Hoe kan je veilig online betalen met een creditcard?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je alles weten over het veilig online betalen met je creditcard? Lees dan snel verder!

creditcard waarmee je veilig online kan betalen
|

Online met creditcard betalen is eenvoudig, maar het kan ook fraudegevoelig zijn. Om online aankopen doen zo veilig mogelijk te houden, zijn er verschillende tips die je kunt toepassen.

Zorg in ieder geval voor een veilige internetverbinding en beveiligde en betrouwbare webshops. Wees daarnaast alert tijdens het betalen, check regelmatig bankafschriften en meldt fraude, diefstal en verlies zo snel mogelijk bij de creditcardmaatschappij.

Hoe werken online betalingen met een creditcard?

Voor het doen van een online aankoop met je creditcard heb je de volgende gegevens nodig:

  • Naam van de kaarthouder.
  • Creditcard nummer (reeks van zestien cijfers die op de voorkant van de creditcard staat).
  • De vervaldatum (datum tot wanneer de kaart geldig is, uitgedrukt in mm/jj).
  • De CVC code (Card Verification Code) of CVV (Card Verification Value) code (reeks van drie cijfers die meestal op de achterkant van de creditcard staat).

Deze creditcardgegevens bevestigen dat jij de kaarthouder bent. Hierdoor vermindert het risico op fraude en misbruik tijdens een online creditcardbetaling.

Hoe kan je veilig online betalen met je creditcard?

Hieronder volgt een stappenplan om het doen van online aankopen zo veilig mogelijk te maken.

1. Zorg voor een veilige verbinding op een veilig apparaat

Probeer betalingen in een webwinkel altijd te doen op jouw eigen computer of apparaat en via jouw eigen beveiligde internetverbinding. Het doen van een betaling via een open of onbeveiligd netwerk zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens makkelijk onderschept kunnen worden.

Let op: Heb je geen keuze en moet je een online betaling doen in een openbare ruimte, zorg dan dat er echt niemand met je mee kan kijken op het scherm!

Ook bij het internetbankieren op je eigen laptop of pc moet je verschillende dingen in de gaten houden:

  • Zorg dat je apparaat beveiligd is met een geüpdatete firewall en -antivirusscanner.
  • Zorg dat het besturingssysteem van jouw apparaat bijgewerkt is met de laatste versie.
  • Zorg dat de internetbrowser die je gebruikt bijgewerkt is met de laatste versie.
  • Zorg voor een beveiligd internetnetwerk in combinatie met een sterk WiFi-wachtwoord.

Voldoet jouw pc of laptop aan alle bovenstaande punten? Dan is de kans nihil dat persoonlijke gegevens via spyware verzonden kunnen worden via jouw apparaat.

2. Koop alleen van beveiligde webwinkels

Wil je veilig betalen in webwinkels, let er dan goed op of er gebruik wordt gemaakt van een zogenoemde SSL-verbinding en vermijd elke webwinkel die dit niet doet.

Een veilige verbinding is te zien aan de ‘https’ die vooraan in de URL-code van de website staat. Daarnaast zie je (meestal) links bovenin in de URL-balk van de internetbrowser een hangslotje staan.

veilig betalen

3. Check of een webwinkel echt betrouwbaar is

Niet elke webwinkel is betrouwbaar. Koop via internet dus het liefste bij bekende webwinkels en onderzoek bij onbekende webshops of het geen oplichters zijn.

Van de meeste webwinkels zijn op internet wel referenties en ervaringen te vinden, bijvoorbeeld op sociale media en Trustpilot. Probeer hierbij altijd in te schatten hoe echt deze reviews zijn en vraag bij twijfel iemand om met je mee te kijken.

Let daarnaast ook op de keurmerken die een webwinkel gebruikt, deze staan meestal onderaan de pagina in de ‘footer’ van de website. Voorbeelden van bekende keurmerken zijn: de Thuiswinkel waarborg, het Webshop Keurmerk en de ANVR (bij reisondernemingen).

4. Wees altijd alert tijdens het betalen

Voordat je de echte creditcardbetaling online gaat doen is het verstandig om verschillende dingen (nogmaals) te controleren:

  • Controleer of je nog op dezelfde website bent en niet doorgestuurd bent naar een andere website.
  • Controleer in de URL balk of je nog steeds een veilige SSL-verbinding gebruikt. (hangslotje)
  • Controleer of het bedrag en de valuta kloppen.

Klopt dit, pas dan vul je alle gevraagde gegevens in van je creditcard.

Let op: Een webwinkel zal nooit om jouw eigen pincode vragen, vul deze dus ook nooit in!

5. Extra: Tweestapsverificatie

Extra beveiliging inbouwen bij een betaling online kan door gebruik te maken van tweestapsverificatie. Dit kan bijvoorbeeld een sms code of wachtwoord zijn die gevraagd wordt bij het afrekenen. Zo maakt Mastercard bijvoorbeeld gebruik van 3D Secure, de Mastercard Securecode.

Niet elke webwinkel maakt hier gebruik van, je merkt dit vanzelf tijdens het betaalproces.

6. Controleer regelmatig afschriften

Na het doen van online aankopen met je creditcard, is het slim om op je bankrekening te controleren of het juiste bedrag is afgeboekt. Daarnaast is het aan te raden om, ook als je jouw creditcard weinig gebruikt, tenminste één keer per week je rekeningoverzicht te bekijken. Dit kan vaak eenvoudig via de website of mobiel bankieren app.

Zie je onbekende of verdachte transacties en vermoed je misbruik of fraude, neem dan zo snel mogelijk contact op met de creditcarduitgever. De creditcard wordt dan geblokkeerd en het onterecht afgeschreven bedrag wordt meestal volledig teruggeboekt op de rekening.

Extra tips om online fraude tegen te gaan

Een aantal extra tips voor veilig gebruik van je creditcard zijn:

  • Geef je creditcard nooit aan een ander, behalve aan iemand die je volledig vertrouwt. Stuur hem daarnaast nooit op. Zelfs een creditcarduitgever zal hier nooit om vragen.
  • Bewaar je creditcard zorgvuldig en op een veilige plek, zodat je hem niet kwijt kan raken.
  • Als je jouw creditcard niet meer gebruikt, kan je hem het beste doorknippen in de lengte, door de kopergouden betaalchip heen. Daarna kan je hem veilig weggooien. Geef hem nooit af en stuur hem nooit op.
  • Neem alle veiligheidsadviezen van jouw bank of financiële instelling goed door en meld het zo snel mogelijk bij de aanbieder als jouw creditcard misbruikt, gestolen of verloren is.
  • Stuur nooit gegevens van je creditcard op via internet. Berichten kunnen gemakkelijk onderschept worden door hackers.

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw creditcard en creditcardgegevens niet in verkeerde handen vallen.

Hoe veilig is een creditcard eigenlijk?

Tegenwoordig is het gebruik van creditcards bijna even veilig als dat van een gewone bankpas. Je kan namelijk contactloos of met pincode betalen in een fysieke winkel en bij internetbankieren wordt er vaak gebruik gemaakt van extra veiligheidsmaatregelen. Wel moet er natuurlijk verantwoord met de creditcard om worden gegaan en diefstal, verlies en misbruik moeten direct worden gemeld.

Is er wel fraude gepleegd?

Fraude zal altijd blijven bestaan. Is er onterecht geld afgeschreven van je bankrekening, dan wordt dan vaak volledig vergoed door de aanbieder, mits het binnen een bepaalde tijd wordt doorgegeven. Soms betaal je als kaarthouder wel een eigen risico.

Bij fraude en misbruik, maar ook bij verlies en diefstal, kan je een speciaal nummer bellen van de creditcardaanbieder. Vaak zijn deze telefoonnummers 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, zodat je creditcard snel geblokkeerd kan worden en je zo snel mogelijk een nieuwe kaart heb. Wil je een overzicht van deze telefoonnummers, kijk dan in ons artikel: ‘(de)blokkeren van een creditcard, hoe werkt dat

Fraudepreventie

Creditcardmaatschappijen controleren dagelijks miljoenen betalingen met behulp van speciale software. Verdachte transacties worden ongedaan gemaakt, de gebruikte creditcard wordt geblokkeerd en er wordt contact opgenomen met de kaarthouder. Dit wordt gedaan om betalen met een creditcard zo veilig mogelijk te maken.

Kort samengevat

Met je creditcard kan je eenvoudig aankopen doen bij een webwinkel. Je hebt je creditcardgegevens nodig en eventueel nog een extra code of wachtwoord.

Om met je creditcard veilig online te betalen zijn er een aantal stappen die je kan volgen. Zorg voor een veilige internetverbinding en koop enkel bij beveiligde en betrouwbare webwinkels. Wees alert tijdens het betalen en controleer regelmatig je bankafschriften. Is er sprake van fraude, misbruik, diefstal of verlies, meld dit dan zo snel mogelijk bij de creditcarduitgever.

Genoeg informatie verzameld en wil je een creditcard aanvragen? Vergelijk dan direct alle creditcards en vraag er eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Nee, het is niet veilig om je kaartnummer te geven aan anderen. Invoeren bij beveiligde en betrouwbare webwinkels is wel veilig.

Betalen met een creditcard is inmiddels bijna even veilig als betalen met een gewone bankpas. Zorg voor een veilige internetverbinding en koop enkel bij beveiligde en betrouwbare webwinkels. Wees alert tijdens het betalen en controleer regelmatig je bankafschriften. Is er sprake van fraude, misbruik, diefstal of verlies, meld dit dan zo snel mogelijk bij de creditcarduitgever.

Over Iris Kooi

Wil je iets weten over creditcards? Dan moet je bij Iris wezen! Iris schrijft bij creditcardvergelijken.nl wekelijks over tips, trucs en handige weetjes van de creditcard. In de wandelgangen horen we zelfs dat ze ’s nachts droomt over creditcards.

Lees meer

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat is de cashback op een creditcard?

Wat is de cashback op een creditcard?

Iris Kooi
Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Wat is de wisselkoersopslag van een creditcard?

Iris Kooi
Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Betalen met Apple Pay, hoe werkt dat?

Iris Kooi
0 reacties

Plaats een reactie