Hoe overhandig ik veilig mijn creditcardgegevens?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je alles weten over veilig overhandigen van creditcard gegevens? Lees dan snel verder!

gegevens van een creditcard die van een naar de andere gaan
|

In veel gevallen kan je veilig jouw creditcard gegevens doorgeven tijdens het doen van betalingen of reserveringen. Toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Welke creditcardgegevens zijn er?

Een aantal gegevens kan je nodig hebben voor het doen van betalingen:

  • De naam van de kaarthouder (op de voorkant van de creditcard)
  • Het creditcardnummer (meestal een code van zestien cijfers op de voorkant van de creditcard)
  • De vervaldatum (op de voorkant van de creditcard, uitgedrukt in maand/jaar)
  • De Card Verification Code/ Card Verification Value (een driecijferige beveiligingscode, meestal op de achterkant van de kaart)
  • De handtekening van de kaarthouder (op de achterkant van de creditcard)
  • De pincode
  • Het 3D secure wachtwoord

Wanneer moet je welke creditcardgegevens doorgeven?

Bij fysieke betalingen betaal je tegenwoordig vaak contactloos of met pincode. Hierbij hoef jij jouw kaart niet af te geven. Betaal je met jouw handtekening, dan noteert de medewerker vaak wel alle gegevens die op jouw kaart staan, met uitzondering van de CVC code.

Bij online betalingen en bij betalen via de telefoon, dien je alle gegevens die op de creditcard staan door te geven. Daarnaast kan je bij online winkelen gebruik maken van de 3D SecureCode voor extra beveiliging.

Bij online reserveren van bijvoorbeeld een hotel heb je alle zichtbare creditcardgegevens nodig, met uitzondering van de CVC code. Het daadwerkelijke bedrag wordt pas van de creditcard afgeschreven na het bevestigen met jouw handtekening.

Tips om veilig creditcardgegevens door te geven

Wees voorzichtig en ga altijd zorgvuldig om met jouw creditcardgegevens.

  • Verstuur nooit gegevens via e-mail of chat. Berichten met gevoelige informatie kunnen gemakkelijk onderschept worden door criminelen wereldwijd.
  • Geef nooit een kopie van je creditcard af. Criminelen kunnen met deze gegevens frauderen.
  • Verstuur enkel betaalgegevens via een beveiligde verbinding. Een geldig beveiligingscertificaat is te herkennen aan het groene slotje of het woord ‘veilig’ aan het begin van de URL-balk. Daarnaast moet de website-URL altijd beginnen met ‘https://’.
  • Bij twijfel: Betaal niet! Telefonische gesprekken zijn lastig af te luisteren en daarmee relatief veilig. Echter weet je nooit wie zich aan de andere kant van de lijn bevindt.
  • Controleer regelmatig creditcardafschrijvingen. Staan er onterechte afschrijvingen op het maandoverzicht, neem dan direct contact op met de creditcardmaatschappij.
  • Gebruikt bij elke online creditcardbetaling 3D Secure. Hiermee kan je veilig betalen met een wachtwoord, code of verificatie via de bankierenapp. Bij elke creditcardmaatschappij is dit net iets anders.

Hoe veilig is het doorgeven van creditcard gegevens?

Inmiddels is betalen met een creditcard bijna even veilig als met een reguliere bankpas, helemaal sinds de invoering van contactloos betalen, betalen met pincode en de 3D SecureCode. Wel moet je altijd zorgvuldig omgaan met je creditcardgegevens.

Is er toch fraude gepleegd?

Fraude zal altijd blijven bestaan. Is er sprake van fraude, diefstal of verlies, dan dien je dat direct te melden bij de creditcardmaatschappij. Vaak ben je verzekerd voor de geleden schade en krijg je het geld (deels) teruggestort.

Kort samengevat

Betalen met een creditcard is bijna even veilig als betalen met een pinpas door de beveiligingsmaatregelen van de pincode, CVC code en 3D securecode. Dit wel zolang je zorgvuldig omgaat met je creditcardgegevens en fraude direct meldt.

Houdt je pincode en 3D Securewachtwoord altijd geheim en verstuur je creditcardgegevens nooit via mail of chat. Zorg voor een veilige internetverbinding en gebruik zo mogelijk altijd 3D Secure of extra autenticatie. En bij twijfel: Niet betalen!

Ben je overtuigd van de veiligheid en wil je een creditcard aanvragen? Vergelijk creditcards en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

De gegevens die op jouw creditcard staan, kan je vaak veilig doorgeven. Doe dit echter nooit per e-mail of chat. Houd de gegevens die niet op jouw creditcard staan altijd geheim.

Niks, maar in combinatie met de naam van de kaarthouder, de vervaldatum en de CVC code kan er wel fraude worden gepleegd.

Ja, inmiddels is betalen met creditcard bijna even veilig als betalen met een pinpas.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie