Visa of mastercard, wat zijn de verschillen?

op basis van 0 beoordelingen

Er zijn weinig verschillen te vinden tussen de Visa creditcard en Mastercard creditcard. De verschillen die er wel zijn, merk je vrijwel niet in de praktijk.

Weet je niet zeker of je beter een Visa -of Mastercard creditcard aan kunt vragen? In dit artikel lees je alle overeenkomsten en verschillen en geven wij jou advies voor je aanvraag!

visacard en een mastercard
|

Het bepalen of je een Visa of Mastercard wil, is dus van minder belang. Het is daarentegen des te belangrijker om te kijken naar de verschillende banken en financiële instellingen die de creditcards uitgeven. Deze instellingen bepalen alle voorwaarden van jouw creditcard, waaronder jouw kosten, bestedingslimiet en extra voordeeltjes.

Creditcardaanbieders en creditcardmaatschappijen

Op het eerste oog lijken ze op elkaar, maar er zit een groot verschil tussen creditcardmaatschappijen en creditcard aanbieders.

Creditcardmaatschappijen

Een Visacard naast een Mastercard

Visa en Mastercard zijn beide een creditcardmaatschappij, wat betekent dat ze zelf geen creditcards uitgeven. De uitgifte wordt gedaan door de creditcardaanbieders, die onder het kopje ‘creditcardaanbieders’ worden besproken.

De creditcardmaatschappij zelf is een betalingsnetwerk en verwerkt en verifieert alle betalingen die online en offline binnenkomen. Daarbij zorgen ze voor een veilige betaalomgeving, door onder andere te controleren op fraude.

Creditcardaanbieders

De creditcardaanbieders zijn banken en financiële instellingen die de kaart uitgeeft en waar jij dus jouw creditcard kan aanvragen. Grotere voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld ICS, Rabobank en de ING bank.

Omdat de instelling de creditcard uitgeeft, bepaalt zij dan ook alle voorwaarden en zaken rondom de kaart. Maandelijkse of jaarlijkse bijdrage, creditcard bestedingslimiet, rentes bij betalingen in een vreemde valuta, verzekeringen en extra voordelen en spaarprogramma’s worden dan ook allemaal door de aanbieder bepaald.

Elke creditcardaanbieder heeft weer zijn eigen voorwaarden, die wisselend is voor alle soorten creditcards. Het is dus belangrijk om dit mee te nemen in jouw beslissing.

Wat is Visa en Mastercard?

Er zijn van Visa en Mastercard verschillende typen creditcards te verkrijgen, afhankelijk van jouw budget en gewenste extra’s.

Visa

Visa heeft 4 verschillende type creditcards om aan te vragen, namelijk de Visa World card, de Visa Gold card, de Visa Platinum card en de Visa Infinite card.

Visa World Card

Eerste jaar gratis

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €1150
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

Visa World Card Gold

Gratis extra kaart

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €1.150
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

Visa World Card Platinum

Eerste jaar 50% korting

 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • Wereldwijd meest geaccepteerde creditcard
 • Inclusief doorlopende reisverzekering
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

Mastercard

Er zijn vele soorten Mastercard kaarten op de markt, elk met zijn eigen karakteristieken en voordelen. Ze kunnen worden ingedeeld in vier categorieën, namelijk de Mastercard Standaard, de Mastercard Gold, de Mastercard Black en de Prepaid Mastercard.

MasterCard Classic


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €1.150
 • shield-check 180 dagen aankoopverzekering

MasterCard Gold


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 14 dagen levertijd
 • calculator Inkomenseis €1.150
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

MasterCard Black


 • Type creditcard
  Fysiek
 • Bestedingslimiet
  € 5.000
 • truck-fast 10 dagen levertijd
 • calculator inkomenseis €1.250
 • shield-check 365 dagen aankoopverzekering

Alle kaarten hebben een wereldwijde acceptatie en een aankoopverzekering van ten minste 180 dagen. Voor meer extra’s, zoals verzekeringen en cadeautegoed, dan kan je een ander type kaart kiezen met een hogere jaarlijkse bijdrage.

Overeenkomsten tussen Visa en Mastercard

De Visa en Mastercard cards lijken ontzettend veel op elkaar en in de praktijk zal je hier ook weinig verschil in ervaren.

Een aantal belangrijke overeenkomsten tussen Visa en Mastercard zijn:

 • Wereldwijde acceptatie, zowel online als offline in eigen land en in het buitenland.
 • Beide hebben een aankoopverzekering van tenminste 180 dagen bij diefstel, schade en verlies.
 • De leenrente ligt bij bijna alle creditcards even hoog, op een maximum van 10%.
 • Er is bij beide een hoog en laag bestedingslimiet mogelijk, van € 1.000 euro tot zelfs meer dan € 20.000 euro.
 • Bij Visa en Mastercard kan gebruik worden gemaakt van allerlei extra’s, welke afhankelijk zijn van de creditcardaanbieder. Denk hierbij aan verzekeringen, spaarprogramma’s, een handige app en hulp bij fraude.

Verschillen tussen Visa en Mastercard

Tussen Visa en Mastercard zijn een paar kleine verschillen te vinden, die onafhankelijk zijn van de aanbieder.

 • De jaarlijkse bijdrage van de Visa card is meestal iets hoger en dat maakt de Mastercard dan ook de voordeligste creditcard. Dit is enkel het geval bij reguliere creditcards, want de prepaid- en debit cards kunnen bij beide gratis worden aangevraagd.
 • Van oudsher heeft de Visa card een iets betere wereldwijde dekking dan de Mastercard. Dit verschil wordt echter steeds kleiner. In exotische gebieden met weinig toerisme, kan het nog wel zo zijn dat de Visa beter wordt geaccepteerd.
 • Visa gebruikt VISA secure waar Mastercard Mastercard Securecode gebruikt voor extra beveiligde betalingen.

Verschillen door de aanbieder

Alle overige verschillen liggen in de voorwaarden en worden door de creditcardaanbieder, dus door de bank of financiële instelling, bepaald en niet door de creditcardmaatschappij zelf.

Opvallend is dat de meeste Visa cards uitgegeven worden door financiële instellingen die bank-onafhankelijk zijn. Dit betekent dat de creditcard niet gekoppeld is aan een betaalrekening.

De banken geven voornamelijk Mastercard creditcards uit, bijvoorbeeld Rabobank en Knab waarbij de kaart wel direct gekoppeld is aan een rekening bij die specifieke bank.

Visa of Mastercard?

Kort gezegd: het één is niet beter dan het ander, omdat er zo weinig verschillen te vinden zijn tussen de kaarten. Of de Visa of Mastercard het beste bij je past, is dus heel persoonlijk.

Beide bieden wereldwijde acceptatie, een uiteenlopend bestedingslimiet, een aankoopverzekering en allerlei extra’s.

De voornaamste verschillen tussen creditcards zijn de jaarlijkse bijdrage, het bestedingslimiet, de klantenservice, veiligheidsgaranties en extra voordelen zoals verzekeringen en cadeautegoed.

Echter worden deze verschillen niet bepaald door de creditcardmaatschappij, maar door de creditcarduitgever, dus de bank of financiële instelling.

Ga dus op onderzoek uit bij verschillende creditcardaanbieders en kies de kaart die het beste voldoet aan jou wensen!

Verschillen Visa, Mastercard en American Express (AMEX)

Er is nog een bekend creditcardmerk op de markt, namelijk American Express (AMEX). Tussen Visa, Mastercard en American Express zijn wel veel verschillen te vinden.

Zo worden American Express kaarten minder breed geaccepteerd dan Visa of Mastercard en hebben ze over het algemeen een hogere jaarlijkse bijdrage.

Daarnaast richt American Express zich op meer hoogwaardige service, extra’s en spaarprogramma’s en is er een onbeperkt bestedingslimiet.

Wil je een American Express creditcard aanvragen, dan is het handig om een ook Visa of Mastercard achter de hand te houden.

Kort samengevat

Op de vraag of een Visa of Mastercard, of misschien wel de American Express kaart, de beste keuze is, is geen eenduidig antwoord te geven.

Er zijn namelijk weinig verschillen te ontdekken tussen de twee soorten creditcards. De verschillen die er zijn, worden allemaal bepaald door de creditcardaanbieders en niet door Visa of Mastercard zelf.

Je kunt het beste op onderzoek uitgaan bij de uitgevers en de kaart aanvragen die het beste aan jouw wensen voldoet. Eén ding is zeker: een verkeerde keuze kun je hier eigenlijk niet in maken, beide zijn een geschikte optie.

Alle informatie over de Visa card en Mastercard vind je gebundeld op onze website.

Bekijk ook V pay. Dit is de Europese betaalpas van VISA die direct concurreert met de mastercards.

Veelgestelde vragen

De Visa creditcard en Mastercard zijn vrijwel gelijk aan elkaar en het is lastig te zeggen welke kaart de meeste voordelen heeft.

De Visa card wordt iets beter geaccepteerd in het buitenland, maar heeft tevens hogere jaarlijkse kosten. De overige voordelen zijn afhankelijk van welke financiële instantie de kaart uitgeeft.

Er zijn weinig verschillen te vinden tussen Visa en Mastercard. De Visa card wordt iets beter geaccepteerd in het buitenland, maar heeft tevens een hogere jaarlijkse bijdrage.

Prepaid- of debit creditcards zijn hierbij een uitzondering, omdat deze voor beide creditcardmaatschappijen gratis is aan te vragen.

In vergelijking met de Visa creditcard, zijn er weinig verschillen te vinden en heeft de Mastercard dus weinig voordelen. Hij heeft alleen in de meeste gevallen een lagere jaarlijkse bijdrage.
Als je de Mastercard en American Express card vergelijkt, zie je meer voordelen van de Mastercard. Zo heeft de Mastercard een bredere acceptatie en is hij aanzienlijk goedkoper dan de American Express card.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie