Wat is PSD2?

op basis van 0 beoordelingen

Psd2 is nieuwe Europese regelgeving waar banken zich aan moeten houden. De wet geeft andere dienstverleners de beschikking over jouw betaalgegevens. Dit klinkt onwenselijk, maar het is beter beschermd dan het misschien lijkt. Het biedt veel gemak en maakt het betalingsverkeer een stuk eenvoudiger en veiliger.

creditcard met psd2
|

Wat houdt PSD2 in?

De afkorting staat voor de vernieuwde Payment Services Directive 2 (PSD2). Het is een Europese richtlijn voor betaaldiensten, die wettelijk is doorgevoerd in 2019 via een vernieuwde Europese richtlijn. Een PSD2 bankkoppeling maakt het mogelijk om overboekingen automatisch uit te laten voeren. Het komt voort vanuit de European banking authority (Europese Unie). Banken zijn verplicht om derde partijen toegang te geven tot het betaalverkeer. Onder de definitie van een derde partij vallen bedrijven die betalingsdiensten aanbieden. Deze toestemming krijgen ze alleen na goedkeuring van de rekeninghouder.

PSD2 is de opvolger van PSD1. Ook deze regelgeving gaf toegang tot het betalingsverkeer, maar alleen banken konden toegang krijgen. Toch was het ontwikkelen van PSD1 een belangrijke stap, want hierin is het Europese betalingsverkeer geregeld. Het eerste richtlijn (PSD1) is geactiveerd in 2007. Deze bestond tot 2015, namelijk tot de introductie van PSD2. Toen was PSD2 nog niet wettelijk doorgevoerd, maar het bestond wel al.

Hoe veilig is PSD2?

Aan de toegang tot bankgegevens worden strikte voorwaarden gesteld. Het gaat om bedrijven die betaaldiensten aanbieden en die expliciete toestemming hebben van de afzonderlijke rekeninghouder. De Autoriteit Persoonsgegevens controleert hier zorgvuldig op. Bij phishing wordt er door oplichters namelijk ook gezocht naar toestemming. Ook zij willen dat je uitdrukkelijk toestemming geeft voor het verstrekken van de bankgegevens. Het grote verschil is dat bedrijven niet zomaar toegang krijgen. De Nederlandsche Bank houdt hier toezicht op. Hierdoor worden gegevens zo goed mogelijk beschermd.

Wie heeft een PSD2 vergunning?

De bedrijven die toegang hebben tot de Payment services directive kun je opzoeken op de website van de Nederlandsche Bank. Het gaat om bepaalde bedrijven die in Nederland financiële diensten mogen verlenen. Alle Nederlandse banken staan er bijvoorbeeld in. Bedrijven die toestemming willen omdat ze nieuwe betaaldiensten aanbieden, moeten dus eerst worden ingeschreven in het Openbaar Register.

Hoe je toestemming geeft aan bedrijven

De regels die hierover zijn afgesproken, komen voort uit de Europese Commissie. Hoe de Payment service directive 2 toestemming geeft, hanteren de verschillende banken hetzelfde stappenplan voor. De eerste stap is het bepalen van de identiteit van degene die toestemming geeft. Staat het rekeningnummer echt op jouw naam? De volgende stap is het geven van toestemming voor bijvoorbeeld een betaling. Daarnaast geef je ook toestemming voor het gebruiken van de informatie die je deelt. Het kan gaan om een betaling, maar ook om het delen van informatie met jouw digitale huishoudboekje.

De derde partij ziet alleen afgeschermde informatie

De uitgewisselde informatie wordt zo veel mogelijk beperkt. Alleen de informatie die uitgewisseld moet worden voor het bereiken van het doel, krijgt het informerende bedrijf binnen. Je geeft een bedrijf dus toegang tot je bankzaken, maar de kans op misbruik is zoveel mogelijk beperkt. Je blijft wel zelf bepalen wie wel en niet toegang krijgt, maar vaak kom je er niet onderuit om toestemming te geven. Zelfs bij het aanvragen van een hypotheek wordt jou gevraagd om toestemming te geven. Toestemming weigeren kan betekenen dat je de hypotheek niet kunt afsluiten.

Wat zijn de voordelen van PSD2 koppelingen?

  • De koppelingen zijn gratis.
  • Het doen van de btw-aangifte wordt er eenvoudiger door.
  • Het delen van bestanden is minder foutgevoelig.

Wat zijn de nadelen van PSD2 koppelingen?

  • De koppeling moet door regelgeving eens per 90 dagen opnieuw gemaakt worden.
  • Je kunt niet met alle bedrijven een koppeling maken.
  • Met één bank tegelijk kun je een koppeling maken.
  • Je moet je eerst verdiepen in de werkwijze. Het kan in eerste instantie ingewikkeld lijken.

PSD2 heeft het betalen met de creditcard goedkoper gemaakt

De nieuwe europese regelgeving bracht nieuwe diensten, maar verbeterde ook bestaande diensten. Consumenten zijn nu beter beschermd met de online betaalrekeningen en het bracht nog een groot voordeel. Winkels mogen geen toeslagen meer rekenen bij het betalen met een creditcard. De herziene europese richtlijn heeft dus meerdere voordelen.

Ben je op zoek naar de goedkoopste creditcard met ruime mogelijkheden? Ga dan vergelijken voor je een keuze maakt. Wij helpen je graag op Creditcardvergelijken.nl.

Veelgestelde vragen

Met de PSD2 koppeling kun je overboekingen automatisch uit te laten voeren. Je moet hiervoor toestemming geven aan een bedrijf en dat bedrijf moet staan ingeschreven in het Openbaar Register.

Alleen bedrijven die voorkomen in het Openbaar Register kunnen gebruik maken van PSD2. Aanvullend moeten rekeninghouders ook nog expliciet toestemming geven om de gegevens te mogen gebruiken.

In ieder geval alle Nederlandse banken hebben een PSD2 vergunning. Daarnasast bedrijven die financiele diensten verrichten in Nederland en die voorkom in het Openbaar Register. De informatie kun je vinden op de website van De Nederlansche Bank.

Op zoek naar een creditcard?

Mike met de Openbank r42 creditcard
Over Mike van den Broek

Mike heeft een passie voor de financiële sector en is gek op het zelf uitvogelen van alle ins en outs van deze wereld van creditcards. Door jarenlang gebruik te maken van creditcards merkte hij dat je met wat praktische kennis veel meer voordeel uit een creditcard kunt halen. 

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Hoe kan ik mijn creditcard opzeggen?
persoon die creditcard wilt opzeggen

Hoe kan ik mijn creditcard opzeggen?

Mike van den Broek
Kan ik een hotel boeken zonder creditcard?

Kan ik een hotel boeken zonder creditcard?

Mike van den Broek
Hoe werkt een creditcard annuleringsverzekering?

Hoe werkt een creditcard annuleringsverzekering?

Mike van den Broek
0 reacties

Plaats een reactie