, fysiek of online.
  2. De bank of financiële instelling schiet het bedrag voor aan de verkoper.
  3. Eind van de maand krijg je een (digitaal) rekeningoverzicht met alle creditcarduitgaven van die periode.
  4. Het openstaande bedrag moet je, meestal binnen 21 dagen, overmaken door handmatige betaling of wordt automatisch afgeschreven van de gekoppelde IBAN-rekening.

Bij het doen van een betaling zal de dienstverlener of verkoper de creditcard door een kaartlezer halen die de creditcard gegevens uitleest.

In het buitenland betalen

Met de meeste creditcards kan je wereldwijd betalen, zowel fysiek als online. Wil je er zeker van zijn dat je creditcard geaccepteerd wordt? Neem er dan één van Mastercard of Visa. Dit zijn de grootste maatschappijen en worden op de meeste plekken geaccepteerd.

In en buiten Europa gebruik je bij fysieke betalingen meestal je eigen pincode en de creditcard zelf. Bij het betalen van kleine bedragen, zoals in een parkeergarage of bij een tolwegovergang, heb je soms geen pincode nodig.

De Verenigde Staten is een uitzondering, hier wordt nog regelmatig gebruik gemaakt van de magneetstrip en handtekening bij het doen van betalingen.

Online betalingen

Voor het doen van online aankopen heb je geen pincode nodig, maar je creditcardgegevens:

  • De naam van de kaarthouder
  • Het kaartnummer (meestal een zestien-cijferige code op de voorkant van de creditcard)
  • De vervaldatum (op de voorkant van de creditcard, uitgedrukt in maand/jaar)
  • De CVV/ CVC code (een driecijferige code, meestal op de achterkant van de kaart)

De vervaldatum geeft aan tot wanneer de kaart geldig is. Na deze datum werkt een creditcard niet meer en moet je hem verlengen of een nieuwe creditcard aanvragen.

Reserveringen doen en borg betalen

Bij een boeking wordt er een pre-autorisatie uitgevoerd op de kaart, waarbij een bepaald bedrag wordt gereserveerd maar niet afgeschreven. Er wordt gekeken of de kaarthouder een geldige creditcard heeft en voldoende bestedingsruimte.

Soms wordt een pre-autorisatie gebruikt als een vorm van borg, waardoor schade eenvoudig op jou als klant verhaalt kan worden. Borg vermindert het bestedingslimiet, maar het totale reserveringsbedrag vervalt meestal binnen 30 dagen na reservering.

Als het definitieve transactiebedrag bekend is, vindt de afrekening plaats. Het bedrag kan gelijk aan of een hoger of lager bedrag zijn als het borgbedrag. Het geld kan via de creditcard betaald worden of het wordt betaald via contant geld of door te pinnen.

Gespreid betalen en laattijdig betalen

Het is niet gebruikelijk, maar bij sommige aanbieders kan je gespreid betalen in een x-aantal termijnen. Je hebt dan een zogenaamde revolving creditcard. Gemiddeld geldt een rente van 14% op jaarbasis, maar dit verschilt per creditcard en per aanbieder.

Heb je onvoldoende saldo op je rekening of heb je een factuur niet betaald? Dan krijg je een boete, welke een bepaald percentage omvat van het openstaande bedrag. Betaal je deze niet, dan wordt de creditcard geblokkeerd.

Kort samengevat

Een kredietkaart is een pasje waarmee je wereldwijd kan betalen en waarbij het bedrag pas later van de rekening wordt afgeschreven. Meestal is dit in één keer aan het einde van de maand.

Er zijn voor- en nadelen van een creditcard ten opzichte van een bankpas. Over het algemeen zijn de (extra) kosten van een creditcard hoger, maar kan je daarentegen wel wereldwijd betalen.

Betalen in fysieke winkels gaat meestal met de creditcard en eigen pincode, terwijl je online betaalt met de naam van de kaarthouder, de vervaldatum, het creditcardnummer en de CVC-code.

Ben je overtuigd en wil je een creditcard aanvragen? Vergelijk creditcards en vraag er vandaag nog een aan!

Veelgestelde vragen

Enkel voordelen zijn de wereldwijde acceptatie en dat het betaalde bedrag pas op een later moment van de rekening wordt afgeschreven. Daarnaast geldt een aankoopverzekering en zijn er allerlei extra’s mogelijk.

De nadelen zijn vooral gericht op de gebruikerskosten en extra kosten bij gespreid- en laattijdig betalen en bij het opnemen van geld uit de geldautomaat. Ook is een creditcard meer fraudegevoelig.

In fysieke winkels gebruik je bij betalen je creditcard in combinatie met de pincode. Bij online betalingen heb je de naam van de kaarthouder, de vervaldatum, het creditcardnummer en de CVC-code nodig. Dit geldt voor Nederlandse en buitenlandse betalingen.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie