Wat is het verschil tussen een creditcard en een pinpas?

op basis van 0 beoordelingen

De twee belangrijkste alternatieven voor ons cash geld zijn de pinpas/ debit card en de creditcard en op het eerste oog lijken ze ontzettend veel op elkaar.

creditcard en een pinpas
|

Toch zijn er een aantal verschillen te vinden tussen beide. Het grootste verschil is dat je met een bankpas geld uitgeeft dat je daadwerkelijk op je betaalrekening hebt staan. Bij een creditcard betaal je op krediet en wordt het openstaande bedrag op een later tijdstip afgelost (inclusief eventuele boetes en rentes wanneer je te laat je krediet aflost).

Benieuwd geworden naar de rest? Lees dan snel verder en kom achter alle verschillen tussen creditcards en pinpassen!

Overeenkomsten tussen creditcards en pinpassen

Op het eerste oog lijken creditcards en pinpassen erg op elkaar. Zo zijn ze ongeveer hetzelfde formaat en van hetzelfde materiaal gemaakt.

Het nut van de passen is vrijwel gelijk: Met beide kan je (online) betalen en geld opnemen. Je hebt een pasnummer en een eigen pincode nodig om in fysieke winkels een betaling te doen en ook contactloos betalen is bij zowel de bankpas als creditcard mogelijk.

Maar in het gebruik van beide betaalpassen zitten verschillen. Een overzicht hiervan is verder in het artikel te vinden.

Kort overzicht verschil creditcard en pinpas

CreditcardPinpas (betaalpas)
Wereldwijde acceptatieBuiten Europa minder vaak geaccepteerd
Betalen van producten in buitenlandse webshops mogelijkVaak niet mogelijk om te bestellen bij buitenlandse webshops.
Maandelijks vast moment, saldo in één keer afgelost.Geld wordt direct afgeschreven
Betalingen alleen bij voldoende bestedingsruimte.Betalingen alleen bij voldoende saldo.
Kosten bij geldopnames, zelfs in Nederland.Geen kosten bij geldopnames in euro’s.
Vaak faciliteiten zoals kortingen en verzekeringen.Geen extra’s

De verschillen tussen creditcards en pinpassen op een rij

Geld opnemen

Als je geld opneemt bij een geldautomaat (ATM) in de eurozone, dan kan je dat beter doen met je betaalpas. Dit is namelijk kosteloos.

Bij geldopname met je creditcard worden altijd transactiekosten gerekend. Dat is óf een vast percentage van het opgenomen bedrag óf een minimaal vast bedrag per transactie.

Buiten de eurozone wordt bij beide passen een zogenoemde wisselkoersopslag berekent bij het opnemen van geld. Echter liggen deze kosten bij de creditcard hoger dan bij de pinpas.

Betalen in het buitenland

Als je naar het buitenland gaat, dan wordt een creditcard over het algemeen veel beter geaccepteerd dan een betaalpas. Dit is met name zo buiten de eurozone.

Vaak is een creditcard zelfs verplicht als betaalmiddel, bij bijvoorbeeld het huren van een auto of het reserveren van een hotelkamer. Er wordt dan een bedrag op jouw creditcard gereserveerd als borg, waarmee het bedrijf of het hotel zich kan indekken bij bijvoorbeeld schade.

Bij het het doen van een betaling en het opnemen van vreemde valuta, worden er ook bij het gebruik van een pinpas extra kosten in rekening gebracht. Echter liggen deze lager dan bij het gebruik van een creditcard.

Daarnaast is het betalen in buitenlandse webshops vaak niet mogelijk met een pinpas online betalingen te doen, maar wel met een creditcard. In Nederlandse webshops is beide kosteloos mogelijk.

Tijdstip van afschrijving

Als je met een pinpas een betaling verricht, wordt het geld gelijk van jouw rekening afgeschreven.

Betaal je met een creditcard, dan betaal je op krediet en krijg je het geld voorgeschoten. Het openstaande bedrag wordt na een bepaalde periode afgelost, vaak is dit één keer per maand.

Er wordt bij het gebruik van een creditcard extra kosten berekend zoals rente bij gespreid betalen en boetes bij laattijdige betalingen.

Kosten en extra’s

Bij reguliere creditcards wordt er altijd een jaarlijkse bijdrage gevraagd voor het houden van deze creditcards. Bij een betaalpas betaal je over het algemeen elk kwartaal een bedrag, welke meestal lager ligt.

Daartegenover staat dat een (exclusievere) creditcard allerlei leuke extra’s en voordelen heeft, welke een pinpas niet heeft.

Standaard heeft elke creditcard een automatische aankoopverzekering van ten minste 180 dagen. Daarbij zijn er extra’s mogelijk als kortingsacties, (reis)verzekeringen, spaarprogramma’s, cadeautegoeden en airmiles.

Aanvraag pas

Beide betaalkaarten kunnen worden aangevraagd bij een bank, maar een creditcard kan tevens worden aangevraagd bij een bankonafhankelijke financiële instelling, zoals ICS.

Iedereen boven de 18 jaar kan zelfstandig een pinpas aanvragen, terwijl er bij de aanvraag van een creditcard altijd eerst een inkomenstoets en BKR-toetsing wordt gedaan. Jouw besteedbaar inkomen wordt nagegaan om te kijken of jij openstaande saldo’s wel kan aflossen.

Bestedingslimiet

Met een creditcard betaal je op saldo en kan je betalingen verrichten zolang er voldoende bestedingsruimte is. Dit wisselt per type creditcard en wordt bepaald door de bank of financiële instelling.

Bij een betaalpas kan je enkel een betaling doen als er voldoende saldo op de bankrekening staat, omdat betalingen direct worden afgeschreven.

Kort samengevat

Er zijn een aantal verschillen te vinden tussen een pinpas en een creditcard. Het grootste verschil is dat je met een bankpas geld uitgeeft wat je daadwerkelijk op je betaalrekening hebt staan, terwijl je met een creditcard op saldo betaalt en dit openstaande bedrag pas later aflost.

Daarnaast zijn er verschillen te vinden in onder andere de acceptatiegraad van beide passen, de extra kosten voor bijvoorbeeld het opnemen van geld, bij betalingen in het buitenland, het tijdstip van afschrijving, eventuele extra’s en voordelen, de aanvraag van beide passen en de bestedingsruimte.

Heb je nog geen creditcard en heb je er één nodig? Vergelijk creditcards en begin gelijk met een creditcard aanvragen!

Veelgestelde vragen

Nee, dit is niet mogelijk.

Je kan met een creditcard wereldwijd betalen op krediet, waarbij je het openstaande saldo op een later tijdstip weer aflost. Dit zolang je voldoende bestedingsruimte hebt. Daarnaast kan je geld opnemen van de geldautomaat.

Soms wordt er bij een reservering in het buitenland een creditcard geëist, zoals bij het huren van een auto.

De belangrijkste voor- en nadelen zijn: De creditcard heeft een wereldwijde acceptatie, er worden betalingen gedaan op krediet en zijn er allerlei extra’s mogelijk. Echter geldt er een relatief hoge jaarlijkse bijdrage en is geld opnemen ongunstig in verband met de bijkomende kosten.

Meer weten over alle voor- en nadelen? Wij schreven hier een artikel over!

Nee, een pinpas en creditcard zijn niet hetzelfde. Er zitten een aantal verschillen tussen beide.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie